Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

Riksdagens justitieombudsman anser att hälsomyndigheterna agerade mot lagen i fråga om 65–69-åringarnas vaccinationer

Från 2021
Uppdaterad 23.07.2021 22:52.
Astra Zeneca -rokotepullo.18.3.2021.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Biträdande justitieombudsman Maija Sakslin skriver i sitt svar att institutet bryter mot grundlagen, patientlagen och förbudet mot diskriminering. Vi tar ödmjuka emot kritiken, kommenterar THL:s Mika Salminen.

Enligt riksdagens justitieombudsman agerade Institutet för hälsa och välfärd (THL) samt Social- och hälsovårdsministeriet mot lagen då de på våren tvingade personer i åldersgruppen 65–69 år att ta Astra Zenecas vaccin trots att det redan fanns information om eventuella risker med vaccinet.

Biträdande justitieombudsman Maija Sakslin skriver i sitt svar att institutet bryter mot grundlagen, patientlagen och förbudet mot diskriminering.

– Utgående från likabehandling och förbudet mot diskriminering anser jag att 65-69 -åringarna på grund av sin ålder behandlats ogynnsamt i relation till andra åldersgrupper då coronavaccineringarna påbörjats,

Biträdande justitieombudsman Maija Sakslin
Bildtext Biträdande justitieombudsman Maija Sakslin anser att 65-69 -åringarna på grund av sin ålder behandlats ogynnsamt i relation till andra åldersgrupper då coronavaccineringarna påbörjats.
Bild: Yle/Sasha Silvola

Biträdande justitieombudsmannen gav i dag sitt svar gällande sammanlagt 75 klagomål i ärendet.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten. Informationen om svaret nådde medierna innan det ens var publicerat på riksdagens justitieombudsmans webbsida.

Yle Uutiset har sett svaret i fråga.

THL:s informering bristfällig

Institutet för hälsa och välfärd instruerade kommunerna att vaccinera 65-69 -åriga personer med Astra Zenecas vaccin trots att dess effekt var sämre än de andra vaccinens och att det framkommit allvarliga biverkningar av vaccinet.

För yngre åldersgrupper rekommenderades vaccinet inte längre.

–  THL:s pressmeddelande ledde till att många kommuner – bland dem våra fyra största städer – vägrade att vaccinera 65–69-åringar med något annat coronavaccin än Astra Zeneca, sade Sakslin till HS.

Yle Uutiset nådde THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen på fredag kväll. Salminen hade inte själv ännu sätt svaret men ställde sig allvarsamt till beskedet.

– Vi tar naturligtvis ödmjukt emot biträdande justiteombudsmannens kritik och funderar på hur vi i framtiden skulle kunna agera bättre. Det är helt klart, konstaterar Salminen.

Mika Salminen vierailulla Yle Radio 1:n Ykkösaamussa 24. heinäkuuta 2020.
Bildtext Yle Uutiset nådde THL:s hälsosäkerhetschef Mika Salminen för en kommentar på fredag kväll.
Bild: Tommi Pylkkö / Yle

Social- och hälsovårdsministeriet borde ha noterat problemet

Social- och hälsovårdsministeriet fick av Sakslin en anmärkning för att ha försummat sin plikt att kontrollera att institutet i sina anvisningar följde grundlagen.

Social- och hälsovårdsministeriets agerande får speciellt mycket kritik eftersom ministeriet inte vidtog åtgärder för att försäkra enligheten med grundlagen trots upprepade anmärkningar från de högsta laglighetsövervakarna.

Social- och hälsovårdsministeriet kommenterade inte justitieombudsmannens svar under fredagen.

Frågan om en säkerhetsåtgärd

THL bestämde den 24 mars att över 65-åringar fortsättningsvis kan vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

Då togs beslutet att under 65-åringar inte får vaccinet i fråga, eftersom det fanns en risk för sällsynt blodpropp.

I april meddelade THL att 65-69 -åringar från och med maj också kunde få Pfizers och Biontechs eller Modernas vaccin om de så önskade.

70 år fyllda personer har hela tiden främst vaccinerats med dessa mRNA-vaccin.

Artikeln kompletterades 23.7.2021 kl. 22.45 med THL:s Mika Salminens kommentar samt information om att Yle Uutiset sett svaret.

Källa: STT