Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läget på ÅUCS kvinnoklinik rätt så nära det normala – men coronavaccinens biverkningar väcker oro hos flera blivande mammor

Från 2021
En gravid kvinnas sitter på en säng och håller i sin mage. I bakgrunden syns ljusbelysning.
Bildtext Väntande mammor kritiserar oregelbundna besökstider och regler för avdelningsbesök vid ÅUCS kvinnoklinik, men är nöjda med reglerna som gäller vid förlossning.
Bild: Alamy / All Over Press

Flera väntande mammor upplever svårighet i valet mellan att möjligtvis smittas av corona och att utsätta sitt foster för oväntade biverkningar från ett vaccin. På ÅUCS försäkrar man ändå att vaccinen är säkra också för de som väntar barn.

- Vi får nu allt fler frågor från blivande mammor om vaccinet är säkert att ta. Vi säger att om de vill vaccineras så är det möjligt. Det finns inget som tyder på att det skulle finnas några speciella biverkningar. Naturligtvis får de alltså bestämma helt själva hur de vill göra, säger Eeva Ekholm, överläkare vid ÅUCS kvinnoklinik.

Något som de också råder om på kvinnokliniken är det att gravida kan drabbas av svårare coronasymptom än de som inte är det.

Vad gäller restriktionerna på förlossningsavdelningen har de hållits relativt normala trots det förvärrade coronaläget.

- Under själva förlossningen så får två stödpersoner vara närvarande, och på avdelningen får en stödperson vara med. Utöver stödpersonen tillåts en gäst åt gången. Så här har det varit i ungefär ett år, säger Ekholm.

Profilbild på Eeva Ekholm.
Bildtext Enligt Eeva Ekholm är föräldrarna välinformerade över vilka restriktioner som gäller på avdelningen.
Bild: Yle/Nora Engström

Eeva Ekholm tillägger också att avdelningen helst inte ändrar på restriktionerna särskilt ofta.

- Det gör det lättare för föräldrarna att veta vilka regler det är som gäller. Annars har alla varit mycket välinformerade om hur det ser ut här. För ett år sen var det nog svårare, berättar Ekholm.

Under våren 2020 hade restriktionerna varit strängare. Då tilläts endast en stödperson i förlossningssalen och ingen stödperson tilläts på avdelningen.

- Det var något som folk inte var så nöjda med, säger Ekholm.

Flera mammor ändå oroade över vaccinens bieffekter

Yle Åboland frågade en grupp väntande mammor om hur de förhåller sig till vaccination under graviditeten. En av fyra hade låtit sig vaccineras under graviditeten. Alla var ändå oroliga över biverkningar åtminstone på något plan.

Ett annat klagomål som mammorna lyfte fram var oregelbundna besökstider och regler för avdelningsbesök.

I övrigt var alla nöjda med de restriktioner som gällde under förlossningen.

Blanca Köhler födde sin son för ungefär en månad sedan och hon berättar att hon tog vaccinet en vecka efter förlossning. Vaccinet blev tillgängligt för henne väldigt sent i graviditeten.

- Jag tänkte att jag nu klarat mig så här långt utan vaccin att jag skulle vänta med det till efter förlossningen. Sen tog jag det så snabbt som möjligt. Jag vill kunna delta i så många aktiviteter som möjligt under min mammaledighet.

Blanca Köhler tyckte också att det inte undersökts tillräckligt vilka långtidseffekter vaccinet kan ha på fostret.

En kvinna iklädd sportkläder sitter på en sten ute i skogen. Hon ser nöjd ut. Solen lyser på hennes ansikte.
Bildtext Det som mest oroar Blanca Köhler nu är hur mammaledigheten kommer att se ut.
Bild: Privat

Om arrangemangen och restriktionerna på förlossningsavdelningen har Köhler inte några klagomål.

- Min pojkvän fick vara med i förlossningssalen och det var det viktigaste. Resten av familjen fick hälsa på då vi en gång kom hem.

Just nu är alltså situationen på kvinnokliniken rätt så nära det normala. Coronakoorineringsgruppen följer ändå med hur läget utvecklas.

Diskussion om artikeln