Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Aila Pääkkö blir första kvinnan i Hangö att leda ordet i fullmäktige

Uppdaterad 26.07.2021 16:36.
En kvinna som ler. I bakgrunden syns hus.
Bildtext Aila Pääkkö (SDP) föreslås som ny ordförande för Hangö stadsfullmäktige. I kommunalvalet i juni valde Hangöborna in 81 procent män och endast 19 procent kvinnor i sitt nya fullmäktige.

I Hangö börjar det klarna vem som får sitta på vilken stol efter kommunalvalet. Socialdemokraternas Aila Pääkkö tar tag i ordförandeklubban i fullmäktige, och styrelsen kommer att ledas av SFP:s Sture Söderholm.

Aila Pääkkö från Socialdemokraterna blir ordförande för stadsfullmäktige i Hangö under den kommande fyraårsperioden.

Aila Pääkkö säger till Yle Västnyland att hon är överraskad över utnämningen. Pääkkö, som är finskspråkig, hoppas också att hennes svenska ska räcka till.

SFP:s Christian Mattsson blir viceordförande för stadsfullmäktige. SFP i Hangö kom på sitt möte på torsdagen (22.7) överens om vilka SFP-politiker som för ordet i de olika nämnderna i staden.

Stadsstyrelsen leds av SFP

Sture Söderholm från Svenska folkpartiet blir ordförande för stadsstyrelsen i Hangö 2021-2024.

Förutom Söderholm representerar Helena Lesch-Saarinen och Fredrik Rantala SFP i stadsstyrelsen.

Socialdemokraterna representeras i stadsstyrelsen av Sami Laine, Jaana Pulkkinen och Tom Rönnblad.

Viceordförande i stadsstyrelsen blir Tom Rönnblad och Sami Laine; de delar på viceordförandeposten så att Rönnblad har den de två första åren.

Marko Niemi blir ordförande för kulturnämnden

Stephan Horn från SFP ska föra ordet i miljönämnden. Horn blir också viceordförande i direktionen för Hangö Vatten.

Matias Bilenberg blir ordförande för bildningsnämnden och Edvard Lindfors ordförande för bildningsnämndens svenska sektion.

Kalle Niemi fortsätter som ordförande för Sydspetsens miljöhälsonämnd. Peter Malmlund är viceordförande i revisionsnämnden.

Från socialdemokraterna ska Bernt Förström leda tekniska nämnden, Jorma Nousiainen grundtrygghetsnämnden och Jouko Kavander blir ordförande för revisionsnämnden.

Sannfinländarna får två ordförandeposter. Marko Niemi (obunden) för ordet i kulturnämnden och Tony Särs blir ordförande för bildningsnämndens finskspråkiga sektion.

Pertti Ruuska från Sannfinländarna säger att alla nämndplatser ännu inte slagits fast.

I augusti ska partierna besluta om alla nämndplatser

SFP föreslår Britta Idman blir viceordförande för kulturnämnden och Barbro Wikberg viceordförande för grundtrygghetsnämnden. Björn Peltonen blir viceordförande för tekniska nämnden.

SDP föreslår att Jouko Kavander blir viceordförande för miljönämnden, Keijo Larila skulle bli viceordförande för centralvalnämnden och Marko Reitamaa ska få viceordförandeskapet i bildningsnämden.

- De politiska partierna samlas till ett gemensamt möte 2.8 för att sammanställa vem som ska sitta i samtliga nämnder, säger Stephan Horn från SFP i Hangö.

Hangös nya stadsfullmäktige samlas till sitt första möte 10.8. SDP:s Jouko Kavander är äldst i fullmäktige så han fungerar då som ordförande i det mötet.

I kommunalvalet i juni valde Hangöborna in 81 procent män och 19 procent kvinnor i sitt nya fullmäktige.

Artikeln uppdaterades klockan 15.28 med uppgiften om vem som är ordförande och viceordförande i revisionsnämnden.

Artikeln uppdaterades klockan 16.10 med uppgiften om att Stephan Horn är viceordförande i direktionen för Hangö vatten. De politiska partierna samlas den 2.8 för ett gemensamt möte.
Också uppgiften om andelen män och kvinnor i nya fullmäktige lades till efter klockan 16.