Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finländare i sjöolyckor utomlands: Man skadades efter fall från vattenskoter vid estniska Haapsalu och seglare i trubbel utanför Australien

Uppdaterad 24.07.2021 21:56.
Vesiskootteri Hangon vesillä
Bildtext Bildsättningsbild.

En 40-årig man, tillhörande ett finländskt resesällskap som rest runt på vattenskotrar, föll i vattnet och skadades vid 14-tiden på lördagseftermiddagen. På Korallhavet norr om Australien har två finländska seglare hamnat i trubbel efter att en bom brustit.

Medresenärerna höll den skadade personen ovan ytan, meddelade Västra Finlands sjöbevakningssektion på Twitter.

–  Enligt våra uppgifter var den ena sidan av den skadades kropp utan känsel. De övriga personerna kunde inte få upp personen ombord utan stödde den skadade på sidan av vattenskotern och höll på att driva in i klippor, uppgav ledningscentralsofficer Lars Saarinen vid Västra Finlands sjöbevakningssektion tidigare på lördag.

Frivilliga räddningsarbetare från Vorms transporterade den skadade mannen till stranden. Därifrån fördes han med ambulans till sjukhus för vård, bekräftar estnisk gränsbevakning och polis för nyhetsbyrån STT.

Sjöräddningens ledningscentral i Åbo fick ett nödsamtal från platsen efter klockan 14 på lördagseftermiddagen. Då hade situationen enligt deras uppgifter redan pågått ett tag.

–  Medresenärerna började vara oroliga för den skadade och sade att även deras krafter håller på att ta slut. Sammanlagt är det frågan om ett sällskap med sex stycken vattenskotrar, sa Saarinen tidigare på lördagen.

Han bekräftade också att Tallinns sjöräddningscentral var informerade om olyckan.

En segelbåt som vittnat händelserna hade redan tidigare varit i kontakt med Tallinns sjöräddningscentral.

Eftersom det är grunt vid olycksplatsen kunde båten inte ta sig fram för att hjälpa den skadade.

Finländska seglare behöver hjälp på Korallhavet

På andra sidan jordklotet hamnade två finländare på lördagen i trubbel på Korallhavet som ligger på Australiens norra sida.

Enligt Västra Finlands sjöbevakningssektion hade en bom på segelbåten brutits av vilket hade saktat ner båtens hastighet. Seglarna var oroliga att dricksvattnet skulle ta slut. Australiens räddningsväsen har informerats om situationen.

Ombord på båten finns två personer.

Källa: STT, Sjöbevakningssektionens Twitter

Artikeln uppdaterades kl 19.55 med uppgifter om att mannen förts till sjukhus för vidare vård. Orten ändrades också från Pärnu till Haapsalu efter att sjöbevakningen korrigerat saken. Artikeln uppdaterades om de finländska seglarna och om den skadade mannens ålder klockan 21.38.