Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskarprofessor vid THL: De öppna gränserna kan leda till fler coronafall – större ansvar ligger nu på resenärerna

Från 2021
Hannu Kiviranta pratar och tittar åt sidan.
Bildtext Forskarprofessor Hannu Kiviranta säger att kommuner som tar emot många resenärer kan få bråttom när gränserna öppnar.
Bild: Skärmdump / Yle

Den inre gränskontrollen har slopats, vilket betyder att de som reser till Finland själva bär ansvaret att gå på coronatest då de kommer in i landet. Forskarsprofessor Hannu Kiviranta vid THL säger att beslutet att öppna gränserna fattades då smittläget var betydligt annorlunda.

Det faktum att gränserna öppnats betyder inte att coronapandemin är över i världen, påpekar forskarprofessor Hannu Kiviranta i Yles morgon-tv.

– I flera länder har man sett en kraftig uppgång i coronafallen. Det finns en risk att det kommer coronafall in i landet när gränserna öppnar.

Beslutet om att slopa den inre gränskontrollen fattades vid midsommaren då coronafallen minskade i Europa – också i Finland.

– Då var läget annorlunda. Coronaläget har förändrats ganska snabbt de senaste tre veckorna.

Skräckscenario: Ny snabbspridd virusvariant som vaccinen inte biter på

Det positiva är ändå att coronavaccineringen går framåt i Europa. I många länder har över hälften av befolkningen fått två vaccindoser.

– Det minskar risken för att resenärer tar med sig smittan vid inresa.

Det värsta som kunde ske just nu, enligt Kiviranta, är en ny virusvariant som sprids snabbt och kringgår det skydd som vaccinen ger.

– Det skulle kanske vara en sådan situation där vi hade varit tvungna att ompröva beslutet med gränskontrollerna.

En Finnair-flygvärdinna i munskydd på Helsingfors-Vanda flygplats. Bakom henne en annan resenär i munskydd.
Bildtext Fler resenärer väntas komma till Finland nu när gränserna är öppna.
Bild: Silja Viitala / Yle

Böter till den som inte testar sig

De som är fullt vaccinerade får resa till Finland utan några som helst begränsningar. Det gäller alla land.

Om man däremot inte är fullt vaccinerad gäller olika regler beroende på vilket land man kommer ifrån – från vissa länder krävs exempelvis två negativa coronatest. Du kan läsa mer om de gällande reglerna här.

Gränskontrollen ligger på kommunernas och hälsovårdsmyndigheternas ansvar. Enligt Kiviranta har man vid gränserna förberett sig på att intervjua och granska alla resenärer som kommer till Finland.

Han säger att kommuner som lockar många resenärer kan få problem med att få kontakt med alla. Det kan hända att hälsomyndigheterna inte hinner ta kontakt med alla som passerar gränsen och påminna om att gå på coronatest, säger Kiviranta.

– Det är ingen ursäkt för att inte gå på coronatest. Det här är en laglig skyldighet, resenären måste gå på test även om myndigheterna inte tar kontakt med denne.

– Nu lägger man ganska mycket ansvar på resenären. När det här har skrivits in i lag så är det inte längre en rekommendation, utan en skyldighet.

Om man låter bli att gå på test kan man straffas med böter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Rajojen avaaminen voi lisätä tartuntoja, arvelee THL:n tutkimusprofessori: "Useammassa maassa tapaukset ovat lähteneet jyrkkäänkin nousuun" skriven av Laura Kangas. Översättning: Märta Nummenmaa.