Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vilket preventivmedel passar dig?

Från 2015
Uppdaterad 07.07.2016 12:26.

Denna vecka handlar Sex & Sånt om preventivmedel. Vi går igenom de vanligaste preventivmedlen som finns i Finland och funderar på för- och nackdelar med dem.

Se avsnittet och läs vidare i denna artikel om hur de olika alternativen fungerar, hur de används och vad de kostar.

p-piller
Bildtext P-piller kräver recept och fås från apoteket.

P-piller

Funktion: P-piller innehåller hormoner som förhindrar ägglossningen och gör att man därför inte kan bli gravid.
Pris: Cirka 8 euro i månaden.
Användning: P-piller ska tas varje dag, med en veckas paus under mensen. Vissa P-pillerkartor innehåller sockerpiller under den veckan du ska ha paus, så att du kan upprätthålla rutinen med att varje dag äta ett piller.
P-piller kan för det mesta ätas hur många år som helst i sträck utan problem. Undantag till detta finns om det i kvinnans släkt har förekommit blodproppar. P-piller kan köpas med recept från apoteket.

Minipiller

Funktion: Gör så att slemmet i i livmoderhalsen blir segt. Detta gör att spermierna inte kan tränga igenom och befrukta ägget.
Pris: Cirka 10 euro i månaden.
Användning: Minipillret innehåller endast en sorts hormon (gestagen). Men minipiller är det mycket viktigt att pillret tas varje dag samma tid. Ingen paus hålls under mensen. Minipillren köps med recept från apoteket.

P-plåster

Funktion: P-plåster innehåller hormoner som förhindrar ägglossningen och gör att man därför inte kan bli gravid.
Pris: Cirka 8-10 euro i månaden.
Användning: P-plåster köps med recept från apoteket. Plåstret ska sättas på valfritt ställe på kroppen, men inte på brösten eller på håriga ställen. Plåstret sitter kvar en vecka, och sedan byter man plåster och stället på kroppen. Efter tre plåsterveckor tar man paus för mensen.

P-ring

Funktion: Innehåller hormoner som förhindrar ägglossningen och gör att man därför inte kan bli gravid.
Pris: Cirka 15 euro i månaden.
Användning: P-ringen köps med recept från apoteket. Den läggs in i slidan, där den får vara tre veckor. Kan tas ut till högst tre timmar per dag ifall den stör vid samlag. Efter tre veckor är man utan ring i en vecka för mensen, sedan ny ring i tre veckor.

Kondom

Funktion: Förhindrar spermierna från att komma in i slidan.
Pris: Varierar väldigt mycket. Kan vara så billigt som några tiotals cent styck upp till flere euro styck.
Användning: Används under hela samlaget och är tillsammans med femidomen de enda preventivmedlen som också skyddar mot könssjukdomar. Finns också latexfria för personer med latexallergi. Kondomer går att köpa i allt från apotek till matbutiker. Många krogar brukar sälja kondomer i en automat på toaletten.

femidom
Bildtext Femidomen skyddar också mot könssjukdomar.

Femidom

Funktion: Förhindrar spermierna från att komma in i slidan.
Pris: 3-5 euro styck.
Användning: Används under hela samlaget och är tillsammans med kondomen de enda preventivmedlen som också skyddar mot könssjukdomar. Femidomen läggs in i slidan så att femidomens mynning blir på utsidan. Femidomen ska användas under hela samlaget. Femidomen är svår att få tag på i finländska butiker men kan beställas via nätet.

preventivmedlet kopparspiral
Bildtext Kopparspiralen läggs in av en läkare.

Kopparspiral

Funktion: Gör miljön i livmodern ogynnsam för befruktning. Hindrar därmed ett befruktat ägg att fästas i livmodern. Förhindrar på det viset graviditet.
Pris:Cirka 100 euro styck.
Användning: Kopparspiralen köps med recept från apoteket. Sedan går man till läkaren som lägger in den i livmodern.
Kopparspiralen är verksam i upp till fem år. En läkare kan ta ut spiralen tidigare vid behov.

Hormonspiral

Funktion:Hormonspiralen gör livmoderslemhinnan tunn och inaktiv. Den gör också livmodersekretet segt så att spermierna inte kan tränga igenom det och förhindrar därmed befruktning.
Pris: Cirka 150 euro styck.
Användning: Köps med recept från apoteket. Sedan går man till läkaren som lägger in den i livmodern. Hormonspiralen är verksam i upp till fem år. En läkare kan ta ut spiralen tidigare vid behov.

P-stav

Funktion: Gör så att slemmet i i livmoderhalsen blir segt. Detta gör att spermierna inte kan tränga igenom och befrukta ägget.
Pris: Cirka 170 euro styck.
Användning: P-staven är en smal, några centimeter lång stav som fås med recept från apoteket. Sedan ska man gå till läkaren som bedövar och skär ett snitt på överarmens inre sida och lägger in staven. Där avger den en jämn dos av hormoner i fem års tid. P-staven kan tas ut av en läkare om graviditet önskas.