Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OS står vid ett vägskäl, spelen borde aldrig ha ordnats nu tycker etikforskare – "OS har kört igång i väldigt kontroversiella tecken"

Bild från invigningen av sommar-OS i Tokyo.
Bildtext Drönarshowen tros bli den bestående bilden av sommarspelen i Tokyo.

Det är magnifikt när 1 800 drönare bildar en lysande jordglob under invigningen av sommar-OS i Tokyo. Men det är i kontroversiella och motstridiga tecken som OS utspelar sig den här gången, med en global coronapandemi som pågår.

Kritiken mot att spelen ordnas i coronatider ökar samtidigt som publikintresset svalnar. Enligt en forskare i idrottsetik är hela den olympiska rörelsen efter sommarens OS i Tokyo tvungen att fundera på framtiden och hur OS ska utvecklas för att passa i den här tiden.

– Signalen som går ut nu är råddig. Det pågår en en global orättvisa. Rika länder försöker skydda sig själva med vacciner, samtidigt som en massa länder och världsdelar runt om i världen ännu saknar skydd. Vi är långt ifrån trygga i den här pandemin och samtidigt ska vi uppbåda en entusiasm för ett spel. Det är väldigt kontraproduktivt, säger Mikael Lindfelt, professor i teologi och etikforskare, med idrottsetik som specialitet vid Åbo Akademi.

"Tokyo blir en tankeställare för hela den olympiska rörelsen"

Mikael Lindfelt tror att hela OS-rörelsen kommer att få sig en törn nu. 

– Detta OS blir nog en tankeställare på hur OS ska se ut i framtiden. Men samtidigt vet vi att de olympiska spelen är utdelade fram till 2032 och vi har redan flera arrangörer som förbereder sig för kommande spel. Men jag tror att någonting kommer att förändras i sommar, säger Lindfelt.

Den internationella olympiska kommittén valde att genomföra sommarspelen och enligt vissa så ignorerade den på så sätt hälsan. De senaste årens rykten kring IOK om korruption och missbruk av makt och pengar gör att man lätt drar slutsatsen att det är pengarna som styrt beslutet.

– Det att spelen nu genomförs i Tokyo visar att det finns ett ekonomiskt tryck i den här situationen, att till vilket pris som helst genomföra de här spelen, säger Mikael Lindfelt.

Enligt honom var det en missbedömning. IOK borde ha dragit i handbromsen och satt hälsan före de olympiska spelen.

– Nu hamnade idrott och hälsa på kollisionskurs. Och det är lite intressant att OS-rörelsen inte tar det här på allvar. Det visar att pengarnas makt blivit så stor att det håller på och urgröpa intresset för den här typens verksamhet, säger Lindfelt.

Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym.
Bildtext Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi säger att sommar-OS i en global pandemi känns malplacerat.

Medial globalitet allt svårare att uppnå

Men de olympiska spelen är i en vändpunkt också utan coronapandemin, slår Mikael Lindfelt fast. OS har traditionellt bänkat massorna framför tv-skärmarna världen över, men ett globalt genomslag är inget man längre kan ta för givet.

– Jag tror att yngre generationer har ett helt annat förhållningssätt till vad media skapar. Det är något som framtida OS får ta i beaktande och fundera på hur de olympiska spelens genomslagskraft ska kunna bevaras, säger Lindfelt.

Samtidigt förändras inställningen till idrott, speciellt bland de yngre. Där märks att traditionell sport inte intresserar i lika hög grad som tidigare.

– Den större frågan här är om friidrotten håller på att tappa terräng bland ungdomarna? Både när det gäller att utöva idrotten och att följa med den. Vill ungdomar i framtiden titta på när någon hoppar höjd? Är det tillräckligt spännande för unga i framtiden, frågar sig forskaren Mikael Lindfelt.

Lizzie Armanto skeittaa park-radalla.
Bildtext 28-åriga Lizzie Armanto är Finlands stora hopp i skateboard.

Också idrottsgrenarna måste förnyas 

De olympiska spelen har präglats av sporter där man kan mäta resultat och sätta rekord. Men det håller också på och förändras med nya grenar som tas in i OS-programmet. 

Sporter som skateboarding, surfing och sportklättring representerar kanske mer en livsstil än tävlingsinriktad idrott.

– Det blir intressant att se om den här typen av grenar kommer att ändra formatet för OS. Går vi mera mot underhållningsvärde än rekordtänk, funderar idrottsetikern.

Den olympiska rörelsen står vid ett vägskäl, säger Mikael Lindfelt. Tiden efter sommarspelen i Tokyo kan starta en förnyelse av hela OS.

– Jag tror att det blir ett tillfälle att tänka efter hur OS kan se ut i framtiden. Det är det enda jag med säkerhet vågar säga.