Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanligt häftiga monsunregn i västra Indien har redan krävt över 130 liv – och skyfallen bara fortsätter

Uppdaterad 24.07.2021 13:13.
Räddningsarbetare iklädda orangea skyddsjackor bär en kvinna över lermassorna.
Bildtext Räddningsarbetare hämtade en kvinna i säkerhet i byn byn Chikhali på fredagen i delstaten Maharashtra. Bild: National Disaster Response Force/AOP

Räddningsarbetare vadar genom lera och bråte på flera håll i delstaten Maharashtra på Indiens västkust, i desperat jakt efter överlevande. Samtidigt varnar meteorologerna för fortsatt "extremt kraftigt regn" i de redan drabbade områdena.

Redan på lördag morgon rapporterade exempelvis India Today att minst 136 människor hade omkommit och över 84 000 evakuerats efter översvämningar och jordskred i delstaten Maharashtra.

På åtminstone 40 år har delstaten inte erfarit så här häftiga monsunregn under juli-månad som i år. En väderstation i bergen i Mahabaleshwar registrerade 60 centimeter nederbörd under ett enda dygn. Skyfallen har pågått i flera dygn och förutspås alltså fortsätta.

Många floder har svämmat över och ännu fler hotar att svämma över sina bräddar.

Såhär mörka låg regnmolnen över Mumbai på lördagen.
Bildtext Såhär mörka låg regnmolnen över Mumbai på lördagen.

Indiens näst största stad Mumbai ligger i Maharashtra, men områden strax söder och sydost om Mumbai verkar värst drabbade.

Nyhetsbyrån Reuters nämner byn Taliye som ett exempel. Den ligger ungefär 180 kilometer sydost om Mumbai och har så gott som ödelagts av jordskred. Enligt lokala myndigheter har man hittat över 40 kroppar där, men ett 40-tal människor sitter fortfarande fast i leran och kan inte nås.

Räddningsarbetare försöker ta sig fram till isolerade byar i Chiplun-distriktet i Maharashtra.
Bildtext Räddningsarbetare försöker ta sig fram till isolerade byar i Chiplun-distriktet i Maharashtra.

Räddningsarbetare letar efter offer för jordskred på åtminstone fyra andra platser i delstaten. Arbetet försvåras av det fortsatta regnet, vägar som svämmats över och områden där inte heller helikoptrar kan landa för närvarande.

Distriktet Raigad söder om Mumbai är översvämmat och här saknas många månniskor.
Bildtext Distriktet Raigad söder om Mumbai är översvämmat och här saknas många månniskor.

Goa har också drabbats

Också semesterparadiset Goa, Indiens minsta delstat strax söder om Maharashtra, har erfarit sina värsta översvämningar på flera decennier. Det uppger nyhetsbyrån AFP med hänvisning till delstatens chefsminister Pramod Sawant.

Där pågår också ett omfattande räddningsarbete då man försöker hjälpa människor som isolerats av vattenmassor. Enligt Sawant är de materiella skadorna stora, men på lördag förmiddag hade det inte ännu rapporterats om några omkomna i delstaten.

Miljöaktivister i Indien har länge varnat för effekterna av klimatförändringarna i kombination med det urskillningslösa byggandet i de sköra kustregionerna.

Källor: Reuters, AFP, India Today, The Times of India