Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällnamnet Heimosalmi första finländaren att gå i NHL-draften – tidigare topptippade Räty fick vänta oväntat länge: ”Men det är okej”

Uppdaterad 25.07.2021 07:40.
Aatu Räty.
Bildtext Aatu Räty var nöjd med att draftas i den andra omgången.

Den första omgången av den årliga NHL-draften kom och gick utan att en endaste finländare blev reserverad. I den andra rundan började det hända – och till mångas stora förvåning var det Ässätbacken Aleksi Heimosalmi som gick som första finländare.

Till slut hände det. Det 44:e namnet som ropades på NHL-draften 2021 var finländskt.

Aatu Räty var stalltipset att gå som första finländare i draften. Men så blev det inte. Istället plockade Carolina Hurricanes Ässäts Aleksi Heimosalmi.

En back som inte har spelat en endaste ligaminut, men som visade framfötterna i U18-VM. I scoutingrapporter är det framför allt hans skridskostyrka som lyfts fram som ett stort plus.

Vid det här laget hade Räty, som ännu i fjol talades om att kunde bli hela draftens etta, fallit rejält från förhandstippningarna som talade om att han skulle bli vald i slutet av den första rundan.

Och Kärpät-talangen skulle få vänta lite till. Två andra Kärpätspelare hann dessutom gå före honom.

"Väldigt ivrig"

Samu Tuomaala gick till Philadelphia som 46:e spelare i draften. Ville Koivunen gick också till Carolina, i sin tur som 51:a.

Men sen kom frälsningen för den upphaussade playmakern. New York Islanders plockade Räty som 52:a – lagets första val i draften.

– Jag är väldigt ivrig. Islanders är en utmärkt organisation som jag mer än gärna spelar för, säger Räty till reportrar på ett videosamtal efter att valet blev offentligt.

– Jag följde med den första omgången i går då vi reste med U20-landslaget och la förstås märke till att jag inte blev vald. Men det är okej, säger Räty.

"Vet inte hur mycket ni vet om klubben ..."

Räty har nämligen en tuff säsong bakom sig i Kärpät, där han stundvis hade väldigt svårt att knipa en plats i Kärpäts ligatrupp.

– Jag vet inte hur mycket ni nordamerikaner vet om klubben, men det är ett lag med höga ambitioner varje år och kampen om spelpositionerna är hård. Jag hade svårt att få minuter på regelbunden basis, men jag lärde mig mycket ändå.

– Jag tror att sådana som draftas tidigt ofta har fått vara killen med stort K i sitt lag hela sin karriär. Och då kan det bli svårt att komma till NHL, där verkligheten är att du kan få nöja dig med ströminuter. Jag är mer redo för det, säger Räty.

Enligt Räty har han inte ännu diskuterat huruvida han kommer att spela i Nordamerika eller i Kärpät nästa säsong, men att det sannolika är att det blir en säsong till i Kärpät.

Alla draftade finländare

44: Samu Tuomaala, fwd, Philadelphia Flyers

51: Ville Koivunen, fwd, Carolina Hurricanes

52: Aatu Räty, fwd, New York Islanders

59: Samuel Helenius, fwd, Los Angeles Kings

64: Oliver Kapanen, fwd, Montreal Canadiens

68: Samu Salminen, fwd, New Jersey Devils

99: Ville Ottavainen, b, Seattle Kraken

106: Kalle Väisänen, fwd, New York Rangers

122: Rasmus Korhonen, mv, Arizona Coyotes

129: Topias Vilen, b, New Jersey Devils

137: Aku Koskenvuo, mv, Vancouver Canucks

157: Eetu Liukas, fwd, New York Islanders

159: Viljami Marjala, fwd, Buffalo Sabres

189: Aleksi Malinen, b, New York Islanders

224: Niko Huuhtanen, fwd, Tampa Bay Lightning

Alla spelare som valdes hittas på NHL.com.