Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands drunkningsstatistik bland de mörkaste i Europa – brister i simundervisningen oroar

Från 2021
Uppdaterad 25.07.2021 14:13.
En kvinnas spegelbild syns i vågigt vatten
Bildtext I många länder är drunkning en av under femåringarnas vanligaste dödsorsaker.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Finlands drunkningsstatistik skiljer sig på flera sätt från den övriga världens. Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund är orolig över simundervisningens kvalitet.

"Vem som helst kan drunkna, ingen borde göra det", påminner Världshälsoorganisationen WHO på den internationella dagen för att förebrygga drunkningsolyckor.

Dagen uppmärksammas för första gången i dag på söndagen.

Enligt WHO:s statistik drunknar årligen kring 236 000 personer runtom i världen. En majoritet av drunkningsolyckorna sker i låg- och medelinkomstländer.

Läget i Finland oroväckande

I år under perioden januari till juni har det i Finland skett 68 drunkningsolyckor, enligt Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbunds (FSL) förhandsstatistik.

I fjol låg siffran för hela året på 113.

–  Tyvärr är den finska statistiken på europeisk nivå nära toppen. Årligen måste familj, vänner och anhöriga till nästan nästan 150 personer ta emot en sorgenyhet, säger FSL:s verksamhetsledare Kristiina Heinonen i ett pressmeddelande.

Hon betonar att de finska siffrorna i relation till mängden invånare är högre än i de flesta andra höginkomstländer.

Småbarn i riskgruppen, i Finland även vuxna män

Flest drunkningsfall i världen sker bland under femåringarna.

I exempelvis Kina är drunkning den vanligaste dödsorsaken för barn under fem år. Också i USA och Frankrike är drunkning den näst vanligaste dödsorsaken för barn i samma åldersgrupp.

I Finland hör också äldre personer till riskgruppen för att drunkna, enligt FSL.

En klar majoritet av dem som drunknar i Finland är män.

FSL orolig över bristen på simundervisning

Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund anser att det skulle vara viktigt att vid sidan om simundervisning lära ut också livräddningskunskaper samt kunskaper i att rädda sig själv i en akut situation i vattnet.

Förbundet oroar sig också för brister i simundervisningen på grund av den rådande pandemin. Har skolbarnens simkunskaper försämrats?

Det erbjöds väldigt lite eller ingen simundervisning alls redan före pandemin och restriktionerna under de gångna åren har förvärrat situationen ytterligare, enligt FSL.

–  Överlag används relativt lite resurser för att förebygga olyckor i vattnet trots att de orsakar betydliga utgifter för samhället. Vi hoppas att kommunernas beslutsfattare skulle ta situationen på allvar när höstens budgeter diskuteras, säger FSL:s Kristiina Heinonen.

Källor: STT, AFP