Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Mycket bättre än i Frankrike" – resenärer godkänner coronakontrollerna, men i Åbo vill för få jobba

Uppdaterad 27.07.2021 08:49.
Terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Resenärerna har hittat tillbaka till Helsingfors-Vanda flyplats och de ger godkänt till myndigheternas coronakontroller.

För tillfället är det en smidig process att bli kontrollerad vid Finlands gränser. Det vittnar passagerare på Helsingfors-Vanda flygfält om. Så länge som intygen är i skick går det snabbt. I Torneå önskar myndigheterna att folk tar fram sina papper i tid.

Från och med idag är det lite lättare att resa in till Finland. Bevakningen av de inre gränserna har upphört. Det betyder att det dubbla regelverk som varit i kraft i cirka två veckor är slopat och nu gäller inresemodellen som regeringen fattade beslut om tidigare i sommar.

De flesta som kommer till Finland ska visa upp intyg på coronavaccin eller negativt testresultat. Den som varit sjuk i Covid-19 kan visa upp ett intyg på det. Det sista alternativet är att testa sig vid gränsen.

Snabbt och smidigt, åtminstone för ett proffs

På Helsingfors-Vanda flygplats är anländande resenärer ganska nöjda med hur kontrollen av intygen fungerar. Sofia Lindgård har kommit från Köpenhamn.

– Man skulle säga varifrån man hade kommit. Dom som hade fått vaccin skulle gå till ett ställe och de som inte vaccinerats till ett annat. Där skulle man visa intyg på coronatest och fylla i lite blanketter.

Sofia har just anlänt från Danmark och poserar med sin reseväska i korridoren på flygplatsen.
Bildtext Sofia Lindgård är nöjd med hur allt fungerar, men informationen kunde vara lättare presenterad på nätet.

Lindgård arbetar som flygvärdinna och är van med att flyga, vilket gjorde att processen gick extra snabbt.

– Jag vet var i bussen jag ska ställa mig för att vara först ute och sen var det inga köer heller. Det gick fint, säger Lindgård.

Men hon är inte riktigt nöjd över informationen hon hittade innan hon skulle komma till Finland. Den tycker hon skulle kunna vara lite tydligare.

Mycket bättre än i Frankrike

Ilham Hamdoni har rest genom flera länder och Finland har haft det bästa systemet. Bättre än i Frankrike, Marocko och Spanien. Frankrike säger hon att var värst.

– Jag sade just åt min dotter att titta hur många kontrollpunkter här finns. I Frankrike var det endast två punkter, berättar Hamdoni.

I Spanien fanns det många punkter men det gick ändå långsamt.

– Jag var positivt överraskad när jag kom till Finland.

Carita står i färglad klänning utanför anländningsterminalen.
Bildtext Carita Rosamo var nöjd med hur allt fungerade på Helsingfors-Vanda flygplats.

Carita Rosamo reste från Malaga till Finland. Hon var lättad att få stiga av planet.

– Tack gode gud att jag kom ut. Bakom mig satt en man som hostade, tog av sig munskyddet och spottade i en papperspåse, berättar Rosamo om färden.

Men när hon väl var på flygplatsen gick det bättre.

– Jag gav vaccinintyget, allt var i skick och sedan gick jag vidare.

"Folk skulle kunna ta fram papprena i förväg"

På den livliga gränsövergången mellan Finland och Sverige i Torneå var det inte mycket som förändrades på måndagen. Den senaste tiden har det redan gjorts 10 000–12 000 övergångar per dag i genomsnitt, om man räknar båda riktningarna, berättar gränsstationens förman, premiärlöjtnant Jari Rantala.

Rantala förklarar att Gränsbevakningsväsendet i Torneå fortsätter sköta coronasäkerheten vid gränsen.

– Vi står nog där fortfarande på samma ställen och kollar, men nu gör vi det som tjänstehandräckning åt Torneås hälsomyndigheter, säger Rantala.

Gränsövergången blev lite lättare på måndagen, enligt Rantala, men annars löper det på som tidigare. Det skulle kunna bli ännu smidigare om folk förberedde sig bättre, påpekar han.

– Folk skulle kunna ta fram de nödvändiga pappren i förväg, så de inte behöver gräva fram dom vid kontrollen, säger Rantala.

Vårdarbrist i Åbo

Det är inte bara Torneå som tar emot trafik från Sverige.

Med både en flygplats och en vältrafikerad hamn är Åbo en av de städer som får ta emot flest resenärer. Staden har redan i några månader sett till att alla ovaccinerade som anländer skickas på test, och informerat om karantänsbestämmelser.

De som fått båda doserna minst två veckor innan ankomst, eller barn födda 2005 eller senare, behöver inte gå på test.

Överläkare Jutta Peltoniemi på Åbo stad säger att det därmed för stadens del inte är så mycket som förändrats. Enligt Peltoniemi skulle saker och ting gå ännu smidigare, om man hade tillräckligt med personal.

– Det mest kritiska är vår hälsovårdspersonal, det vill säga till exempel sjukskötare och närvårdare. Vi skulle gärna ta fler av dem, säger Peltoniemi.

Det är inte fråga om resurser, säger Peltoniemi, utan en faktisk brist på intresserade.