Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine fick ett kontraktsförslag värt 7,5 miljoner dollar – Veini Vehviläinen tröttnade på Nordamerika: "Jag satt fast utan möjlighet att visa upp mig på NHL-nivå"

Från 2021
Patrik Laine visar tummen upp under en golftävling.
Bildtext Patrik Laine tillhör fortsättningsvis Columbus i NHL.
Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Nästa säsongs NHL-lag tar form den här veckan då kontraktsskrivningen kör i gång på allvar. På måndagen tog klubbarna vara på möjligheten att säkra rättigheterna till kontraktslösa spelare.

Efter att Seattles expansionsdraft och reserveringstillfället för unga spelare avverkats flyttas fokus i hockeyligan NHL till kontraktsskrivning.

På måndagen var klubbarna tvungna att erbjuda kontraktslösa spelare som är begränsade fria agenter (RFA) ett qualifying offer-kontraktsförslag för att säkra sina fortsatta rättigheter till spelarna.

Till spelarna som har RFA-status hör bland annat finländarna Henri Jokiharju (Buffalo), Patrik Laine (Columbus), Joel Kiviranta (Dallas), Jesperi Kotkaniemi (Montreal), Artturi Lehkonen (Montreal), Juuse Saros (Nashville), Eeli Tolvanen (Nashville), Janne Kuokkanen (New Jersey) och Olli Juolevi (Vancouver).

Jesperi Kotkaniemi och Artturi Lehkonen drar i gång ett anfall.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi och Artturi Lehkonen kan räkna med att återvända till Montreal i höst.
Bild: Brett Holmes/Icon Sportswire/All Over Press

Det gick som förväntat då klubbarna valde att behålla rättigheterna till spelarna.

Ett qualifying offer-förslag innebär att spelarna får ett ettårigt kontraktserbjudande som ger dem en identisk lön som under den gångna säsongen. Spelaren har då två alternativ: att acceptera erbjudandet eller att fortsätta förhandla.

Patrik Laine fick därmed ett kontraktsförslag på ett år värt 7,5 miljoner dollar. Efter en blek förra säsong har det spekulerats i att Laine kommer att acceptera klubbchefen Jarmo Kekäläinens lagstadgade erbjudande och inte förhandla om ett längre kontrakt.

"Jag satt fast i Nordamerika"

Två spelare som hade kunnat få ett kontraktsförslag var Dallas Julius Honka och Torontos Veini Vehviläinen.

Det blev ändå inte något sådant, och därmed tappade klubbarna rättigheterna till duon som flyttar till svenska SHL.

Backen Honka är sedan tidigare klar för Luleå.

Veini Vehviläinen räddar en puck.
Bildtext Veini Vehviläinen tillbringade två år i Nordamerika och noterades för en NHL-match.
Bild: Julian Avram/Icon Sportswire/All Over Press

Målvakten Vehviläinen, som förra säsongen ingick i en spelaraffär då han flyttade från Columbus till Toronto, presenterades i sin tur av Brynäs på måndagen.

– Jag satt fast i Nordamerika utan en riktig möjlighet att få visa upp min potential på NHL-nivå så det kändes jättebra när Brynäs visade intresse för mig, sa Vehviläinen på Brynäs webbplats.

Raanta till Carolina?

På onsdagskvällen finsk tid får spelare som är obegränsade fria agenter (UFA) teckna kontrakt med nya klubbar. Fönstret öppnas klockan 18.00 och tiotals kontrakt brukar presenteras under de första timmarna.

Till finländarna som har UFA-status hör Antti Raanta (Arizona), Jani Hakanpää (Carolina), Mikko Lehtonen (Columbus), Sami Vatanen (Dallas), Valtteri Filppula (Detroit), Joel Armia (Montreal), Mikael Granlund (Nashville) och Erik Haula (Nashville).

NHL-insidern Elliotte Friedman spekulerade på söndagen i att Raanta skulle kunna vara aktuell för Carolina, som ryktas vara ute efter förstärkningar på målvaktspositionen.

Hurricanes trejdade tidigare bort lovande Alex Nedeljkovic i utbyte mot Jonathan Bernier och ett val i draften.