Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Haavisto hoppas på fortsatt dialog med Kina, men USA:s och Kinas tvister skapar problem

Från 2021
Utrikesminister Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto understryker vikten av fortsatt dialog med Kina trots problemen i relationerna mellan EU och Kina.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto uppger efter sitt besök i Kina att EU och Kina måste fortsätta sin dialog för att lösa problemen kring människorättsläget i provinsen Xinjiang i västra Kina.

EU beslutade i mars att införa riktade sanktioner mot Kina på grund av förföljelserna mot uigur-minoriteten i Xinjiang. Kina svarade som väntat med egna motsanktioner.
Haavisto sa under en presskonferens i dag att han diskuterade läget i Xinjiang med sin kinesiska kollega Wang Yin. Haavisto konstaterade att Finland var med och tog sanktionsbeslutet, men underströk samtidigt det behövs en fortsatt dialog.
Enligt Haavisto svarade utrikesminister Wang på kritiken med att lyfta fram de ekonomiska framsteg som gjorts i Xinjiang – till exempel minskad fattigdom och positiv social utveckling.

Minoriteter viktiga

Haavisto lyfte i sin tur upp Finlands arbete med egna etniska minoriteter.
– Som exempel tog jag upp processen som vi inlett med den samiska minoriteten i Finland och den kommission som tillsatts för att arbeta med samiska rättigheter.
– Jag berättade ur vår synpunkt hur viktigt det är att behandla de här frågorna finkänsligt och att erkänna minoriteternas rättigheter, sa Haavisto.
Haavisto sa att Kina och EU måste återvända till förhandlingsbordet i de här frågorna. Han tillade att det är ett positivt tecken att EU:s utrikespolitiska representant Josep Borrell träffade Kinas utrikesminister i juli.
– Ur Finlands synvinkel är det mycket viktigt att dialogen mellan EU och Kina kan hållas uppe – också dialogen om mänskliga rättigheter, sa Haavisto.

Kinas och USA:s tvister skapar svårigheter

Men det arbetet underlättas i alla fall inte av de allt kyligare relationerna mellan USA och Kina.
– Det är klart att de dåliga relationerna mellan USA och Kina också påverkar EU. Vi är också delvis bekymrade över samma saker som USA – till exempel mänskliga rättigheter, klimatfrågor och utvecklingsfrågor, sa Haavisto.
Haavisto sa att dagens förhandlingar mellan USA:s och Kinas utrikesministrar är en god nyhet. Det visar att det fortfarande pågår en dialog mellan länderna.
Det är osäkert hur framgångsrikt USA:s utrikesminister Wendy Shermans besök i Kina var. Enligt det amerikanska utrikesministeriet tog också Sherman upp mänskliga rättigheter under besöket.
– Vice utrikesminister Sherman och utrikesminister Wang förde öppna och ärliga samtal om en rad frågor, uppgav USA.
Men tonen från Kina inför mötet var liksom under den senaste tiden hård. Kinas vice utrikesminister Xie Feng anklagade Washington för att göra Kina till en fiende i sina fantasier.
– Det är möjligt att USA genom att demonisera Kina på något vis försöker skylla sina egna strukturella problem på Kina, sa Xie.

Källa: AFP