Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svårt för Borgårestauranger att hitta personal – den osäkra coronatiden fick många att byta bransch

Från 2021
En person fyller ett ölstop på en restaurang.
Bildtext Nu finns det igen jobb inom restaurangbranschen, men en stor del av arbetstagarna har hunnit söka sig vidare. Illustrerande arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Just nu råder det brist på arbetskraft inom flera branscher i hela landet, särskilt inom restaurangbranschen som mörbultats av coronatiden. Det märks också i Östnyland.

– Det har under en längre period varit svårt att hitta bra personal, framförallt sådana som är antingen utbildade eller har erfarenhet. På grund av coronaviruset har det varit extra tufft de senaste 1,5 åren. Det har absolut kulminerat nu i sommar i ganska stor personalbrist, säger Linda Pokki som driver Bar & Café Paahtimo i Borgå.

Borgå har haft en fin turistsäsong och toppveckorna är i gång just nu.

Enligt Pokki har man klarat sig ganska bra, men svårigheterna med att hitta kunnig arbetskraft leder till att den personalen man har jobbar längre dagar, särskilt om någon av kollegerna hamnar i karantän.

– Vi gör vårt bästa och kunderna har lyckligtvis haft förståelse för situationen. Ibland uppstår det köer men vi gör vårt yttersta för att få serveringen att fungera som den ska, säger Pokki.

En kvinna håller i en kaffeskopa intill en kafferost.
Bildtext Linda Pokki i caféets kafferosteri. Arkivbild.
Bild: Yle / Mira Bäck

Att anpassa personalstorleken enligt karantäner och coronarestriktioner är annars också svårt eftersom båda ofta kommer med kort förvarning.

Pokki säger att personalen har orkat kämpa på väldigt fint.

– Men klart att det är en pressad situation för alla och vi hoppas att läget ska lätta så småningom. På lång sikt måste man hitta lösningar. Den här situationen får inte pågå i all oändlighet, säger Pokki.

Branschbyte

Hur man ska kunna locka personal är en svår fråga många restaurangägare funderar på just nu. Efter att restaurangerna länge begränsats och ibland varit tvungna att helt hålla stängt har många öppnat upp igen i sommar.

Den långa osäkra tiden med färre arbetsuppdrag fick många som jobbat inom restaurangbranschen att leta efter annat arbete.

– Vi är vana att hastigt rekrytera sommarpersonal, men på grund av att säsongen har varit ett frågetecken väldigt länge och våren var en osäker tid med stängda restauranger, så har många helt enkelt bytt bransch. Många har övergått till butiksbranschen där det garanterat finns jobb, säger Pokki.

En medelålders man står på bron till en flytande uteservering.
Bildtext Jarmo Grönman vid Wilhelm Å. Arkivbild från när Grönman ställde i ordning uteserveringen inför sommaren 2020.
Bild: Yle / Mira Bäck

Jarmo Grönman som driver sommarrestaurangen Wilhelm Å vid åstranden i Borgå har märkt samma sak. Att många bytt bransch gör det särskilt svårt för sommarrestauranger att hitta personal.

– Vem skulle nu vilja byta tillbaka till en sommarrestaurang då man vet att den stänger senast i september? säger Grönman.

Särskilt svårt på mindre orter i Nyland

På bemanningsföretagen Eezy och Staffpoint har man också lagt märke till svårigheterna med att hitta restaurangpersonal.

– Det är stor brist särskilt på kockar och à la carte-servitörer, säger Anu Ahokas som är vd för Staffpoint.

– Det finns färre sökande än öppna arbetstillfällen, säger Eezys vd Sami Asikainen.

Viiriäistä valmistellaan.
Bildtext Kockar är efterfrågade just nu.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt Ahokas och Asikainen berör svårigheterna med att hitta restaurangpersonal så gott som hela landet.

– I huvudstadsregionen har man ännu hittat arbetstagare, men särskilt på de mindre orterna i Nyland samt i norra Finland är det mer utmanande, säger Ahokas.

Ahokas påpekar att det var stor personalbrist inom restaurangbranschen redan i slutet av 2019, innan coronaviruset slog till. Hon bedömer att läget just nu är lite sämre än då.

– Svårigheterna med att förutspå hurdana restriktioner som kommer att begränsa näringsverksamheten har gjort det svårt för arbetsgivarna att erbjuda stadigare arbete eftersom man varit rädd för riskerna. Restaurangerna har varit i en svår situation under hela coronapandemin, säger Ahokas.

IT-utvecklare, svetsare och sjukskötare

Restaurangbranschen har lidit särskilt hårt under coronatiden, men det råder personalbrist också inom andra branscher.

– I Finland har det länge varit brist på arbetskraft inom många sektorer, till exempel inom industrin. Det har länge varit brist på svetsare och metallarbetare , säger Ahokas.

Experter inom IT-branschen är också väldigt efterfrågade, särskilt nu då pandemin försnabbat den digitala transformationen. Städare behövs också.

– Sedan finns det förstås hela tiden ett stort behov av vårdpersonal, säger Ahokas.

Flest lediga arbetstillfällen enligt yrkesområde (maj 2021):

Lovisa: försäljare, kontors- och hotellstädare samt restaurang- och storhushållspersonal

Borgå: närvårdare, sjukskötare samt kontors- och hotellstädare

Sibbo: godshanterare och lagerarbetare, hemvårdare samt svetsare och gasskärare

Källa: Arbetsförmedlingsstatistik för maj, listan sammanställd av Sebastian Adolfsson, forskare vid Nylands arbets- och näringsbyrå

När den här artikeln skrevs var den senaste officiella statistiken från maj 2021.

Sysselsättningsöversikten i Nyland för juni publiceras här tisdagen den 27 juli.

Ahokas och Asikainen efterlyser stora strukturella ändringar för att få bukt med bristen på arbetskraft inom vissa branscher.

– Vi måste göra sådana förändringar i arbetslöshets- och socialskyddssystemet att det alltid lönar sig att arbeta, säger Ahokas.

Inom restaurangbranschen finns också sådana jobb man kan börja i utan utbildning, bara man är framåtdriven och villig att lära sig

Sami Asikainen, vd för bemanningsföretaget Eezy

Det ska till exempel inte vara så att man låter bli att söka eller ta emot ett kortvarigt arbete eftersom det är alltför besvärligt att få bidragen att rulla då arbetet tar slut och man är utan inkomst igen.

– Om man inte hittar arbetstagare så är en lösning att öka arbetskraftsinvandringen. Förstås måste man också satsa på att vidareutbilda arbetslösa personer och göra det lättare att flytta till andra delar av landet efter jobb, säger Asikainen.

Någon enkel lösning på problemet finns knappast, men Asikainen uppmuntrar till att använda chansen och jobba så mycket man orkar om man har kunskaper inom de branscher som behöver personal just nu.

– Inom restaurangbranschen finns också sådana jobb man kan börja i utan utbildning, bara man är framåtdriven och villig att lära sig, säger Asikainen.

Svårt för Borgårestauranger att hitta personal - den osäkra coronatiden fick många att byta branch

4:25

Diskussion om artikeln