Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tunisiens president har avsatt premiärministern och stängt parlamentet – flera skadade i sammandrabbningar, nyhetsredaktion stormades av polis

Från 2021
Uppdaterad 26.07.2021 20:21.
Protester utanför parlamentsbyggnaden i Tunis. Polisen sammardrabbar med demonstranter.
Bildtext Anhängare till president Kaïs Saïed har drabbat samman med demonstranter utanför parlamentet i huvudstaden Tunis.
Bild: STELLA Pictures / ddp / All Over Press

Tunisiens president Kais Saïed meddelade sent på söndagen att premiärminister Hichem Mechichi avsatts och att parlamentet stängts åtminstone för 30 dagar. Parlamentets talman anklagar presidenten för att ha iscensatt en statskupp, men tunisier har firat beskedet på gatorna i huvudstaden Tunis och i flera andra städer. Utanför parlamentet har ändå våldsamheter brutit ut under måndagen.

Utanför parlamentet har anhängare till president Kaïs Saïed drabbat samman med demonstranter som motsätter sig det som det styrande partiet Ennahda kallar för statskupp. Bägge sidor kastar sten och flaskor mot varandra, och flera ska ha skadats.

Al-jaziras redaktion stormades i huvudstaden

Tunisisk polis har stormat nyhetsbyrån Al-jaziras redaktion i den tunisiska huvudstaden Tunis, uppger nyhetsbyrån själv.

Åminstone 20 tungt beväpnade poliser steg in på redaktionen vid middagstid på måndagen. De ska ha bett redaktionens anställda att avlägsna sig, utan att uppvisa någon husrannsakansorder eller liknande dokument.

– Vi fick ingen förvarning innan polisen dök upp, säger Lotfi Hajji som är redaktionschef på nyhetsbyrån i Tunis till Al-jazira.

De anställda fick inte ta med sig sina personliga tillhörigheter, och deras telefoner och annan utrustning konfiskerades, vittnar journalister på plats.

President Saïed deltog i firandet på gatorna

På söndag kväll meddelade president Kaïs Saïed att han tar över den verkställande makten i Tunisien med hjälp av en övergångsregering och en premiärminister som han själv tänker utse.

På måndagen meddelade presidentkansliet att både försvarsministern och den tillförordnade justitieministern, som också varit regeringens talesperson, hade avskedats.

Tusentals tunisier tågade på söndagen i flera städer i protest mot regeringen, det styrande Ennahda-partiet och politikernas misslyckanden både vad gäller ekonomin och coronapandemin. Demonstranterna krävde premiärminister Mechichis avgång och att parlamentet skulle upplösas.

Det var alltså precis vad Saïed gjorde och demonstrationerna övergick i fest. Statlig tv visade att Saïed själv anslöt sig till jublande anhängare i centrum av Tunis under firandets gång.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tunisiens president Kaïs Saïed deltog i firandet i centrala Tunis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Parlamentets talman hindrades att ta sig in i parlamentsbyggnaden

Exempelvis parlamentsbyggnaden och den statliga televisionens byggnad i Tunis omges nu av soldater och bepansrade fordon, enligt nyhetsbyrån Reuters. Då parlamentets talman Rached Ghannouchi försökte ta sig in i parlamentet, stoppades han av soldater.

Ghannouchi anklagar Saïed för att ha iscensatt "en kupp mot revolutionen och mot konstitutionen" och hävdade, bland annat i ett telefonsamtal till Reuters, att landets institutioner fortfarande fungerar.

Ghannouchi uppmanade det moderata islamistpartiet Ennahdas anhängare och det tunisiska folket att gå ut på gatorna för att försvara revolutionen.

Saïed själv påstår att han har konstitutionen på sin sida och att han har rätt att sätta parlamentet "på paus". Formellt leder presidenten i Tunisien utrikespolitiken och militären.

Ghannouchis påstående om fungerande institutioner utmanades på måndagen, då Saïed kungav att han avbryter arbetet i landets centrala och allmänna förvaltning, utländska institutioner och lokala grupper i två dagar från och med tisdag.

Säkerhetsstyrkor, militär- och sjukvårdspersonal berörs däremot inte av ordern.

President Saeîd höll ett tv-tal på söndag kväll där han meddelade att han nu har tagit över den verkställande makten i landet.
Bildtext President Saeîd höll ett tv-tal på söndag kväll där han meddelade att han nu har tagit över den verkställande makten i landet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jasminrevolutionen blev en besvikelse

Tunisien brukar beskrivas som det enda arablandet som faktiskt inledde en övergång till demokrati efter arabvåren 2011.

Levnadsstandarden för vanligt folk har ändå snarare sjunkit än stigit sedan revolutionen 2011 och arbetslösheten har vuxit år för år.

Dessutom har landet drabbats hårt av coronapandemin. Över 18 000 människor har dött av covid-19 (Tunisien har kring 12 miljoner invånare). Under den senaste veckan har det pågått en konflikt om hur vaccinationerna ska ordnas. Konflikten ledde till att president Saïed beordrade armén att ta ansvar för den hanteringen.

Oklart hur starkt stödet är för Saïed

Den konservative Kaïs Saïed är professor i juridik och beskrevs som en "outsider", alltså saknade han partipolitisk bakgrund när han vann presidentvalet i oktober 2019.

Samtidigt valdes ett parlament som är fragmenterat och där inget parti har mer än en fjärdedel av platserna.

Speciellt under det senaste året har Saïed legat i konflikt med både premiärminister Mechichi, men framför allt med ärkerivalen Ghannouchi och hans Ennahda-parti. Saïed har inte gjort någon hemlighet av att han gärna skulle se en ny konstitution som skulle ge presidenten betydligt större makt.

Trots att Saïed har stöd bland unga människor och allt från vänsterfolk till islamister som tröttnat på den politiska elitens oförmåga att lösa landets problem, så är det ändå oklart hur starkt stödet för honom verkligen är och hur långt ilskan på gatorna kan bära honom.

Artikeln uppdaterades kl. 14.17 med uppgifter om sammandrabbningar och att polisen stormat Al-Jaziras redaktion.

Artikeln uppdaterades kl. 20.20 med uppgiften om avskedade ministrar och inställt arbete vid förvaltningen.

Källor: Reuters, AFP, Yle, Al-Jazeera

Diskussion om artikeln