Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Antalet döda stiger i översvämningsdrabbade Zhengzhou samtidigt som en tyfon väntas föra med sig nya störtregn

Från 2021
En man bär en kvinna på ryggen genom den översvämmade staden Zhengzhou.
Bildtext De värsta översvämningarna i Zhengzhou har mattats av men en tyfon på väg mot östra Kina kan föra med sig nya störtregn, befarar meteorologerna.
Bild: EPA-EFE/FEATURECHINA

Samtidigt som antalet döda efter översvämningarna i Henan-provinsen stiger varnas för att tyfonen In-fa för med sig nya störtregn till regionen. Antalet döda är nu officiellt 56, men gäller enligt myndigheterna bara de identifierade i miljonstaden Zhengzhou.

I Zhengzhou i Henan-provinsen stiger antalet döda efter de massiva översvämningarna som svepte igenom staden tidigare i veckan.

Officiellt ligger antalet döda på 56, men myndigheterna varnar att den siffran sannolikt kommer att stiga markant.

Än så länge har bara de döda som har identifierats i själva Zhengzhou räknats.

Då myndigheterna igår sade att 33 människor hade dött och åtta saknades, menar de i dag att bilden fortfarande är så oklar i stadens omgivning och på landsbygden att det är omöjligt att ge en siffra på hur många som saknas.

Räddningsarbetet pågår dygnet runt

Översvämningarna har nu rört sig norrut mot staden Xinxiang och har lagt stora jordbruksområden under sig på vägen. Många byar tros helt ha sköljts bort av vattnet.

– Vi var på besök hos min mormor då vattnet plötsligt steg mycket snabbt och huset omringades av vatten, sade Sun Haocun som räddades med båt från husets tak i småstaden Weihui till AFP.

En patient från ett sjukhus i Henan bärs över översvämmade gator på en bår av räddningsmanskap.
Bildtext Räddningsmanskap evakuerar patienter från ett sjukhus i Zhengzhou.
Bild: EPA-EFE/STRINGER CHINA

Räddningsmanskap har jobbat dygnet runt för att försöka undsätta människor fångade av vattenmassorna.

– Vattenmotståndet är mycket kraftigt då det är djupt, på vissa platser når det enda upp till nacken. Vi är alla mycket utmattade, sade volontärräddningsarbetaren Wang Kai medan han vadade med en uppblåsbar kanot som han använder för att föra människor till säkerhet.

Nästan en halv miljon människor har evakuerats i Henan och de materiella skadorna uppgår redan till miljarder euro.

Mer regn på kommande

Samtidigt som arbetet med att röja lera och bråte från gatorna i Zhengzhou följer meteorologer nervöst med tyfonen In-fas framfart.

Tyfonen verkar nu ha en riktning som skulle föra den mot Henan. Tyfonens vindstryka hinner sannolikt mattas av, men stormen kan föra med sig nya störtregn.

Bilar har kastats huller om buller av vattenmassorna som svepte över Zhengzhou i Henan-provinsen.
Bildtext Översvämningarna har orsakat skador i miljardklass och dödat tiotals människor. Mer regn befaras vara på väg mot provinsen inom kort.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

– Efter att ha nått land kan In-fa stanna upp och cirkulera över östra Kina, med en längre period av häftiga regn som följd, varnade landets meteorologiska institut.

För Henan kan det betyda att översvämningarna fortsätter, men det är än så länge inte säkert att de värsta regnen från tyfonen når provinsen.