Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska fotbollsdamerna lyser starkast av alla i OS – Hedvig Lindahl straffhjälte i gnistrande målfyrverkeri: ”Den var inte bra, om jag ska vara ärlig”

Fridolina Rolfö jublar efter att ha gjort mål, omgiven av två andra svenska spelare.
Bildtext OS har startat med svenskt fotbollsjubel efter två raka segrar.

Mest underhållande i OS hittills? Vad sägs om de svenska fotbollsdamerna? Den imponerande segern mot USA i premiären följdes upp med ett nytt fyrverkeri mot Australien. 4–2 till laget i självlysande gult efter en sprakande match som den svenska tränaren efteråt beskrev som “killgissarfotboll”.

Till att börja med: De neongula svenska speltröjorna ser ännu neongulare ut i verkligheten.

Som från läktarplats den här stekheta lördagen i Saitama en timmes bussfärd norr om Tokyo, där temperaturen sjönk i takt med att solen gick ner över stadion men vid slutvisslingen ändå visade på 30 grader.

Och för att fortsätta med väsentligheterna: Man måste lyfta på hatten för den svenska tränaren Peter Gerhardssons beskrivning av den händelserika målexplosionen som gav 4–2 till Sverige, en minst sagt svängig historia som också bjöd på en missad australiensisk straff.

– Det var “killgissarfotboll”. Man vet inte riktigt vad som ska hända, sa Gerhardsson i intervjuzonen efteråt och bjöd på sin egen variant av svenska språkets modeord.

Visade styrka och vände

Sverige som i premiären hade kört över världsmästaren USA med 3–0 fick en drömstart då Fridolina Rolfö satte in 1–0 efter 20 minuter. Men i början på andra halvlek hade Australien vänt, efter två mål av en världens allra bästa spelare: Chelseas anfallare Sam Kerr, målsprutan med nummer 2 på ryggen.

Men efter det visade det svenska laget rejäl styrka. Lina Hurtig kvitterade till 2–2 och Fridolina Rolfös kanon gav blågult en ny ledning. 

Fridolina Rolfö skjuter i väg bollen, omgiven av två australiska spelare.
Bildtext Segermålet. Fridolina Rolfö klipper till och Sverige går upp i ledning för gott.

Med 20 minuter kvar kom sedan matchens nyckelsekvens. Australien fick en straffspark. Sam Kerr ställde sig bakom bollen för att fullborda sitt hattrick, men svenska målvakten Hedvig Lindahl gjorde en räddning som kom att bli matchavgörande.

– Det var väl inte den bästa straffen i världshistorien om man ska vara ärlig. Mina berömda ben fick ta den, men nej, det var ingen bra straff, säger Lindahl när hon efter matchen står och småskriker i intervjuzonen åt en liten hög med journalister som finns bakom ett stängsel två meter bort.

– Hade hon satt 3–3 hade de kunnat vinna matchen. Det handlar om energi, och straffräddningen gav oss energi, säger Lindahl. 

Med den energin avgjorde sedan Sverige i stället matchen då Stina Blackstenius nickade in 4–2 som också blev slutsiffror.

"Bringar skräck i motståndaren"

Sex mål betydde sex gånger Blur i högtalarna som OS målsång. Men med ett icke-mål som det stora samtalsämnet efteråt, straffräddningen som blev tungan på vågen.

– Jag hade på känn att hon skulle ta den. Vi vet att hon är bra på straffar, och motståndarna vet det också. Hon bringar skräck i motståndaren med sin utstrålning, säger svenska mittbacksstjärnan Magdalena Eriksson.

– Jag älskar att spela med Hedvig, hon steppar upp när vi verkligen behöver det, konstaterar Eriksson i en intervjuzon där svenska journalister hinner få tillrättavisningar av arrangörerna för att inte ha sina munskydd på sig ordentligt.

På planen Lindahl svensk hjälte, för långt ifrån första gången i landslagskarriären. En målvakt som har blykoll på motståndarna, och som också hade specialstuderat Sam Kerr inför Australienmatchen.

– Jag har tänkt på att man borde ha en bank i huvudet med alla spelare, men det blir mest att ta en match i taget, säger Lindahl och betonar nyttan av såna förberedelser.

– Det man förlorar i snabbhet med åldern, det får man ta igen med huvudet, säger Lindahl och pekar mot pannan.

"Jag var rätt upprörd faktiskt"

Trepoängaren i Saitama betyder att Sverige är klart för kvartsfinal och att laget kan vila spelare i hettan i den sista gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland på tisdag.

Sverige framstår som en seriös guldkandidat i turneringen, trots att helhetsinsatsen mot Australien inte var lika imponerande som den mot USA.

– Gör man en “value curve” har vi mest plus. Djupa dalar i försvarsspelet i första halvlek, jag var rätt upprörd faktiskt, men sen toppar i anfallsspelet i andra halvlek. Jag kände att vi har lätt för att göra mål i dag. I slutändan får vi väl flest plus, säger Hedvig Lindahl.

– Det viktigaste är att vi visar att vi kan vinna fotbollsmatcher på olika sätt, fast allt inte är perfekt. Vi har så många målgörare i det här laget, det finns så många offensiva spelare som kan avgöra, det är fantastiskt att se, kompar Magdalena Eriksson. 

Peter Gerhardsson då? Vad säger han om spelarnas individuella insatser efter holmgången mot Australien?

– Det är ni som ska sätta betyg, jag ska se matchen en gång till, säger Gerhardsson med ett flin.

Okej då. Ett betyg kan jag ge här och nu. Svenska fotbollslandslaget i OS i Tokyo: underhållningsvärde 5/5.

Resultat:

Sverige–Australien 4–2 (1–1)
20´ 1–0 Fridolina Rolfö
36´ 1–1 Sam Kerr
48´ 1–2 Sam Kerr
52´ 2–2 Lina Hurtig
63´ 3–2 Fridolina Rolfö
82´ 4–2 Stina Blackstenius