Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyska gymnasternas protest – klädde sig i heltäckande dräkter i Tokyo: ”Varje kvinna ska själv få välja hur hon klär sig”

Sarah Voss i farten.
Bildtext Sarah Voss i farten i den omdiskuterade dräkten.

Är gymnastikdräkterna sexualiserande? Det tycker det tyska landslaget. På söndagen bar gymnasterna därför heltäckande dräkter istället för de vanligare varianterna där benen kan synas.

Vad är viktigare? Att känna sig bekväm eller att klä sig i så lite som bara möjligt?

För det tyska gymnastiklandslaget var valet självklart.

– Det handlar om vad vi själva är bekväma med att göra, förklarade Elisabeth Seitz för nyhetsbyrån AFP efter kvalet på söndagen.

Flera tyska gymnaster valde nämligen att tävla med heltäckande dräkter, något som är ovanligt i dagsläget – och som ska tolkas som en protest.

En markering mot sexualiserandet av idrottarna. En reaktion på de flera uppmärksammade fallen av grova sexuella trakasserier inom grenen.

– Vi ville helt enkelt visa att varje kvinna själv ska få bestämma hur hon klär sig, säger Seitz och får medhåll av landsmaninnan Sarah Voss:

– Det är många som bär shorts ovanpå dräkterna som är beskärda som en bikini på träningarna, så att man inte behöver oroa sig för vad som syns då man upprepar momenten upprepade gånger. Då var det några tjejer som föreslog det här.

Får stöd av Biles

Det är inte den första gången som tyskarna bestämt sig för att klä sig på samma sätt. Bland andra Seitz och Voss klädde sig i liknande dräkter också under EM i april.

Grenens superstjärna Simone Biles säger att hon stöder deras beslut, även om hon inte själv vill klä sig i samma uniform av personliga skäl.

– Jag understöder deras beslut. De ska få välja hur de vill klä sig för att känna sig bekväma. Det är varje idrottares rätt, säger Biles till nyhetsbyrån AP.

Tidigare i juli väckte Norges damlandslag i beachhandboll stor uppmärksamhet då de trotsade förbundets regler som gällde klädsel på turneringar. De klädde sig i tights istället för bikinibyxor. Landslaget bestraffades då för protesterna.

Men något sådant är inte aktuellt för Tyskland. Det internationella gymnastikförbundet tillåter dräkterna som tyskorna bar på söndagen.

Det tyska laget slutade på första reservplats i kvalet.