Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals brasilianare drog åter ut på gatorna med krav om att ställa president Bolsonaro inför riksrätt

Demonstranter med med flaggor och banderoller.
Bildtext Tusentals demonstranter samlades i storstaden Rio de Janeiro.

För fjärde helgen i rad ordnades demonstrationer som kräver brasilianska presidenten Jair Bolosonaros avgång på grund av hans undermåliga hantering av coronakrisen i landet.

Demonstranterna kräver att Bolsonaro ska dras inför riksrätt för att ha underskattat pandemin och försummat åtgärder för att tygla coronakrisen.

Under lördagen planerades protestmarscher i 400 städer eller kommuner i åtminstone 20 av landets 26 delstater. Bland annat vänsterpartier och fackförbund stod bakom demonstrationerna. Enligt arrangörerna var avsikten att uppmuntra brasilianarna till att "stå upp för demokrati och brasilianska liv".

Bild på demonstrationsplakat med krav på riksrätt för president Bolsonaro.
Bildtext Misstankar om korruption i samband med vaccinaffärer är en orsak till att många stöder försöket att dra Jair Bolsonaro inför riksrätt.

På lördagen kritiserades landets ledning bland annat för att vara alltför sen med att inleda coronavaccineringarna. Demonstranterna krävde nödhjälp för de fattiga som drabbats av epidemin.

– Vi måste kämpa för att återta demokratin, säger socialarbetare Laise de Oliveira till nyhetsbyrån AFP.

I Rio de Janeiro klädde sig tusentals demonstranter i rött. De bar munskydd och plakat som anklagade Bolsonaro för att vara en korrumperad brottsling.

Demonstrant iförd i pappersmask med Jair Bolsonaros ansikte.
Bildtext I Rio de Janeiro bar demonstranten på en plakat som anklagade Bolsonaro för folkmord.

Utöver den dåliga pandemihanteringen är misstankarna om korruption en bidragande orsak till missnöjet gentemot presidenten. Bolsonaro utreds som bäst för anklagelser om att ha sett mellan fingrarna på försök att förskingra pengar från statskassan i samband med inköp av coronavaccin, något som han själv förnekar.

Dessutom kritiseras han för att hög arbetslöshet och för att ha försvarat exploateringen av naturtillgångar i skyddade områden i Amazonas.

Folkmassor demonstrerar i Rio de Janeiro.
Bildtext Tusentals människor drog ut på gatorna på lördagen i landets största stad Sao Paulo.

Oppositionens initiativ om riksrätt har inte gått vidare

Bolsonaros styre har haft motvind redan en längre tid: enligt Datafolha-institutets senaste opinionsmätning stöder bara 24 procent av folket i Brasilien sin president. Det tyder på att Bolsonaro i nästa års presidentval kan förlora mot sin rival, landets tidigare president, vänsterns Lula da Silva.

Anhängarblus för Lula de Silvas presidentkampanj.
Bildtext Enligt en färsk enkät ser Bolsonaro ut att förlora mot ex-presidenten Lula da Silva i nästa presidentval.

Brasilien hör till ett av de länder som drabbats hårdast av coronakrisen. Hittills har landet registrerat över 19 miljoner fall av covid-19 och uppemot en halv miljon coronarelaterade dödsfall. Bara i USA har viruset skördat fler dödsoffer.

Bolsonaro har själv upprepade gånger fått böter för att han vägrat använda munskydd på allmänna platser.

I juni lämnade landets opposition in en klagan mot Bolsonaro, vars avsikt var att ställa presidenten inför riksrätt. Han har ändå ett starkt stöd i kongressen, vilket ledde till att initiativet om riksrätt stötte på patrull.

Källa: AFP, Reuters, STT

Diskussion om artikeln