Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stort stöd till Delipap för ny produktionslinje i Raseborg

Från 2021
Delipap fabrik i Ekenäs
Bildtext Mera blöjor ska rulla ut från fabriken i Ekenäs om planerna blir verklighet. Arkivbild från fabriken från 2016.
Bild: Yle / Tove Virta

Företaget Delipap i Raseborg får ett företagssstöd på 800 000 euro av staten för en ny produktionslinje i Raseborg. Företaget som tillverkar hygienartiklar erhöll det största stödet när NTM-centralen nu delade ut 22 miljoner i projektfinansiering och företagsstöd i Nyland.

Det stora företagsbidraget till Delipap beviljades från Europeiska regionutvecklingsfondens medel.

Enligt Sanna Karhu, vd för Delipap, har företaget ännu inte fattat det slutliga beslutet om att bygga en ny produktionslinje. Men Delipap har kommit långt med planerna, och Karhu säger att företagsbidraget underlättar beslutet.

– Vi är mycket glada och tacksamma över att vi kan få ett sådant här bidrag, säger Karhu.

Sanna Karhu, vd. vid delipap
Bildtext Sanna Karhu, vd för Delipap. Arkivbild från 2016.
Bild: Yle / Tove Virta

Delipap skulle tillverka byxblöjor av en ny modell vid den nya produktionslinjen på fabriken i Ekenäs. Om företaget bygger den nya produktionslinjen kommer det att skapas fler arbetstillfällen.

– Det hoppas vi. Vi utgår från den tanken att vi kan skapa fler jobb, säger Sanna Karhu.

Bidraget på 800 000 euro täcker ungefär 10 procent av kostnaderna för den nya produktionslinjen, så det skulle vara en stor investering för bolaget.

– Den nya linjen skulle ge oss en ny produkt och vi skulle hitta till en ny marknad. Dessutom skulle vårt klimatavtryck per produkt bli mindre, säger Karhu.

Senare i år ska Delipap fatta beslut om att bygga den nya produktionslinjen.

Miljoner i utvecklingsbidrag delades ut till företagen i Nyland

Sammanlagt 16,6 miljoner euro i utvecklingsbidrag beviljades till 290 företag i Nyland.

Med de beviljade utvecklingsbidragen möjliggörs genomförandet av investerings- och utvecklingsprojekt som uppskattas uppgå till 48 miljoner euro. Utvecklingsbidragen medverkar även till att det kommer att uppstå uppskattningsvis 3 400 nya jobb.

NTM-centralen i Tavastland beviljade totalt 22 miljoner euro i Europeiska socialfondens (ESF) projektfinansiering och företagsstöd till Nyland under perioden januari–juni 2021. Ungefär hälften av finansieringen beviljades från EU-fonder och hälften från nationella medel.

Diskussion om artikeln