Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Får man resa till Finland från Australien, Frankrike eller USA? Vi reder ut den nya inresemodellen

Från 2021
Passagerar på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Alla som har ett fullständigt vaccinskydd är nu välkomna i Finland - oavsett vilket land de reser ifrån.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Alla som är fullständigt vaccinerade får resa in till Finland. Också sådana som inte har fått båda doserna vaccin får komma hit – men då gäller olika regler beroende på hur coronaläget är i landet man reser ifrån.

I dag, måndag, träder nya inreseregler i kraft och på det stora hela blir det lättare att resa in till Finland, särskilt för européer.

Det kan vara svårt att hänga med i de ständigt föränderliga inresebestämmelserna. Yle Uutiset har sammanställt vad som gäller just nu. I den här artikeln förklarar vi det nuvarande läget.

Samtliga länder

Alla som är fullständigt vaccinerade med ett godkänt vaccin får resa in till Finland. Det måste ha gått minst 14 dagar sedan man fick den sista dosen. 

För närvarande godkänns sju vaccin vid finska gränsen. Det ryska Sputnik-vaccinet finns inte med på listan. 

Stora delar av Europa

Europeiska resenärer som är fullt vaccinerade får fritt resa in i landet. 

Europeiska resenärer som saknar fullständigt vaccinskydd har också rätt till inresa. De måste däremot uppvisa ett negativt coronatest som tagits högst 72 timmar före ankomst till Finland. De måste dessutom ta ett till coronatest 3–5 dagar efter ankomsten. Också européer som bara fått en dos vaccin måste ta ett sådant, senare test. 

De som inte har något intyg vid inresa måste ta två test i Finland – ett direkt vid ankomst och ett till 3–5 dagar efter ankomsten. 

De här reglerna gäller de allra flesta europeiska länder. De gäller Frankrike, Bulgarien, Sverige, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Nederländerna, Polen, Tyskland, Belgien, Spanien, Italien, Österrike, Grekland, Malta, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ungern, Portugal, Schweiz, Luxemburg, Andorra, Irland, Kroatien, Cypern, Monaco, Rumänien, San Marino och Vatikanstaten.  

Det finns ändå några undantag. Av de här länderna är länderna Island, Polen, Slovakien och kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjoks, Tana, Nesseby och Sør-Varanger i Norge undantag. Därifrån kan man resa till Finland utan att uppvisa intyg eller ta tester. 

Stortorgets färggranna fasader i Gamla stan.
Bildtext Svenskar utan fullständigt vaccinskydd får komma till Finland om de har ett negativt coronatest. De måste också testa sig på nytt i Finland.
Bild: Alamy / All Over Press

Länder med låg och hög incidens samt länder på EU:s gröna lista

Samma sak gäller för dem – resenärer som är fullt vaccinerade med ett godkänt vaccin får fritt resa in i Finland. 

Också de som inte är vaccinerade får resa in, men olika regler gäller beroende på vilket land man reser ifrån. 

1. Länder med låg incidens – exempelvis Australien och Nya Zeeland

För bland annat Australien och Nya Zeeland gäller de mildaste reglerna, eftersom de är lågriskländer med låg incidens. Lågriskländer är länder som under de senaste två veckorna har haft färre än 10 coronavirusfall per 100 000 invånare. 

Resenärer från de här länderna kan resa in i landet utan vaccinationsintyg och de behöver inte heller ta coronatest efter ankomsten. De här reglerna gäller totalt för nio stater: Australien, Nya Zeeland, Hongkong, Israel, Macao, San Marino, Singapore, Taiwan, och Vatikanstaten.

En kvinna springer utanför operahuset i Sydney.
Bildtext Australier får resa till Finland utan vaccinationsintyg och utan coronatest. Det här på grund av låg incidens.
Bild: Mick Tsikas / Epa

2. Länder på EU:s gröna lista – exempelvis Japan och Kanada

Andra regler gäller för de länder som är med på EU:s så kallade gröna lista. Det är länder som har haft högst 25 coronavirusfall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Från bland annat Japan och Kanada kan man resa in i Finland utan att vara fullständigt vaccinerad – men då blir man skickad på test några dagar efter ankomst till Finland.

På EU:s gröna lista finns förutom Japan och Kanada också Azerbajdzjan, Albanien, Bosnien och Herzegovina, Brunei, Sydkorea, Moldavien, Nordmakedonien och Serbien. 

3. Länder som anses ha hög smittorisk – exempelvis Storbritannien och USA

För Storbritannien och USA gäller de strängaste reglerna, eftersom de är så kallade riskländer. Därifrån får endast personer som har fullt vaccinskydd eller som har nödvändiga skäl till resa, som till exempel tvingande personliga skäl, resa till Finland. 

Samma regler gäller för i princip alla så kallade tredjeländer, med undantag för de exempel som tas upp i de två föregående styckena. 

Texten är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel "Saako Suomeen tulla Isosta-Britanniasta, Japanista tai Romaniasta? Katso esimerkkitapaukset tuoreista maahantulorajoituksista" av Alina Mäkynen. Artikeln har översatts av Evelina Kulp.