Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordsommaren i Nagu leder till bra stämning men brist på parkeringsplatser – Nagubo: "Vi skulle aldrig ha den service som vi har utan sommargäster"

Från 2021
En skylt med texten "Nagu" och "Nauvo. Några kvinnor läser skylten.
Bildtext En sommarlördag i Nagu är det fullt upp.
Bild: Maj Lundström/Yle

Det är lördag förmiddag i Nagu Kyrkby, och här är det fullt av liv och rörelse. Vi är mitt uppe i högsäsongen, och fullbokade hotell, proppfulla gästhamnar och brist på parkering vittnar om att den här sommaren är en riktig rekordsommar i Nagu. Men hur påverkas Naguborna och de som jobbar i Nagu av det stora antalet sommargäster?

Tua Henriksson-Tapio har bott i Nagu hela sitt liv. Hon skriver under påståendet att den här sommaren är något alldeles extra när det gäller antalet turister. 

- Nog var det mycket folk förra sommaren också, men i år har det varit ännu mer. Det är jättemycket folk i rörelse.

Tua Henriksson-Tapio, en kvinna med svart, medellångt hår, uppsatt med ett diadem.
Bildtext Tua Henriksson-Tapio uppskattar sommargästerna, och tycker om att vara social på byn under sommaren.
Bild: Maj Lundström/Yle

Tuas man Raimo Tapio, som är Nagubo sedan över 40 år tillbaka, säger också att den här sommaren är något speciellt.

- Här är massor av bilar, nästan alla parkeringsplatser är upptagna. Man kan få leta om man vill hitta en plats.

Bilar som står parkerade framför en bensinstation i Nagu Kyrkby.
Bildtext Att hitta parkeringsplats i Nagu kan vara en utmaning under veckosluten.
Bild: Maj Lundström/Yle

Både Raimo och Tua är glada över att så många sommargäster har tagit sig till Nagu.

- Det är jätteroligt att det kommer mycket folk till Nagu, vi skulle aldrig ha den service som vi har här utan dem. Vi är ganska sociala av oss, vi går ofta på kaffe och på restaurang här i byn, så då är det ju roligt med folk, säger Tua.

Raimo Tapio, en man med grått hår och glasögon.
Bildtext Nagu är ett riktigt paradis, enligt Raimo Tapio.
Bild: Maj Lundström/Yle

Det kan ändå uppstå vissa problem då det rör sig mycket folk i skärgården. Raimo jobbar på färjan mellan Nagu och Korpo, och han har märkt av en viss irritation bland ortsborna.

Många klagar på att sommargästerna kör för långsamt, vilket leder till problem för dem som behöver hinna med nästa färja. Det här problemet får jag höra om dagligen. Man kan vara tvungen att vänta i flera timmar om man missar en del färjor.

Också coronasituationen leder till en del oro.

- Det känns som om man nästan borde använda munskydd också utomhus när det rör sig så här mycket folk. Just nu är det också så trångt i butikerna att det är helt omöjligt att hålla avstånd. Vi har ju faktiskt haft corona här i Nagu nu under sommaren, så det här är någonting som man tänker på hela tiden, säger Tua.

De röda strandbodarna i Nagu gästhamn en livlig lördag i juli.
Bildtext I hamnen blir det stundvis så trångt att det är svårt att hålla avstånd till andra människor.
Bild: Maj Lundström/Yle

- Folk är lite slarviga i butiken. Många skippar munskyddet och glömmer att rengöra händerna när de går in i butiken, och funderar kanske istället på vad de ska köpa för mat, skrattar Raimo.

"Det känns nästan som rusning hela tiden"

Pargasbon Kasper sommarjobbar i en av butikerna mitt i Kyrkbyn. Han säger också att det märks att det är fler än vanligt i rörelse just nu.

Det är alltid folk på parkeringen och inne i butiken. Det känns nästan som rusning hela tiden, speciellt på veckosluten när det kommer nya stuggäster.

Kasper, sommarjobbare på Sale i Nagu, står i butiken iförd en grön t-skjorta.
Bildtext Enligt sommarjobbaren Kasper känns det som rusning hela tiden den här sommaren.
Bild: Maj Lundström/Yle

Kasper uppskattar ändå att det är liv och rörelse i skärgården.

- Här är jättetrevlig stämning, och det är roligt med nya människor och att det finns jobb hela tiden. Men det är nog svårt med parkering till exempel, många lämnar bara bilen vid sidan av vägen.

Butiken som Kasper jobbar i har haft öppet dygnet runt för första gången under den här sommaren på grund av det stora antalet kunder. Kasper får själv inte jobba på natten eftersom han är minderårig, men enligt vad han har hört så har kunderna hittat till butiken också på natten.

- Det kommer och går nog hela tiden människor. Folk som har varit ute och festat brukar komma hit för att köpa fryspizzor till exempel. Åtminstone på veckosluten är det nästan hela tiden någon i butiken.

"Det blir aldrig tråkigt på jobbet"

De riktiga folkmassorna hittar man nere i gästhamnen. Här finns det endast få lediga bord på restaurangerna, och det blir nästan svårt att hålla avstånd då man ska ta sig fram. Stämningen är det inget fel på.

En familj med en barnvagn sitter på en uteservering i Nagu gästhamn. I förgrunden en skylt med texten "Auki".
Bildtext Restaurangerna i Nagu gästhamn har fullt upp med att servera alla kunder.
Bild: Maj Lundström/Yle

I glasskiosken i hamnen jobbar Edit Grönroos. Hon kommer egentligen från Helsingfors, och har stortrivts med att få bo i Nagu under sommaren. Hon säger också att det har varit fullt upp hela sommaren.

- Här är nog massor med folk. Hamnen blir ofta full redan vid 15-tiden, och vi har nästan brist på personal. Men det är bara roligt, man får aldrig tråkigt på jobbet, skrattar hon.

Edit Grönroos, en ung kvinna med brunt hår i hästsvans, ler mot kameran framför en glasskiosk.
Bildtext Edit Grönroos tycker om när det finns mycket att göra på jobbet.
Bild: Maj Lundström/Yle

Edit berättar att folk tar sig till Nagu från alla möjliga håll. En del kommer från någonstans i närheten och besöker hamnen bara över dagen, medan en del har tagit sig hit med segelbåt från utlandet. Gästerna i hamnen har också märkt av att det är mer folk än vanligt i farten.

- När man småpratar med kunder så berättar de ofta att de har svårt att hitta någonstans att övernatta, och att alla hotell är fullbokade. Men annars är folk nog nöjda.

Edit bor vanligtvis i Helsingfors, och har tidigare besökt gästhamnen som båtgäst. Hon är väldigt nöjd med sin första "riktiga" sommar i Nagu.

- Personalen här i hamnen är jättetrevliga, och man kommer bra överens med alla. Man börjar redan nu tänka på att man snart måste tillbaka till Helsingfors, jag kommer sakna alla här i Nagu.

En brygga med segelbåtar i Nagu gästhamn.
Bildtext Gästhamnen i Nagu fylls upp före klockan 15 många dagar under sommaren.
Bild: Maj Lundström/Yle

Naguborna om rekordsommaren i Nagu

5:21

Diskussion om artikeln