Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunisiska tonåringen siktade på OS-guld i Paris 2024 – stod för jätteskräll i Tokyo: "Trodde inte på det förrän jag var i mål"

Programmet är inte längre tillgängligt

Om man startar från ytterbanan förväntas man inte simma sig till ett OS-guld. 18-årige Ahmed Hafnaoui har egentligen satsat mot OS i Paris om fyra år – men tunisiern var bäst av alla på 400 meter fritt redan nu.

Hafnaoui själv såg i det närmade chockad ut efter att han gått i mål som olympisk vinnare. Och på läktaren kunde hans tränare knappt tro sina ögon.

Inte så konstigt med tanke på att tonåringen var allt annat än favorit i finalen från sin ytterbana. Men när det gällde som mest gjorde tunisiern sitt livs lopp.

– Visst är det här en överraskning för mig. Det är otroligt. Jag kunde inte tro att det här skulle ske förrän jag rörde i väggen och såg att jag var etta, säger Hafnaoui enligt AFP.

Det var Australiens Jack McLoughlin som höll täten i loppet länge. Men australiensaren hamnade på silver efter att Hafnaoui gjort en urladdning under de sista 50 metrarna.

"Tunisiska folket har en mästare nu"

18-åringens 3.43,36 är nästan tre sekunder bättre än hans rekord före Tokyo, och 2,32 sekunder bättre än vad han presterade i heatskedet.

– Lite överraskad är man. Det är så här i OS, man ser alla tippningar, men vad som helst kan hända. Ahmed gjorde ett otroligt PB och han ska ha beröm för det, tycker McLoughlin.

Ahmed Hafnaoui poserar med guldmedalj och blommor.

I ungdoms-OS 2019 var Hafnaoui åtta. Samma år sade han sig sikta mot guld i OS i Paris 2024 – inte i Tokyo.

– Jag kan bara inte tro att det här är sant. Det kändes bättre i vattnet denna morgon än i går. Jag är olympisk mästare nu, fortsätter tunisiern.

Guldet är Tunisiens femte i olympiska spel någonsin. När landets nationalsång spelades var tonåringen i tårar.

– Jag tillägnar det här åt hela tunisiska folket. Ni har en mästare nu.