Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utmanande att hitta personal till restaurangerna – många har lämnat branschen och till och med skolat om sig

Från 2021
Uppdaterad 26.07.2021 07:15.
Personer som jobbar i en bar.
Bildtext Personalläget i restaurangbranschen är ansträngt. Vd Timo Lappi på MaRa säger att det gäller både i Finland med också ute i Europa.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Många har lämnat sina jobb inom restaurangbranschen till följd av långa permitteringar under pandemin. När samhället åter öppnar upp är det därför utmanande att hitta tillräcklig personal. - Uppemot 20 procent har lämnat branschen, säger krögaren Robert Ekman i Vasa.

Det råder stor brist på arbetskraft inom restaurangbranschen. Situationen var knepig redan innan pandemin, och nu har den ytterligare spetsats till.

- Visst är det en utmaning att rekrytera tillräckligt med restaurangpersonal, under pandemin har dessutom rätt många bytt bransch, säger Pialina Ainasoja som basar för rekryteringen på Station 23 i Jakobstad.

Liknande erfarenheter har man också på Stadshotellet i Jakobstad och på restaurang Strampen i Vasa.

- Det talas om att upp till 20 procent har lämnat branschen, säger krögaren Robert Ekman på Strampen.

Kvinna som står vid en bardisk.
Bildtext Pialina Ainasoja säger att det kanske krävs en förändring i arbetsvillkoren för att göra restaurangbranschen attraktiv för de unga.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Många i branschen har skolat om sig

Bristen på personal inom restaurangbranschen är inget nytt fenomen säger vd Timo Lappi på Turism- och restaurangfärbundet MaRa. Men pandemin har ytterligare förvärrat situationen.

- Vi behöver behöver många tusen kockar och servitörer, säger Lappi.

Genom att restriktionerna hållit i sig så länge som 16 månader har många varit tvugna att söka nya jobb för att trygga sin inkomst. Och en del har till och med hunnit skola om sig.

- Jag förstår dem. Många har varit permitterade länge och har en familj att försörja. Det är inte deras fel, utan de är offer. Men det är synd eftersom det kommer att finns många arbetstillfällen när restriktionerna väl är över.

Två män som står i en bar.
Bildtext Jonas Emet och Ville Kuusisto säger att det inte är någon lätt match att rekrytera tillräckligt med arbetskraft.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Inhoppare och familjemedlemmar löser ekvationen

I Jakobstad har man årets mest livliga vecka bakom sig. På Station 23 lyckades Pialina Ainasoja lägga personalpusslet genom att kalla in inhoppare.

- Förvånansvärt många har varit intresserade av inhopp och vi har lyckats värva riktigt bra personal. Det är främst folk som har andra jobb och hoppar in för att extraknäcka någon kväll i veckan, säger Ainasoja.

Inhopparna består både av branschfolk och andra intresserade.

Fungerar det att ta in personal utan utbildning?

- Naturligtvis är det en fördel om man har utbildning, men det går också att lära upp folk. Eftersom jag jobbat som lärare för blivande servitörer så ligger det mig varmt om hjärtat att undervisa, säger Ainasoja.

På Station 23 har de anställdas familjemedlemmar också hjälp till under veckan.

Den som är ny i branschen och hoppar in märker snabbt att det inte är ett så enkelt arbete säger Ainasoja. Också av den som plockar tomglas krävs spelöga.

- Det är intressant att se hur de som är nya i restaurangbranschen märker att det inte är så enkelt. Det krävs yrkesskicklighet och det är ett ganska tungt arbete, säger Ainasoja.

Problematiskt med tvära kast i restriktionerna

Jonas Emet är business manager på Stadshotellet som förutom hotellverksamheten driver både pub och restaurang. Här drar alla sitt strå till stacken för att att få verksamheten att gå runt.

- Speciellt svårt är det nu när samhället igen öppnat upp. Det är krävande för en bransch som haft det tufft under pandemin, säger Emet.

Det är tvära kast i och med att restriktionerna snabbt träder i kraft och lika snabbt kan lättas. Under hela pandemin har man aldrig kunnat veta hur personalbehovet ser ut under den kommande månaden säger Emet.

- Det är klart att det är en positivt problem att vi åter kan sälja. Men samtidigt ställs vi i en knepig situation när vi snabbt ska öppna upp, säger Emet.

Jonas Emet säger att han främst lider med personalen som länge varit permitterad och inte kunnat veta när det igen är möjligt att gå på jobb.

- Det är tufft för den som har familj och bostadslån när framtiden är så här oviss. Jag är otroligt tacksam över att vår personal ställer upp i vått och torrt. Annars skulle det här aldrig ha fungerat, säger Emet.

Under den senaste veckan har alla kavlat upp ärmarna och jobbat på. Även om det blivit långa dagar.

- Alla hjälps åt och ingen har klagat, säger Emet.

Henkilökuva
Bildtext Timo Lappi säger att situationen kommer att bli ännu svårare efter pandemin. Därför måste man agera direkt.
Bild: Mikko Koski / YLE

Genomgående under pandemin har statsrådet tagit snabba beslut om att begränsa restaurangernas öppethållningstider, det har i princip gjort det omöjligt att planera verksamheten säger Timo Lappi.

- De nya restriktionerna har kunnat förverkligas så snabbt som inom tio timmar. Det här är inte hyggligt för varken restaurangernas ägare eller personalen.

Det här har gjort det omöjligt att följa kollektivavtalet som säger att arbetslistorna ska vara klara åtminstone en vecka på förhand.

Speciellt svårt att hitta inhoppare i Vasa

På restaurang Strampen har den största utmaningen varit att hitta inhoppare säger Robert Ekman. Man får söka nya vägar för att hitta personal.

Restaurangbranschen är krävande på så vis att man ofta jobbar kvällar och helger när andra är lediga.

- Många värdesätter fritiden högt, det här tror jag är branschens största utmaning. Sen har det också varit vanskligt att rekrytera i tid eftersom man inte visste hur sommaren skulle se ut, säger Ekman.

man framför färdigdukad restaurang
Bildtext Robert Ekman säger att restaurangbranschen är en bra inkörsport till arbetslivet.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

När den inhemska turismen plötsligt börjat blomstra står den som var försiktigt med rekryteringen i våras nu inför stora utmaningar säger Ekman.

- För många restauranger är det ett större sug än någonsin, och så var det också förra sommaren, säger Ekman.

Å andra sidan är svårigheten att rekrytera personal inte något unikt för just restaurangvärlden säger Ekman. Tricket är att locka de unga till sig och Ekman säger att restaurangbranschen trots allt är en framtidsbransch.

- Att inleda sitt arbetsliv inom restaurangvärlden är lärorikt, det har man nytta av även om man senare utbildar sig inom andra branscher. Och restaurangerna kommer alltid att finnas kvar, säger Ekman.

Nu behövs arbetsinvandring

Timo Lappi säger att bristen på restaurangpersonal inte är något problem som är isolerat i Finland, det gäller hela Europa.

- Vårt största problem är den låga nativiteten. Det föds för få barn och arbetskraften räcker helt enkelt inte till, säger Lappi.

Speciellt problematiskt kommer det att vara när pandemin är över. Restauranger kommer inte ens att kunna hålla öppet så mycket som de önskar och vissa kanske inte alls kan fortsätta sin verksamhet på grund av personalbrist säger Lappi.

Hoppet står därför till arbetskraftsinvandring.

- Vi måste göra allt vi kan för att locka arbetskraft. Konkurrensen är också stor mellan de nordiska länderna. Om vi öppnar upp betyder det inte att det kommer en störtflod med människor som söker jobb, säger Lappi.

Det viktigaste nu vore att slopa restriktionerna anser Lappi. Många är redan vaccinerade och få personer behöver sjukhusvård. För restaurangbranschen vore det viktigaste nu att personalen får jobba och kan planera sitt liv.

- Många har lidit och även barnen har lidit när pengarna inte räcker till. Nu måste vi få en klar syn på framtiden och kunna lita på att vi kan jobba som normalt, säger Lappi.

Olutta kaadetaan lasiin ravintolassa.
Bild: Yleisradio / Juho Liukkonen

Branschen behöver bli mera attraktiv för unga

Robert Ekman säger att branschen behöver höja sin profil så att jobben blir mera attraktiva.

- Man kan inte ge upp utan jobba för att göra restaurangbranschen mera lockande för de unga, säger Ekman.

Pialina Ainasoja som har ett förflutet som utbildare för blivande servitörer säger att branschen kunde behöva en förädring. Det förväntas ofta att man som kock eller servitör ska jobba väldigt mycket och dessutom göra långa arbetspass samtidigt som lönen inte alltid är den bästa.

- Åtminstone borde utgångsläget vara att man jobbar en normal arbetsdag. Det här är en fråga som jag verkligen brinner för, säger Pialina Ainasoja.

Den som jobbar i restaurangvärlden är oftast på jobb när andra är lediga. Men speciellt när man är ung är det roligt att befinna sig i händelsernas mittpunkt.

- Då är du på sätt och vis på krogen men får samtidigt betalt för det, man får vara med där det händer, säger Ainasoja med ett skratt.

Diskussion om artikeln