Nyjah Huston är rastafariern, som föddes i vardagsrummet och isolerades från omvärlden – men rakade bort flätorna och bröt sig fri
Han har en egen skatepark i sin miljonvilla, där han åkt med Justin Bieber. Men Nyjah Huston föddes verkligen inte med silverskeden i mun. Till slut hittade han ändå en väg ut från faderns strikta religiösa kontroll – och nu visar han vägen för skateboardingens framtid. Yle Sporten följde honom tävla i Tokyo.
Brädan rullar sorgligt iväg för sig själv då Nyjah Huston ligger på rygg nedanför ett räcke på Tokyos nybyggda skatepark. Men hans ögon ser inte solen, som gassar från himlen, de ser bara insidan av kepsen han dragit ner över ögonen i en uppgiven gest.
För andra gången i rad har han misslyckat i street-tävlingens kval och fått noll poäng. Nu är läget pressat – tre försök återstår och han måste leverera höga poäng i varje omgång, annars missar den klara guldfavoriten final i den nya OS-grenen.
Han suckar, reser sig upp och hämtar sin bräda. Han är van: press är någonting som Huston levt med precis hela sitt väldigt annorlunda liv.
Han har haft blickarna på sig sedan han var barn. Då han håvade in hundratusentals dollar per år som åkaren det inte gick att ta miste på: storlöftet i dreadlocks.
Pengar, som hans föräldrar gjorde av med. Men det var egentligen det minst anmärkningsvärda i Hustons uppväxt.
Rastafarireligion, hemskola och marijuanaförsäljning
Huston föddes på vardagsrummet i familjens hus – precis som alla hans syskon – i ett hem som inte litade på den "korrupta" omvärlden.
Föräldrarna var strikt troende rastafarier. Det betydde social isolering, vegansk mat och lagsportsförbud.
Enligt mamma Kelle, livnärde sig familjen på att odla och sälja marjiuana. Hon hemskolade samtliga barn.
– Vi lärde ut det mesta organiskt genom vår livsstil, som inkluderade resor och en massa skateboarding, säger Hustons mamma Kelle i en intervju för tidskriften Jenkem.
– Jag drömde om att vara med om normal skolundervisning, bara för en dag eller två, säger Nyjah Huston till New York Times.
Skateboarding uppmuntrades däremot starkt av den kontrollerande pappan, som drillade barnen under långa sessioner. Huston blev snabbt en jättetalang, som fick sponsorkontrakt som 7-åring och blev proffs då han var 10.
Men Hustons karriär var nära att förstöras kort därefter, då pappan bestämde att familjen skulle flytta till en avlägsen ranch i Puerto Rico, där familjen enligt mamman levde som en minikult.
Efter ett år fick Kelle nog, lämnade sin man och flyttade tillbaka till USA. Barnen följde efter. Separationen från den strikta kontrollen och fadern har varit en lång process för Nyjah.
För tio år sedan klippte han av sina lockar och sedan dess har han knappt alls haft kontrakt med sin pappa.
I Tokyo åker därför en kortklippt 26-årig Nyjah, som numera känns igen på de många tatueringarna, som täcker 90 procent av kroppen. Nu är det upp till bevis – följande trick bara måste lyckas.
Switch from heel, switch to lipslide, chockerande svårt!
Speakern på arenan
Musiken pumpar då han styr sin bräda mot räcket bredvid de tolv trappstegen som byggts upp på arenan, vid Toykobukten. Han hoppar, träffar räcket – och landar säkert.
Han pumpar med knytna nävar och ropar ut ett tydligt: YES! Speakern på arenan nästan skriker:
– Switch from heel, switch to lipslide, chockerande svårt! När pressen är tuff presterar Nyjah Huston!
Samtliga återstående försök lyckas, med höga poäng som resultat och Huston går till final som trea i kvalet.
Häng med Bieber och klagande grannar
Hur ska man ta sig in i ett samhälle man undvikit hela livet? Och hur ska man bära sig åt för att skaffa vänner?
Det var frågor en tonårig Huston fick brottas med samtidigt som stjärnstatusen växte.
– Jag och mina vänner fick lära upp honom och visa vad som är coolt, för han hade ingen aning, säger Edgar Barrera, Hustons första vän, till New York Times.
För Huston fortsatte pengarna att rulla in och han inledde en något rebellisk fas, med vilt festande och frotterande med superstjärnor som Justin Bieber i tremiljonershuset, som han äger. Grannarna klagade ofta och ringde polisen på grund av oljudet.
Numera är Hustons status som skateboardens största namn ohotad. Han har fem miljoner följare på Instagram, lukrativa sponsorkontrakt och ett prisskåp som bågnar.
Där finns bland annat sex VM-guld och tolv från X-games. Men – OS-medaljen saknas.
Den som gapar efter mycket ...
I finalen står åkarna för sju prestationer – två åk på 45 sekunder och fem försök att göra ett så bra trick som möjligt – och de fyra bästa prestationerna räknas med i slutresultatet.
Huston lyckas perfekt i det första åket – fram till det sista hoppet, då han ramlar omkull och igen får stirra in i kepsens inre. Han mumlar upprört för sig själv innan han reser sig upp.
Den här gången hämtar han sig snabbare. Det andra åket lyckas perfekt. En stund senare vänder han upp ansiktet mot himlen och skrattar högt då han inleder bästa trick-omgången med en fullträff.
Sen sker avgörandet. Huston trissar upp svårighetsnivån till skyarna i jakten på guldet – men misslyckas två gånger på raken. Efter den andra kraschen reser han upp sig och skriker ut ursinniga ord, som är svåra att urskilja.
Han slutar bara sjua.
Skateboarding ger OS en ny sorts känsla som verkligen behövs i spelen
Nyjah Huston
Men det står klart att Huston också fortsättningsvis kommer att vara vägvisande för skateboardingens framtid, nu som OS-gren.
Är spelen i Tokyo ett sista bevis på att grenen sålt sin själ? Nej, sponsormiljonerna har redan vällt in i grenen i tiotals år.
Nu ska Huston föra facklan vidare i okänt territorium. Hur grenen utvecklas efter OS är fortfarande ett frågetecken.
Hustons ställning i frågan är tydlig: han är förvånad över att det tagit så lång tid för skateboarding att introduceras i de olympiska spelen.
– Skateboarding ger OS en ny sorts känsla som verkligen behövs i spelen, sade Huston efter att ha kvalat in till finalen.
OS-medaljerna, då?
Den regerande världsmästaren Yuto Horigome frälste hemmapubliken och radade upp trick som uppges vara nya inom tävlingsskateboarding. Det bar hela vägen till guld.
Amerikanen Jagger Eaton tog hand om silvret och brasilianaren Kelvin Hoefler tog brons.
Källor: New York Times, NBC Los Angeles, NBC Washington, Olympics.com, The Guardian, Jenkem, GQ