Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes parlament godkände lag om coronapass – trots helgens häftiga protester där 160 000 fransmän deltog

Från 2021
Bild på en demonstration i Paris. På bilden syns en folkmassa där en del håller upp skyltar med franska slagord.
Bildtext Tiotusentals deltog i söndagens protester runtom i Frankrike.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Frankrikes parlament har röstat igenom en lag som gör så kallade coronapass obligatoriska för dem som vill resa eller besöka restauranger i landet. Nu är landet ett steg närmare obligatoriska coronavaccin för personer som arbetar inom sjukvårds- och omsorgsbranschen, trots omfattande protester mot just det.

Beslutet föregicks av debatter som pågick i fyra dagar och nätter. Först godkände den franska nationalförsamlingen beslutet, och i natt också senaten efter en maratonsittning.

I praktiken innebär beslutet en förlänging och utvidgning av de regler som redan gäller i Frankrike sedan en knapp vecka tillbaka. Alltså att den som vill besöka biografer, museum eller sportevenemang måste uppvisa ett coronapass där det framgår att man nyligen varit sjuk i covid-19, att man vaccinerats mot sjukdomen eller att man nyligen testat negativt.

De reglerna trädde i kraft efter att president Emmanuel Macron undertecknat ett dekret.

Ett steg närmare obligatoriskt vaccin

Det lagförslag som röstades igenom i går måste ännu godkännas av Frankrikes konstitutionella råd innan de träder i kraft. Det på premiärminister Jean Castex begäran.

Den nya lagen innebär att coronapass blir obligatoriska för flyg- och tågresor, samt för kafé- och restaurangbesökare från och med augusti. Reglerna gäller fram till mitten av november, enligt parlamentskällor. De kan ändå förlängas i en ny omröstning, ifall parlamentet anser att det finns skäl för det.

Dessutom innebär lagen också att personer som arbetar inom sjukvårds- och omsorgsbranschen måste låta vaccinera sig mot covid-19, annars dras lönen in.

Vi måste göra oss hörda. Vi har nått den punkten där människor måste agera. Vi kan inte tillåta sådana här saker. Det finns en punkt då du måste vakna upp och inse hurdan diskriminering som pågår

― demonstrant

Diskriminering, anser många demonstranter

De nya coronareglerna har inte fallit i god jord hos alla fransmän. I lördags demonstrerade över 160 000 fransmän mot de stränga åtgärderna och mot coronavaccin.

Frihet, frihet, frihet ... skanderade folkmassorna runtom i Frankrike under helgens demonstrationer. På banderoller, skyltar och flaggor var budskapet ungefär "Ner med diktaturen", "Senatorer, historien kommer vara er domare" och "Macron, Castex och Veran dödar vår frihet".

– Ni är tusentals, och åter tusentals människor här. Vi kommer att kämpa emot, vi kommer att vinna, sa en av arrangörerna till en protest i Frankrike.

Bild på en orange skylt där det står "nej till hälsopass" skrivet på franska. Bakom syns en folkmassa och Eiffeltornet.
Bildtext "Nej till hälsopass" var mångas budskap.
Bild: EPA/All Over Press

En del av demonstranterna nyhetsbyrån Reuters träffade i Paris har deltagit i liknande demonstrationer tidigare. Andra deltar för första, andra eller tredje gången.

– Vi måste göra oss hörda. Vi har nått den punkten där människor måste agera. Vi kan inte tillåta sådana här saker. Det finns en punkt då du måste vakna upp och inse hurdan diskriminering som pågår: "Du är vaccinerad, så du tillåts dricka en kaffe på en terass. Men du, du är inte vaccinerad så du får dricka den på språnget". Det är galet! säger den 55-åriga hälsovårdsarbetaren Christine. Hon har deltagit i liknande protester två gånger tidigare.

Fram för allt upplever många att det är upp till var och en att besluta ifall man vill ta vaccinet eller inte.

– Jag vill att parlamentet drar tillbaka beslutet och låter människor själva fatta beslut om huruvida de vill ta vaccinet eller inte, utan några restriktioner. Må det sedan gälla att besöka restauranger, museer eller att röra sig fritt. Nu är det inte så, säger Yoann som arbetar som statlig tjänsteperson.

En majoritet av fransmännen – cirka 67 procent – uppges ändå stöda de vaccinkrav president Macron ställt sig bakom. Det framgår i en undersökning tv-kanalen BFM gjort tidigare i juli.

Jag tror inte på någon postsanning, jag tror på att det fortfarande finns sådant som är rätt och sådant som är fel i fråga om vetenskap

― President Emmanuel Macron

Häftiga sammandrabbningar under lördagens protester

Protesterna gick ändå inte alldeles lugnt till. Kravallpolis drabbade samman med demonstranter under lördagen i centrala Paris.

Demonstranter fällde två poliser på en polismotorcykel invid tågstationen Gare Saint-Lazare, vilket fick polisen att drabba samman med demonstranter de försökte trycka bakåt.

Vid den berömda avenyn Champs-Élysées resulterade sammandrabbningarna i att polisen avfyrade tårgas mot demonstranterna. Trafiken stoppades också. Vid området nära Triumfbågen användes vattenkanon för att skingra demonstranterna.

Så här såg det ut runtom i Paris under lördagen:

Programmet är inte längre tillgängligt
Polis och demonstranter drabbade samman i Paris under lördagen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Macron uppmanar fransmännen till enighet

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade fransmännen till enighet då han kommenterade protesterna under ett besök till Franska Polynesien i helgen.

– Jag ser att det finns människor som låter sig dras med i irrationell, tidvis cynisk, och manipulativ mobilisering. Jag tror inte på någon postsanning, jag tror på att det fortfarande finns sådant som är rätt och sådant som är fel i fråga om vetenskap. Jag kommer att fortsätta mitt arbete med att övertyga folk om det, med respekt för alla. Men jag ber att enas, sa han.

Bild på Frankrikes president Emmanuel Macron. Han står bredvid en person som applåderar, och en man i munskydd.
Bildtext President Macron uppmanar fransmännen att gå samman för allas bästa.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Källor: Reuters, AFP, Le Monde