Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Det som inte ska få hända” – Henri Ruostes häst skrämdes av tv-kamera, dressyrkvalet blev ett fullständigt magplask

Programmet är inte längre tillgängligt

Ibland vill det sig inte. Henri Ruostes tävling i dressyr tillsammans med hästen Kontestro Db grusades direkt. Kvalet gick åt skogen redan i det första momentet – uppenbarligen på grund av en tv-kamera.

– Det här har aldrig hänt tidigare under någon annan tävling, konstaterar Henri Ruoste uppgivet i Yles tv-intervju.

Kort innan hade hans dröm om en OS-final krossats. Ruoste hade humöret på topp då han kom in på arenan, men hästen Kontestro Db skrämdes redan under det första momentet i kvalet.

– Nu hände det som inte ska få hända. Hästen blir helt enkelt skrämd. Det kommer inte att gå vägen, tyvärr, kunde kommentatorerna Isa Hudd och Maria Colliander genast konstatera.

Efter det fick Ruoste rädda det som räddas kunde. Men det fanns inte mycket att göra då hästen är nervös. Resten av prestationen blev hackig med flera taktfel och missade moment.

– Vi ska minnas att det ändå handlar om en levande varelse, konstaterade kommentatorerna.

– Nu blir resultatet dåligt. Det är tio procent under normal nivå, en nivå som ska räcka till för en OS-final.

Resultatet blev 64,674 procent.

"Otroligt synd"

Men vad var det riktigt som hände?

– Hästen såg en tv-kamera som var täckt av en presenning och efter det var det kört. Vi fick till några lyckade delar, men det fanns inte något att göra i det skedet, säger Ruoste och fortsätter:

– Det är otroligt synd. Uppvärmningen gick väldigt bra. Det har tagit sin tid att vänja sig vid temperaturen här, men i dag var uppvärmningen faktiskt riktigt bra. Hästen var kontrollerad, gjorde allt felfritt. Jag kände mig därför också väldigt självsäker. Men det vände snabbt.

Hudd och Colliander konstaterade under sändningen att Kontestro Db är en häst med hög energinivå, vilket kan vara utmanande. Men Ruoste intygar att något liknande aldrig hänt förut.

– Aldrig, inte en endaste gång under en tävling hittills. Men det hjälper inte att gråta över spilld mjölk. Nu åker vi hem och fortsätter träna, säger han.