Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter storsegern – nu ska Kalle Koljonen utmana danske världsstjärnan: “Få se hur hans huvud håller”

Från 2021
Uppdaterad 26.07.2021 06:55.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands badmintonhopp Kalle Koljonen gjorde sitt i en ödslig hall i Tokyo och tog en övertygande seger mot österrikaren Luka Wraber. Nu väntar en bekant motståndare för EM-bronsmedaljören. Europas bästa spelare, dansken Viktor Axelsen.

Men brukar säga att “det så tyst att man kan höra en knappnål falla” utan att det nödvändigtvis stämmer. Men när bollarna var i luften på alla tre banor samtidigt när förmiddagspasset startade i badmintonhallen i Tokyo var den beskrivningen faktiskt inte långt från sanningen.

Till dagens andra matcher hittade arrangörerna sen ljudmattan, som i OS används för att fuska fram ett lätt publikljud också i grenar som fotboll och basket. I badmintonhallen lät det ljudet mest som ett sorl från en personalmatsal. 

Tomt på läktarna och verkligen inte mycket folk på plats på mediesektionerna heller, och kanske var det inbillning, men det kändes som en oproportionerligt stor andel av dem talade danska.

Där inramningen när Kalle Koljonen gjorde OS-debut, samtidigt som två mixeddubblar spelades på banorna bredvid, med spelare från Japan, Indonesien, Egypten och Nederländerna.

Kalle Koljonen slår en boll.
Bildtext Kalle Koljonen kopplade greppet direkt i OS-debuten.
Bild: Lehtikuva

Körde över sin motståndare

Duellen mellan två spelare i samma del av världsrankningen (Koljonen nummer 70, Luka Wraber 87) förväntades bli hyfsat jämn, men i stället gick finländaren ut och körde över sin motståndare. 

Visst var han favorit, men riktigt så här enkelt skulle det inte gå. Koljonen var långa stunder överlägsen. Finländaren stod för en övertygande insats och var bättre på allt.

– Spelet flöt väldigt bra, speciellt i början. Också starten på andra set var bra, säger Koljonen till Yle efter matchen.

– Sen började jag spela för enkelt och försökte vinna för lätta poäng. Lyckligtvis kunde jag samla mig och lyckades hålla mig från att få panik.

Kalle Koljonen i OS.
Bildtext Koljonen vann sin första match i två raka set.
Bild: AFP / Lehtikuva

Setsiffrorna talar sitt tydliga språk om att Koljonens matchbeskrivning stämmer. 21–13 utan problem i första, 21–17 med visst darr på ribban i andra. 

Men under nyckelpoängen i slutet andra set plockade Koljonen på nytt fram storspelet, och de poängen var de enda han firade med starka reaktioner och höga skrik.

Kalle Koljonen fick sitt genombrott när han i våras i EM i Kiev vann brons. Då mötte han Danmarks världstvåa Viktor Axelsen i semifinal. Dansken vann med klara siffror, 21–14, 21–14.

Häftig match på onsdag

Nu väntar samma motstånd för den vänsterhänta helsingforsaren. Bara vinnaren i onsdagens match går vidare från OS gruppspel. Pressen finns på storstjärnan.

– Jag förväntar mig en lika tuff match som i EM. Men jag är utmanare och kan vara avslappad, säger Koljonen till Yles intervjumikrofon.

– Frågan är om han är lika avslappnad som i EM. Vi får se hur hans huvud håller.

Matchen spelas klockan 12.40 på onsdag. Ovanligt stor orsak för den finländska publiken att kolla in badminton. Danskarna kikar åtminstone.

Diskussion om artikeln