Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättelopp av Ida Hulkko – krossade sitt finska rekord och överraskade till och med sig själv med semifinalplats: ”Körde bara med sisu”

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Ida Hulkko krossade sitt finska rekord och tog sig till semifinal - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jag hade ärligt talat inte väntat mig att gå vidare, konstaterade Ida Hulkko för Yle efter sin insats – men det var precis det som hon gjorde. Hulkko är klar för semifinal på 100 meter bröstsim efter en rekordförbättring av rang.

De finländska simmarna har visat upp lovande takter så här långt i Tokyo, men avancemangen har suttit hårt åt. Ida Hulkko inledde sitt OS med 100 meter bröstsim på söndagen och visade genast att de blåvita visst också kan knipa avancemang.

Och det i synnerligen imponerande stil.

Hulkko klockade in 1.06,19 i sitt heat – kvalets sjunde snabbaste tid och över en halv sekund snabbare än hennes egna finska rekord.

– Jag vet inte ens hur det är möjligt. Jag lyckades väl be tillräckligt bra, säger hon i Yles intervju direkt efter heatet.

– Jag hade hoppats på en liknande tid. En plats i semifinalerna var en dröm som jag visste att jag kunde nå ifall allt föll på sin plats. Ärligt talat hade jag inte trott att det skulle ha varit realistiskt, fortsätter hon.

Experten skruvar upp förväntningarna

Men pangtiden är verklig. Och den kom tack vare en ursinnig slutforcering.

– De sista 25 metrarna sket jag i tekniken och körde med bara sisu. Det såg säkert hemskt ut och jag får be om ursäkt till tränaren för det. Men han är knappast allt för besviken, säger Hulkko.

Semifinalerna går av stapeln klockan 4.50 på måndag. Ifall Hulkko noteras för ett lika bra resultat där kan hon mycket väl vara aktuell för finalen också, påpekar Yle Urheilus expertkommentator Vesa Hanski.

– Bröstsim är svårtippat då resultaten kan variera så enormt mycket. Det kan till och med gå vägen med en lite sämre prestation, säger Hanski.

Själv vågar Hulkko inte ens tänka på morgondagens semifinal.

– Det var grymt nervöst redan i dag. Men det släppte då jag kom till bassängen. Nu får jag hoppas att jag får sömn och att jag klarar av att nolla före i morgon. Det handlar ändå om en ganska kort tid för att ladda om, men jag gör mitt bästa, säger hon.

Jallow ytterst nära semifinal med nytt rekord

Mimosa Jallow hade innan Hulkkos panginsats också visat framfötterna på 100 meter ryggsim. Jallow skrev om sitt finska rekord till 1.00,06 – en förbättring på två tiondelssekunder – men tiden räckte inte till för en plats i semin.

Marginalen? Minimal. Jallow slutade på 17:e plats i heaten då de 16 bästa avancerade. Avståndet upp till 16:e plats var inget mindre än två hundradelssekunder.

Programmet är inte längre tillgängligt
Mimosa Jallow förbättrade sitt finska rekord - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Jag känner mig både lättad och glad. Klart jag hade kunnat gå lite hårdare för att komma under en minut, men jag tycker att presationen var riktigt fin, säger Jallow till Yle.

Hon konstaterade ändå snabbt att hon tvivlade på att tiden skulle räcka till. Då hon intervjuades pågick fortfarande kvalet.

– Men heaten har alltid varit utmanande för mig på hundringen så jag kan vara nöjd med en så här bra insats, säger Jallow.

Diskussion om artikeln