Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Levande skateboardlegendaren Tony Hawk tror på finländsk medalj i Tokyo: "Armanto har goda chanser"

Från 2021
Lizzie Armanto hoppar med sin skejtboard.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skateboardens grand old man Tony Hawk är givetvis på plats i Tokyo, då hans gren gör efterlängtad OS-debut. Hawk gissade redan rätt vinnare i herrarnas street – och nu lyfter han fram Armanto som en tilltänkt vinnare i damernas park.

Blunda och tänk på en skateboardare! 

Visst var det Tony Hawk du tänkte på? För oavsett hur stor Nyjah Huston och andra moderna profiler har blivit – eller kommer att bli – så förblir Hawk nummer ett för de flesta.

Hawk var den första att landa en 900, och han ansikte har prytt ett stort antal tv-spel, som hjälpt göra sporten mer och mer mainstream.

Tony Hawk poserar med svart bakgrund.
Bildtext Tony Hawk åker fortfarande gärna skateboard.
Bild: All Over Press

Och vad blir mer mainstream än en plats i OS? Nu har skateboardingen också nått den punkten, och det var på tiden, om man frågar herr Hawk.

– OS har inte uppfunnit tävlingsskateboardingen, jag har tävlat sedan jag var tio år gammal. Nu når vi ut till en helt annan publik och länder som tvivlat på grenen kan kanske bli omvända, säger nu 53-åriga Hawk på en presskonferens.

– Jag antar att de ville ha ungdomlig energi, det var på tiden. 

Kan världsfemman Armanto vinna? 

I OS ordnas tävlingar i två discipliner: street och park. Street imiterar urbana miljöer som handräcken och trappor – medan park har högre ramper, som i en skatepark.

Det blåvita medaljhoppet Lizzie Armanto tävlar i just park. I Yle Sportens rankning inför OS landade Armanto på andra plats bland de blåvita idrottarna.

Då Hawk fick frågan om potentiella medaljörer i OS lyfte han fram Yuto Horigome och Nyjah Huston i herrarnas street, som avgjordes i söndags – och han fick rätt. 

Huston, som har en fascinerande historia och haft en minst sagt annorlunda barndom, floppade visserligen och slutade sjua, men Horigome tog hand om guldet efter imponerande åkning.

På damsidan var det bara 13 år gamla japanskan Momiji Nishiya som vann.

Lizzie Aramanto hoppar i en tävling.
Bildtext Banan i Tokyo borde passa Lizzie Armanto som handen i handsken.
Bild: All Over Press

Damernas park, då?

Armanto, som är rankad femma i världen, kvalar in som nummer två på Hawks gissningslista.

– Sakura Yosomuzi, Lizzie Armanto och Sky Brown har goda chanser, slår Hawk fast och påpekar att man kan gå långt om man hålls kvar på brädan.

Intressant nog lyfter Hawk inte fram japanska världsettan Misugu Okamoto, som är favorit i mångas papper och lågoddsaren enligt vadslagningsbolagen. Hon har vunnit de flesta tävlingar hon ställt upp i de senaste åren. 

Gjorde det svårare för sig själv genom att välja Finland

Armanto, som är uppvuxen i USA, har sagt att hon valde Finland dels på grund av sitt arv – men också för att ge en till amerikan chansen att glänsa i Tokyo. 

Beslutet var väldigt osjälviskt. De tre amerikanska deltagarna är alla visserligen rankade sämre än Armanto, men trots det bland de 13 bästa i världen. Armantos val bäddade alltså för ett tuffare startfält. 

Det som talar för Armanto är att banan med höga ramper passar henne. Hon är en fysisk åkare som trivs i hög fart.

Det som talar mot Armanto är att hon råkade ut för en allvarlig skada i fjol höstas och formen är ett stort frågetecken.

Hur det går klarnar den 4 augusti. Då ställer 20 åkare upp i kvalet och de 8 bästa tar sig vidare till finalen, som avgörs samma dag.

Diskussion om artikeln