Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Folkets hus i Hammars klarade sig undan elden tack vare rådig gårdskarl – vattenskadornas omfång utreds

Uppdaterad 27.07.2021 09:55.
Brandskada vid folkets hus i Hammars i Borgå 26.07.21
Bildtext Brandmännen fick branden släckt genom att bryta upp en del av ytterväggen för att komma åt elden under tamburgolvet.

Natten mellan söndag och måndag utbröt en brand i Folkets hus i Hammars i Borgå. Tack vare det snabba ingripandet av gårdskarlen hann elden inte sprida sig. Hur stora vattenskador huset fick under släckningsarbetet är ännu oklart men åtminstone har de närmaste veckornas evenemang ställts in.

Folkets hus i Hammars är ett stort rött trähus mitt i byn. Det byggdes 1906 och har en golvyta på 600 kvadratmeter.

– Om vi tänker på hur stort huset är så kunde skadorna ha varit mycket större. Men vi talar ändå om skador på tiotals tusen euro, säger Mirja Suhonen som är ordförande i SDP:s lokalförening Hamarin ja Gammelbackan demarit.

Huset ägs av lokalföreningen. De använder det för sina egna möten men hyr också ut huset för olika fester och andra evenemang. I höst ordnar Borgå medborgarinstitut danskurser där.

– Branden inverkar säkert inte på höstens evenemang, men vi har inhiberat bokningarna för de följande två–tre veckorna, säger Suhonen.

Branden började under entrégolvet, förmodligen från någon elapparat eller elledning. Husets gårdskarl Tuomas Jakovesi bor på övervåningen. Han slog larm om branden strax före klockan ett på natten.

Dramatisk natt

– Jag sov med fönstret öppet eftersom det varit så varmt. Jag vaknade av att det luktade som brinnande plast, berättar Jakovesi.

Han tänkte först att någon förbigående kanske slängt ifrån sig något pyrande skräp, men då han inte såg någonting gick han ut för att ta reda på varifrån lukten kom.

– Jag såg att det kom rök underifrån huset. Det syntes inga lågor men nog ett orange sken, säger Jakovesi.

Han berättar att många hemska tankar hann gå igenom huvudet.

– Nog tänkte jag ju att vad ska det här bli, tänk om hela huset och halva grannskapet fattar eld. Det kunde ha blivit en katastrof, säger Jakovesi.

Brandskada vid folkets hus i Hammars i Borgå 26.07.21
Bildtext Brandmännen var tvungna att såga upp golvet i tamburen för att förvissa sig om att det inte längre pyrde under golvet.

Men det blev det inte. Jakovesi hämtade snabbt en pulverbrandsläckare som han tömde på brandstället. Han ringde räddningsverket och hämtade sin hund inifrån huset. Sedan stod de båda och väntade utanför tills brandkåren kom med 15 enheter.

Jakovesi berättar att han i arbetet övat brandsläckning, vilket hjälpte honom agera.

– Men att öva är alltid annorlunda än en riktig situation, säger Jakovesi.

– Han handlade mycket snabbt och bra. Om ett så här stort hus skulle ha brunnit ordentligt skulle också grannarnas hus ha varit i fara, säger Mirja Suhonen.

Tur i oturen

Suhonen är tacksam för att man klarade sig utan personskador.

– Det är tur att gårdskarlen var hemma och att det var sommar så att han hade fönstret öppet.

Eftersom branden var under golvet sökte sig röken ut ur huset. Brandvarnarna började tjuta först när brandkåren öppnade ett fönster eller en dörr så att röken kom in den vägen.

På tisdag kommer ett företag som ska ta reda på hur utbredda vattenskador släckningsarbetet gav upphov till. Husets huvudvattenledning, som är av plast, skadades också och läckte ut en del vatten.

– Ofta är det ju så med bränder att elden i sig själv orsakar mindre skador än släckningsarbetet, men man måste ju släcka – annars brinner huset ner. I sådana här fall då branden är på ett knepigt ställe kan det vara ett överraskande stort jobb, säger Suhonen.

Hon hoppas ändå det ska vara möjligt att ordna till exempel höstens danskurser i huset som planerat. Både salen och kaféet klarade sig utan brand-, vatten-, och rökskador. Hur det blir med köket vet man senare när vattenskadornas omfång klarnar.

Artikeln uppdaterad 27 juli klockan 9: Hammars arbetarhus ändrade till Folkets hus i Hammars.

Diskussion om artikeln