Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det var ingen vacker syn som mötte familjen Pöyhtäri när de kom hem till Karis: Toalettavfall simmade omkring i hela källaren – ett avloppsrör var stockat och nu utreds vem som bär ansvaret

Från 2021
Ett småvåningshus.
Bildtext I huset vid Köpmansgatan 24 i Karis uppdagades i söndags att avloppsvatten svämmat in i källaren.
Bild: Pia Santonen

I söndags på morgonen uppdagades en stockning i ett avfallsvattenrör i centrum av Karis. I småvåningshuset vid Köpmansgatan 24 fylldes källaren med avloppsavfall. Raseborgs vatten utreder nu orsaken till det hända.

Det var i söndags på morgonen som Karisbon Anni Pöyhtäri gick ner i källaren för att hämta upp en barnsäng. Familjen är bosatt i ett småvåningshus vid Köpmansgatan 24 i Karis. Anni Pöyhtäri kom snart tillbaka utan barnsäng men med otrevliga nyheter.

– Källaren är full av skit, gör något! skrattar mannen Juho Pöyhtäri som fick i uppgift att ta sig an en smått otrevlig situation.

– Det var faktiskt så, i hela källaren simmade det omkring toalettavfall. Man hade kanske klarat sig med högskaftade stövlar, beskriver Juho Pöyhtäri synen som mötte honom i källarvåningen där familjen och andra invånare har sina källarförråd.

Juho Pöyhtäri bedömde läget och ringde disponenten. Inom kort infann sig även jourhavande från Raseborgs vatten samt en sugbil.

– Jag måste säga att alla infann sig otroligt snabbt. Jag var förvånad över att det fungerade så bra, berömmer Juho Pöyhtäri agerandet från alla inblandade i den olustiga situationen.

"En stockning i stadens huvudrör"

Jourhavade Mikael Sjöbloms sugbil inledde med att åtgärda stockningen i rören på gatan.

– Jag började med att öppna stadens huvudrör där det hade stockat sig. Och sedan sög jag tomt i källaren, berättar Mikael Sjöblom.

– Arbetet tog nog åtta timmar från det att jag åkte iväg tills jag hade tömt tankbilen, säger Sjöblom.

Enligt honom var det inte första och inte heller sista gången något sådant sker.

– Jag skulle säga att det kanske var sju centimeter djupt med avloppsvatten i källaren och då rör det sig kanske om 3 000 liter som jag sög upp ur källaren. När det var stock i huvudröret sökte sig skiten den enklaste vägen och skuffade in den rören, beskriver Mikael Sjöblom läget.

Innehållet i källarförråden förstördes

Enligt Juho Pöyhtäri antas olyckan ha skett någon gång mellan onsdagen och söndagen, eftersom allt var i skick i källaren under ett besök på onsdagen.

– Nu försöker jag låta bli att tänka på allt som ska redas upp. Antagligen borde vi skaffa ett flak och helt enkelt slänga allt som fanns i källaren.

Enligt honom hade en städfirma besökt källaren efter att den tömts på avloppsvatten. Men frågan är om något går att använda.

– Vår granne hade alla sina mattor i källaren men de är knappast användbara längre.

Pöyhtäri funderar nu mest på vem som är ersättningsskyldig för det skedda. I detta fall trängde avloppsvattnet endast in i källaren till trappgång B. Den andra trappgången i huset klarade sig utan skitvatten.

– Nu undrar jag om det är staden som är ersättningskyldig i sådana här fall om stockningen var i deras huvudrör, säger Pöyhtäri.

Raseborgs vatten utreder orsaken

På affärsverket Raseborgs vatten meddelar driftschef Guy Westerholm att utredningen om orsaken till stockningen pågår.

– Alltid tyder på att det har varit stock i avloppet på något ställe. Men exakt var, det vet vi inte ännu. Vi fortsätter spola avloppet i morgon för att utreda det, säger Westerholm.

Westerholm menar att ett större vattenläckage på Malmgatan i början av förra veckan (12.7) kan ha något samband med stockningen.

Bild av Malmgatan
Bildtext Ett större vattenläckage som åtgärdades på Malmgatan i Karis förra veckan kan ha orsakat stockningen i avloppsledningen på Köpmansgatan. Detta utreds nu.
Bild: Pia Santonen

– Det kan ha kommit sand i avloppet som kan orsaka en stockning, säger han och betonar att man ännu inte vet detta med säkerhet.

Raseborgs vatten har även gjort en anmälan om skadan till sitt försäkringsbolag. Inom sin tid klarnar orsaken och vem som är ersättningsskyldig.

- Det kan jag inte uttala mig om just nu. Först måste vi utreda saken, och sen ska försäkringsbolaget ta ställning till saken, säger Westerholm.

Guy Westerholm påminner också om att alla fastigheter har en fastställd uppdämningshöjd, alltså en nivå som avloppsvattnet kan stiga till i avloppssystemet.

– Det är viktigt att fastighetsägarna är medvetna om detta. Om fastigheten har utrymmen under uppdämningshöjden måste fastighetsägaren själv skydda sina utrymmen, påpekar Guy Westerholm.

Diskussion om artikeln