Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Några dagar till av högsommarvärme – sedan kommer regn och åska

Uppdaterad 25.07.2021 18:23.
Tre barn springer i vattnet.
Bildtext – Ingen kan svara på om det är frågan om årets sista dagar av högsommarvärme, men nog finns ju den risken, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Den långa och heta sommaren får åtminstone tillfälligt en paus då åskskurarna anländer till Finland från Europa. Ännu är det omöjligt att säga om temperaturerna kommer att stiga senare under sommaren, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Den sista veckan i juli börjar het och solig.

– Redan under söndagen har temperaturen på många håll nått upp till över 27 grader och även måndagen och tisdagen blir svettiga. Speciellt i södra och mellersta Finland kan kvicksilvret stiga till gränsen på 30 grader, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Den här gången varar hettan emellertid inte länge.

Redan på onsdagen anländer nämligen ett lågtrycksområde till Finland från Europa.

– Ingen kan svara på om det är frågan om sommarens sista högsommarvarma dagar, men den risken finns, säger Huutonen.

Nu kommer regnet

Vädret vänder under natten mellan tisdag och onsdag. Med regnen kommer också åskskurar.

På onsdagen sjunker temperaturen i södra Finland till under 25 grader, men i de övriga delarna av landet hålls temperaturen ännu högre.

Under slutet av veckan sprider sig det ostadiga vädret till hela Finland.

– Äntligen får naturen och trädgårdarna det vatten de väntat på, säger meteorolog Huutonen.

Leena Erman ja Oskari Ryynänen viettivät hellepäivää Hietarannalla.
Bildtext I år har slogs rekordet på den längsta värmeböljan i Finlands mätningshistoria, alltså sedan år 1961.

Rekordvarm sommar

Den gångna sommaren har varit rekordvarm i många delar av landet.

Yle Uutiset har jämfört medeltemperaturerna i juni-juli från tidigare år vid flera olika mätningsstationer i Finland och det är tydligt att den långa värmeböljan varit exceptionell.

Exempelvis vid Kajsaniemi mätningsstation i Helsingfors har medeltemperaturerna mätts sedan 1882 och aldrig har mätningarna gett en lika hög medeltemperatur som i år för perioden 1.6.–21.7. Samma gäller många andra mätningsstationer.

I år slogs även rekordet på den längsta värmeböljan i Finlands mätningshistoria, alltså sedan år 1961. I Anjala i Kouvala har värmeböljan i år hållit i sig i 31 dygn i streck, medan det tidigare rekordet i Finland var 26 dygn.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Helle tuli takaisin, mutta vain hetkeksi – etelästä saapuu matalapaine, joka hellii luontoa ja laittaa taivaan jyrisemään skriven av Eelis Bjurström. Översättningen är gjord av Stefanie Lindroos.

Artikeln uppdaterades 25.7 klockan 18.22 då sensommar ändrades till högsommar.