Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Växthus kan bli omöjliga att jobba i på grund av hettan – Sibboodlare: Vi brukar skämta om att det blir växthuseffekt

Uppdaterad 27.07.2021 12:16.
Susan Granström-Lindberg och Christer Lindberg ler mot kameran
Bildtext Susan Granström-Lindberg och Christer Lindberg äger Lindbergs Trädgård.

Att jobba i växthus under den här sommaren har varit en utmaning. Växthus med odlingar i sig kan i bästa fall hållas vid en uthärdlig temperatur, men de tomma växthusen blir så gott som omöjliga att jobba i.

I Box i Sibbo hittas Lindbergs trädgård som ägs av Susan Granström-Lindberg och Christer Lindberg. Trädgården säljer främst utplanteringsväxter och grönsaks- och örtplantor för hobbyodlare. Dessutom har trädgården också växthus för tomater och en del andra frilans produkter, så som till exempel örter och paprika. 

Den här sommaren har varit väldigt varm, framförallt för dem som jobbar i växthus.

– Jag inte alls gillat den här sommaren eftersom jag hatar värme, säger Susan Granström-Lindberg. Det har faktiskt varit väldigt tungt, men lyckligtvis har jag kunnat vara lite ledig också. 

Päivi Laitinen plockar tomater i växthuset
Bildtext Längre pauser och kortare arbetsdagar är nödvändigt för att klara av arbetet i växthusen.

Kortare arbetsdagar för de anställda

Lindbergs trädgård har fyra anställda. För att arbetarna ska klara av hettan har arbetstiderna ändrat, till arbetarnas fördel.

Man har försökt förkorta arbetsdagarna och börja tidigare på morgonen före det blir allt för hett. Dessutom har Susan och Christer Lindberg överseende med att arbetarna tar fler och längre pauser.

Anton Granqvist, Päivi Laitinen, Christer Lindberg och Susan Granström-Lindberg ler mot kameran.
Bildtext Anton Granqvist och Päivi Hietanen är två av de fyra arbetarna på Lindbergs Trädgård.

Vattendrickande är förstås också väldigt viktigt.

– Våra lediga dagar har varit riktigt skojiga, men arbetsdagarna har varit tunga, säger Christer Lindberg. Vi försöker hålla oss till åtta timmars arbetsdagar, men det är inte lätt. 

Tomma växthus kan bli olidligt varma

Då växthusen är fulla är det svalare, men då blommorna tar slut och växthuset blir tomt blir det olidligt hett i växthusen

– Vi brukar skämta om att det blir växthuseffekt, säger Lindberg. Det blir omöjligt att jobba i tomma växthus eftersom det inte finns grönmassa som avdunstar vatten, utan hårda ytor som värmer från båda hållen.

Ett näst intill tomt växthus
Bildtext Tomma växthus kan bli olidligt varma under soliga dagar.

I växthuset med tomat finns det grönmassa som avdunstar vatten och sänker temperaturen inomhus. Det gör det möjligt att arbeta där.

Tomaterna har klarat sig ganska bra i hettan, men en hel del blommor fick gå ut via komposten. Då blommorna började ta slut efter midsommaren, steg också värmen i växthusen vilket i sin tur blev ödesdigert för en hel del blommor.

Speciellt blommor som står i små krukor får lida då roten blir fatalt het och blomman dör. Den mest optimala temperaturen för blommorna skulle vara kring 20 grader varmt.

– Då fryser man inte själv heller, säger Granström-Lindberg. 

Blomsäsongen har blomstrat i år

Värmeböljan kan bli en katastrof för odlingar, framförallt frilandsodlingar. Där har man inga ytor som skyddar för solen, trots mycket vattnande.  

På Linbergs trädgård har en marginell skillnad i kundmängden märkts av i år. Lindberg tror att det beror på att människor hellre går i svalare butiker för att köpa grönsaker. Under blomsäsongen har kundantalet inte sjunkit alls, utan de gäller främst grönsakssäsongen. 

Granström-Lindberg berättar att det vanligtvis vid regnigt och svalare väder är mindre kunder, trots att det då skulle vara utmärkt att gå in i ett växthus och välja blommor.

Då det blir hett och soligt kommer fler kunder, som då också ibland klagar på värmen i växthusen. Munskydden gör det dessutom tyngre att andas i hettan.  

– Nu väntar vi på regn då det är brunt överallt, säger Granström-Lindberg. Sedan hoppas vi på att temperaturen hålls runt 20 grader till slutet av augusti, så orkar vi med allt arbete som krävs i de tomma växthusen.