Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här tänder Naomi Osaka elden – olympiska spelen är nu invigda

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 19:24.
Programmet är inte längre tillgängligt

Idrottsfesten kan börja. På fredagen invigdes sommar-OS och nu brinner elden på olympiastadion i Tokyo.

Den olympiska facklan har färdats i några månader och på fredagen anlände den till olympiastadion i Tokyo.

Det var judokan Nomura Tadahiro och brottaren Yoshida Saori som bar in facklan på stadion, och sedan gick den via bland annat Hideki Matsui (baseboll) och Wakako Tsuchida (flerfaldig paralympisk guldmedaljör) innan elden nådde sin slutdestination.

Och hedersuppdraget att tända den olympiska elden gick till tennisspelaren Naomi Osaka. Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren är Japans största idrottare just nu.

Den olympiska elden ska brinna under de kommande 16 dagarna.

– Det här är dag av hopp men en annorlunda dag än vi trodde för ett drygt år sedan. Vi ska ta den här stunden till våra hjärtan. Jag är djupt tacksam till myndigheter och organisationskommittén som har tagit OS tillbaka till Tokyo.

– Jag vill också rikta ett speciellt tack till alla inom hälsovården och alla volontärer. Det har varit utmaningar för alla på grund av pandemin. Den tvingade isär oss, men i dag står vi tillsammans igen, sa IOK:s president Thomas Bach bland annat i sitt invigningstal.

Programmet är inte längre tillgängligt

1000 specialinbjudna gäster på arenan

Invigningen var mer avskalad än normalt och började med en video på tränande idrottare under pandemin, och sedan tog ett mäktigt fyrverkeri vid.

Det bjöds på en dos japansk musik och kultur framför en publik på ungefär 1000 specialinbjudna gäster. Man höll också en tyst minut för alla pandemioffer.

Drygt 45 minuter in i invigningen var det sedan idrottarnas tur att tåga in på arenan. Vissa nationer hade bara fanbärare på plats medan andra kom med stora trupper.

Som vanligt var Grekland först ut medan Finland marscherade in som 148:e land anförda av Ari-Pekka Liukkonen och Satu Mäkelä-Nummela. Den finländska truppen på invigningen bestod av elva personer.

Diskussion om artikeln