Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Får du skatteåterbäring i augusti? Dubbelkolla att du lämnat in ditt kontonummer senast i morgon – drygt 50 000 har glömt det

Från 2021
En person sitter framför en dator där man ser hemsidan vero.fi, alltså Skatteförvaltningens webbsida.
Bildtext Du hinner ännu lägga till ditt kontonummer på nätet i tjänsten MinSkatt.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Det är särskilt många unga som inte uppgett sitt kontonummer till Skatteförvaltningen. Kontonumret måste lämnas in senast i morgon, tisdag. Annars blir man utan återbäring på utbetalningsdagen.

Enligt Skatteförvaltningen handlar det om drygt 48 000 människors kontonummer som saknas i deras register.

En del av dessa personer är unga finländare som får skatteåterbäring för första gången.

– Vi önskar att i synnerhet unga och deras föräldrar reagerar och kontrollerar att det rätta kontonumret finns i MinSkatt. På det här sättet går det att undvika besvikelser på skatteåterbäringsdagen, säger överinspektör Juha Villman vid Skatteförvaltningen.

Om du glömt att lägga till kontonumret i MinSkatt, så hinner du göra det ännu på tisdag 27 juli. Återbäringen betalas in på kontot den 3 augusti.

2 miljoner finländare får sammanlagt 990 miljoner euro i skatteåterbäring den dagen.

De som inte lämnar in kontonummer måste lösa ut pengarna på Nordeas kontor

Om man inte meddelar kontonumret i tid kan man lösa ut det i ett senare skede på Nordeas kontor. Det här sker i form av en betalningsanvisning, en så kallad penningförsändelse. I fjol fick drygt 32 000 människor göra så här.

Skatteåterbäringen trillar kanske inte in på kontot direkt på morgonen den 3 augusti – även om man meddelat om rätt kontonummer i tid.

– Många kanske undrar varför skatteåterbäringarna inte syns på kontot. Det lönar sig att vänta i lugn och ro. I år betalas skatteåterbäringarna nämligen ut först under dagens lopp, säger Villman.

Om skatteåterbäringen inte syns på kontot på kvällen kan det hända att utbetalningsdagen flyttats till en annan dag.

Exakt hur mycket skatteåterbäring som betalas ut under det här året är oklart. Detta eftersom fjolårets beskattning inte slutförts för alla kunder.

– Enligt vår uppskattning betalar vi ut skatteåterbäringar till ungefär samma belopp som i fjol. Coronasituationen har inte inverkat så mycket på den totala mängden skatteåterbäringar, säger ledande skattesakkunniga Sami Varonen från Skatteförvaltningen.