Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals marscherade i prideparad i Budapest: "Nu är det viktigare än någonsin att ta till gatorna"

Från 2021
Hundratals personer marscherar i prideparad.
Bildtext Prideparaden i Budapest var inte bara fest – flera av deltagarna säger att de deltog för att demonstrera mot landets kontroversiella hbtqi-lagar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tusentals ungrare samlades i Ungerns huvudstad Budapest för att delta i prideparaden på lördagen och demonstrera mot landets diskriminerande lagar.

Paraden har fått mycket internationell uppmärksamhet, då Ungerns regering infört flera lagar som försämrat köns- och sexuella minoriteters rättigheter. Den senaste lagen förbjuder undervisning om sexuella minoriteter.

De kontroversiella lagarna har fördömts av de flesta EU-länder, och EU-kommissionen har inlett ett så kallat överträdelseförfarande mot Ungern.

Den massiva kritiken av den nya ungerska lagstiftningen har lett till att landets premiärminister Viktor Orbán meddelat att en folkomröstning kommer att hållas om lagen

– Många är bestörta av den nya lagen och propagandan mot homosexuella. De vill visa sitt stöd för hbtqi-personer, säger Johanna Majercsik, en talesperson för organisatörerna av pride, till nyhetsbyrån AFP. 

24-åriga Luca Dudits, en av frontfigurerna för hbtqi-organisationen Háttér Society, säger till AFP att prideparader särskilt i östra Europa handlar mer om demonstration än fest. 

– Nu är det viktigare än någonsin att ta till gatorna för att tillsammans kämpa för hbtqi-personers fri- och rättigheter.

Enligt AFP:s fotograf deltog över 10 000 personer i paraden. Samtidigt hölls en motdemonstration, som samlade kring 200 personer. 

Motdemonstranter samlas bredvid personer som marscherar i prideparaden.
Bildtext Motdemonstranter samlades längs paradens rutt.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Sexuella minoriteter slagträ i valrörelsen"

Regnbågsflaggor hängde från balkonger längs med prideparadens rutt. Flera av paraddeltagarna bar på plakat med slagord mot Orbán och hans parti Fidezs.

– Jag har aldrig tidigare deltagit i pride, även om jag alltid har hejat på hbtqi-personer och förstått deras problem. Men i år blev jag verkligen arg, då det finns så mycket propaganda mot dem. De måste få se att det finns många som står bakom dem, säger Zsofi Varadi, en 46-årig tvåbarnsmamma. 

Boglarka Balazs, en 25-årig ekonom, säger till nyhetsbyrån Reuters att lagen är ett valkampanjtrick, att köns- och sexuella minoriteter har blivit ett slagträ i valrörelsen. 

– Det är en provokation på grund av valet, säger hon. 

Samkönade äktenskap är inte lagliga i Ungern, och år 2020 röstade man igenom en lag som gjorde det i praktiken omöjligt för samkönade par att adoptera.