Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första finländska OS-medaljen snöpligt nära – Eetu Kallioinens sensationella framfart räckte till fjärdeplats: "Grämer otroligt mycket"

Från 2021
Uppdaterad 26.07.2021 11:05.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se höjdpunkter från Eetu Kallioinens OS-final - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter ett drömkval såg Eetu Kallioinen inledningsvis ut att fortsätta med samma briljans i finalen. Men ett par bommade dubbléer stoppade finländaren från en bragdartad medalj. 23-åringen landade på en fin fjärdeplats i skeetfinalen.

Finländarna har fått gnugga sig i ögonen både på söndags- och måndagsmorgonen då doldisen Eetu Kallioinen gått som tåget i herrarnas skeetkval.

23-åringen träffade 123 av 125 skott och var tredje bäst i kvalet därifrån sex skyttar gick till final. Kallioinen såg ut som säkerheten själv under båda kvaldagarna och plötsligt hade Finland ett reellt medaljhopp i skytte, där de blåvita framgångsförväntningarna var låga på förhand.

Den orutinerade finländaren var klart yngst i finalfältet på sex man, men var bombsäker i den första omgången på 20 skott på Asaka-skjutbanan.

Kallioinen var helt felfri ända tills tävlingen var halvvägs. Finländaren missade för första gången då han bommade duvorna nummer 29 och 30, men två missar räckte för att ta sig vidare som en av de fyra bästa till omgång tre.

"Verkligen ingen bra känsla"

I nästa omgång missade Kallioinen åter en dubblé – och då dog drömmen om en skrällmedalj.

– Fjärdeplatsen är oerhört fin, det är inte frågan om annat, säger Yle Sportens kommentator Leif Lampenius.

– Det är ingen bra känsla man har nu direkt efteråt, verkligen inte. Det här grämer otroligt mycket och man skulle vilja använda kraftigare ord, säger Kallioinen till Yle efter finalen.

Eetu Kallioinen ser besviken ut med geväret på axeln.
Bildtext Eetu Kallioinens besvikelse var stor efter fjärdeplatsen.
Bild: Lehtikuva

– Finalen värmer inte så mycket just nu, men månne det inte ändras med tiden. Fjärdeplatsen är något som ingen vill ha, men nu blev det så.

Amerikanen Vincent Hancock missade bara en av 60 duvor och vann guldet, medan dansken Jesper Hansen tog hand om silvret. Bronset gick till Abdullah Alrashidi – en 57-årig skytt från Kuwait. För Kallioinen, 23, är framtiden ljus.

– Jag är verkligen inte klar, man blev bara hungrigare av det här.

Detta var Finlands näst bästa OS-resultat i skeet någonsin. I Aten 2004 tog Marko Kemppainen silver.

Resultat, skeetfinal, herrar

1. Vincent Hancock USA 59

2. Jesper Hansen DEN 55

3. Abdullah Alrashidi 46

4. Eetu Kallioinen FIN 36

5. Eric Delaunay FRA 25

6. Tammaro Cassandro ITA 16

Diskussion om artikeln