Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Virologiprofessor Olli Vapalahti: Det är inte dags att avlägsna restriktionerna

Från 2021
Olli Vapalahti
Bildtext Olli Vapalahti tycker inte det är ett alternativ att låta viruset spridas fritt.
Bild: Silja Viitala / Yle

En av Finlands ledande virologer, Helsingfors universitets professor Olli Vapalahti, anser att det inte är vettigt att göra sig av med restriktioner.

På lördagen rapporterades 570 coronafall, vilket är det högsta dagliga saldot i sommar. Under de senaste två veckorna har man bekräftat 4 386 smittfall, vilket är 1 690 fler än under den föregående tvåveckorsperioden.

– Deltavarianten sprids snabbt och man arrangerar fler evenemang, träffar och fester. Det är svårare att kontrollera situationen, säger Olli Vapalahti till Yle Uutiset.

Vapalahti påminner om att det finns gott om personer i Finland som inte fått sin andra, eller ens sin första, vaccindos.

Smittfall fortsatt bra måttstock

I Finland har 3,6 miljoner personer, det vill säga 64,9 procent av finländarna, fått coronavaccinets första dos. 30,9 procent, eller 1,71 miljoner människor, har fått också den andra dosen.

Trots det här ökar coronafallen.

– Frågan är: Kan vi leva med den här situationen, med att smittfallen ökar? Om fallen blir fler, måste vi med den nuvarande vaccinationstäckningen förr eller senare öka antalet restriktioner så att situationen inte blir svår med tanke på belastningen på sjukvården, säger Vapalahti.

Till exempel inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har antalet patienter inom sjukhusvården inte ökat i samma takt som smittfallen. HUS diagnostikchef Lasse Lehtonen sa till Yle på onsdagen att man kommer att lägga mindre fokus på smittfallen, och mer på att följa med hur belastningen på sjukvården utvecklas.

Professor Olli Vapalahti anser att smittfallen fortsatt är en bra måttstock för bland annat risken för smitta, även om det så småningom kommer att bli viktigare att följa de allvarliga fallen.

Nya restriktioner kan behövas

Under pandemin har man spekulerat om coronaviruset är här för att stanna för en längre tid, eller till och med för evigt. Samtidigt har man diskuterat när det blir dags för att luckra upp, eller helt avlägsna alla restriktioner.

Enligt Olli Vapalahti är den dagen ännu inte kommen.

– Vi kan fortfarande kontrollera epidemin med restriktioner. Jag tror inte att det är ett alternativ att låta viruset spridas fritt.

Vapalahti tror att det tvärtom kan bli aktuellt med strängare restriktioner.

– Tyvärr är sena kvällar på krogen situationer där viruset kan spridas, och därför är restauranger säkert först på listan.

Vapalahti anser att det gäller att vara framåttänkande.

– Om smittfallen är många blir smittspårningen överbelastad, och då behövs isolering och karantän till den grad att samhällsfunktionerna lider. Om man kommer att införa restriktioner, är det inte meningsfullt att vänta på att smittfallen ökar ytterligare. Då minskar effekten av restriktionerna, för viruset har redan spridits på bred front.

Vapalahti tror att det är läge att överväga olika slags coronaintyg för att hålla samhället öppet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoituisten poistamisen aika av Tiina Karppi. Artikeln är översatt av Sara Sundman.