Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska myndigheter har blockerat 49 hemsidor kopplade till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj

Från 2021
Arbetare målar över en väggmålning av Aleksej Navalnyj.
Bildtext Arbetare målade hastigt över en väggmålning i S:t Petersburg av Navalnyj i april. Texten på målningen lyder "Den nya tidens hjälte". Den här gången slog censuren till på nätet.

Tiotals hemsidor kopplade till den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har blockerats av kommunikationsmyndigheten Roskomnadzor. Stiftelsen FBK (Stiftelsen för kampen mot korruption) som Navalnyj jobbar för stämplades förra månaden som extremistisk, och de ryska myndigheterna hänvisade i dag till den domen i sitt beslut att blockera sajterna.

"De har beslutat att helt rensa bort oss från det ryska internet", skrev Navalnyjs FBK-kollega Marija Pevtjich på Twitter på måndagen.

"Långa knivarnas natt", kompade Leonid Volkov på Twitter, med en referens till utrensningen av politiska motståndare i Nazityskland. Volkov är även han engagerad i FBK:s politiska arbete.

Sammanlagt blockerade Roskomnadzor 49 hemsidor på måndagen. Bland de blockerade sidorna finns Navalnyjs egen hemsida samt hans kollegers Leonid Volkovs och Ljubov Sobols sidor.

Dessutom är sidorna för stiftelsen FBK och dens kring 40 regionalkontor, läkarfacket Läkaralliansen och en sida som kräver att Navalnyj friges otillgängliga.

Förbud från högsta ort

Kommunikationsmyndigheten Roskomnadzor uppger att samtliga sidor har blockerats på riksåklagarens begäran.

Aleksej Navalnyj själv dömdes i februari till över tre års fängelse för förskingring, och i juni stämplades organisationer kopplade till honom som extremistiska.

På måndagen uppgav Roskomnadzor att blockeringen var en följd av extremistdomen.

"De nämnda webbresurserna används för propaganda och främjande av FBK:s förbjudna aktiviteter", skriver myndigheten i ett svar till nyhetsbyrån AFP.

Ökad press inför val i september

Pressen på kritiska röster i Ryssland har ökat i takt med att höstens parlamentsval kryper närmare.

Oppositionen anklagar regeringen för att föra en skrämselkampanj mot sina motståndare, något som Kreml förnekar.

Aleksej Navalnyj själv har suttit häktad och sedermera i fängelse sedan januari i år, och hans talesperson Kira Jarmysj har suttit i husarrest sedan februari. Förra veckan förlängde en domstol i Moskva hennes husarrest med sex månader.

Navalnyjs kollega Volkov lever i exil i Litauen och Ryssland har efterlyst chefen för stiftelsen FBK Ivan Zjdanov med anledning av flera brottsanklagelser.

Den oberoende journalistiken i landet blir också alltmer trängd.

Förra veckan stämplade justitieministeriet The Insider, en nyhetssajt för grävande journalistik, och tio journalister som så kallade utländska agenter.

Tidigare har myndigheterna också stämplat bland andra sajterna Proekt, VTimes och Meduza och flera journalister som utländska agenter.

Stämpeln tvingar skribenten att i varje text ange sig själv som utländsk agent, och leder ofta till att annonsörer skyr den stämplade. Enskilda stämplade kan också bli trakasserade och tvingas under jorden.

Källor: AP, AFP