Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora förvirringen i linjeloppet – tvåan van Vleuten trodde att hon hade vunnit: ”Kände mig väldigt dum”

Uppdaterad 25.07.2021 13:01.
Annemiek van Vleuten sträcker armarna i luften.

Annemiek van Vleuten sträckte händerna i luften och jublade då hon gick i mål i damernas linjelopp. Då trodde hon att hon var olympisk guldmedaljör, men så var inte fallet. Klungan hade missat att Anna Kiesenhofer var först över mållinjen.

I Rio för fem år sedan var Annemiek van Vleuten på väg mot ett överlägset guld i linjeloppet men kraschade och ådrog sig flera frakturer. I Tokyo var hon ute efter revansch och trodde att hon hade fått det.

van Vleuten firade då hon gick i mål – hon uppfattade det som att hon var olympisk mästare. Men det var hon inte eftersom Anna Kiesenhofer redan stod i målfållan.

Programmet är inte längre tillgängligt
van Vleuten går i mål som tvåa men tror att hon vinner
van Vleuten går i mål som tvåa men tror att hon vinner - Spela upp på Arenan

Kiesenhofer var med i en tidig utbrytning som gav guldet, men det hade åkarna i klungan inte koll på. Klungan hade hämtat in Anna Plichta och Omer Shapira under slutdelen av loppet och då trodde man att vägen var tom framför. Men så var det alltså inte.

– Jag trodde att jag var etta men hade fel. Vi förstod inte det. I vanliga fall har vi kontakt med varandra, men nu var linjen tydligen dålig. Ett så viktigt lopp och ingen information.

– Jag trodde att jag vann och kände mig väldigt dum, men de andra tjejerna undrade också. Det här är värdelöst, säger van Vleuten enligt NOS.

Lagkamraten Anna van der Breggen berättar också hur man resonerade på slutet.

– Vi trodde att vi gjorde allt rätt. Vi åkte i kapp polskan och israeliskan och vi trodde att vi körde för seger, säger hon.