Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvitt fiasko i NHL-draftens första runda – Jarmo Kekäläinen skeppade bort stjärnbacken Jones i jätteaffär

Från 2021
Uppdaterad 25.07.2021 07:23.
En studio för NHL-draft.
Bild: AFP / Lehtikuva

För första gången på tolv år blev en finländsk spelare inte reserverad i NHL-draftens första omgång. Owen Power blev draftens väntade förstaval, medan Columbus GM Jarmo Kekäläinen gjorde en stor deal med Chicago i natt.

Det här skulle ju egentligen vara året då en finländsk spelare äntligen draftas som nummer ett i NHL.

Aatu Räty var en gång i tiden upphajpad av de flesta och i toppen av listorna i sin årgång. Men hans senaste säsong med Kärpät var svår och han fick till och med hämta fart från U20-serien.

18-åringen tippades ändå kunna bli aktuell i förstarundans slutskede. Räty ropades inte upp under någon av de första 32 turerna och får vänta tills lördagskvällen då rundorna 2-7 hålls.

Detta är första sommaren utan blåvitt i förstarundan sedan 2009. Då valdes målvakten Mikko Koskinen av NY Islanders i början av den andra rundan.

Förstavalet var väntat. Buffalo Sabres plockade Owen Power – backen som också vann VM med Kanada förra månaden.

– Det här är nog ganska speciellt, något man drömt om hela livet. Jag vet inte om jag som yngre riktigt kunde ha trott att det här skulle hända, sa Power i ESPN:s sändning.

Kanadas Owen Power och Finlands Saku Mäenalanen kämpar om pucken.
Bildtext Owen Power.
Bild: Natalia Fedosenko/TASS/All Over Press

Sverige utklassade resten av Europa

Nykomlingen Seattle gjorde också ett väntat val direkt efter Buffalo, då man tog amerikanska centern Matthew Beniers med sitt andraval.

New Jerseys draftval blev känslosamt. Laget plockade backen Luke Hughes, som nu kan bli lagkamrat med storebror Jack Hughes – ett tidigare förstaval. Bröderna sågs krama om varandra vid hemmasoffan efter valet.

– Jag tror att jag aldrig sett honom så där glad, sa draftade Luke Hughes om sin bror enligt AP.

Hela sex svenska spelare – med Simon Edvinsson (#6, Detroit) som främsta namn – draftades. För övriga Europa var förstarundan av distansdraften riktigt skral. Endast ryssen Fedor Svetjkov fick höra sitt namn, som nummer 19 av Nashville.

En spelare som lirade i Finland förra säsongen togs i förstarundan. Kanadensiska backen Carson Lambos gjorde tretton matcher för JYP U20 och två för ligalaget i vintras, och reserverades nu av Minnesota som den 26:e spelaren.

NHL-draften, första rundan

Kekäläinens storaffär: Gjorde sig av med Jones

Drafthelgen brukar innebära livlig bytesaktivitet mellan lagen och redan i går kväll var spelarrumban igång. Då fick Rasmus Ristolainen sin efterlängtade trejd, då Buffalo bytte bort honom till Philadelphia.

Senare på natten skulle Jarmo Kekäläinen göra business. Columbus stjärnback Seth Jones har uppgetts vara ovillig att förlänga sitt kontrakt och nu är hans dagar i klubben räknade.

Blue Jackets finländska general manager fick till en bytesaffär med Chicago.

Förutom Jones gick det sista draftvalet i årets förstarunda och ett val i nästa års sjätterunda till Blackhawks. Columbus fick i sin tur den svenska backtalangen Adam Boqvist, varsitt draftval i årets förstarunda (nummer 12 totalt) och andrarunda (nummer 44), samt ett draftval i nästa års öppningsrunda. Blue Jackets valde Cole Sillinger med sitt nya tolfteval.

Chicago meddelade direkt att man tecknat ett sexårigt kontrakt med Jones, 26, värt 76 miljoner dollar. Ett år återstod av hans gamla kontrakt.

Ekman-Larsson lämnar Arizona

Också ett annat stort backnamn rörde på sig i natt. Oliver Ekman-Larsson lämnar Arizona efter elva säsonger.

Svensken har fungerat som lagkapten för Coyotes, men har spekulerats vara på väg bort då klubben, med ny ägare och ledning, vill bygga om. Ekman-Larsson skickas till Vancouver tillsammans med anfallaren Connor Garland.

Från Canucks åker Ekman-Larssons landsman Loui Eriksson, Jay Beagle, Antoine Roussel och flera draftval, som det nionde i nattens förstarunda. Arizona kommer att betala tolv procent av Ekman-Larssons kontrakt, som ger honom totalt 6 miljoner dollar per säsong.

Arizona plockade Dylan Guenther med niondeturen. Valet i förstarundan var välkommet för Coyotes, som tidigare förlorat sina val i förstarundan för både årets och nästa års draft på grund av att man testat sina unga spelare före draften, vilket är förbjudet.

Diskussion om artikeln