Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första loppet kändes i kroppen – Ida Hulkko kunde inte upprepa fina bedriften och missade final

Från 2021
Uppdaterad 26.07.2021 07:42.
Ida Hulkko aloitti vahvasti, mutta olympiafinaali jäi haaveeksi - Spela upp på Arenan

Stor rekordförbättring i försöksheatet men i semifinalen gick det inte lika snabbt för Ida Hulkko. Hulkko slutade sexa i sin semifinal och gick inte vidare till final. Vid vändningen insåg jag att det här skulle bli en långt lopp, säger Hulkko efter sin insats.

Efter den starka starten i OS växte förväntningarna på Ida Hulkko. Kunde hon till och med utmana om en finalplats på 100 meter bröstsim? Svaret blev till slut nej.

Hulkko inledde semifinalen vasst och låg länge på tredje plats, men under slutskedet av loppet tappade hon och slutade sexa. Tiden blev 1.07,02 som är nästan en sekund långsammare än det finländska rekord hon satte i försöken.

– Semifinalen var betydligt tyngre än gårdagens lopp. Redan på uppvärmningen kändes det tungt men trots det kunde jag göra en ganska bra prestation. Simningen dog bara tidigare än i går.

– Vid vändningen insåg jag att det här skulle bli en långt lopp, då märkte jag av tröttheten. Samtidigt såg jag nivån på de andra och att vi faktiskt simmade i en OS-semifinal. Det blev som ett slag i ansiktet men jag behöver inte skämmas, säger Hulkko till Yle efter semifinalen.

"En kamp om överlevnad"

En likadan insats som i försöken skulle ha tagit Hulkko till OS-final. Nu missade hon den åttonde och sista finalplatsen med drygt fyra tiondelar.

– Första 50 meter var bra men inte lika avslappnat som tidigare, och sista 30 var inte vackert. Det var en kamp om överlevnad, säger Hulkko.

Sydafrikanskan Tatjana Schienmaker var snabbast i semifinalerna före amerikanskorna Lilly King och Lydia Jacoby.

Peaty går inte att besegra

Adam Peaty har inte förlorat ett lopp på 100 meter bröstsim på sju år, och under den här perioden har han simmat 16 och av historiens 20 snabbaste tider.

I Tokyo fortsatte han sin fantastiska svit. Britten ledde finalen från start till mål och vann karriärens andra OS-guld med över en halv sekunds marginal.

För Sveriges Sarah Sjöström blev det ingen medalj på favoritdistansen 100 meter fjärilsim. Sjöström som imponerat efter sin armbågsskada räckte inte till i finalen och slutade på sjunde plats.

Regerande världsmästaren Maggie MacNeil från Australien vann guldet. Hon slog kinesiskan Yufei Zhang med fem hundradelar.

På damernas 400 meter frisim blev det en ny spännande duell mellan Katie Ledecky och Ariarne Titmus. Och precis som i VM 2019 var det Titmus som drog det längre strået.

Ledecky ledde loppet i 300 meter men under den sista hundringen satte Titmus in sin stöt. Hon passerade amerikanskan och vann till slut OS-guldet med en marginal på 67 hundradelar.

Diskussion om artikeln