Telekommiljardär vald till regeringsbildare i Libanon – Najib Mikati ska försöka bryta det politiska dödläget
Det libanesiska parlamentet utsåg Najib Mikati till regeringsbildare på måndagen. Mikati fick ett brett stöd av parlamentarikerna, men somliga ser honom som en del av samma korrumperade elit som styrt in landet i en återvändsgränd.
Med 72 av parlamentets 118 röster säkrade Najib Mikati lätt nomineringen som regeringsbildare på måndagen. Lätt är däremot inte utmaningen han står inför, nämligen att få ett slut på den politiska krisen som plågat Libanon i över ett år.
Mikati är den tredje regeringsbildaren sedan augusti i fjol, då den dåvarande regeringen avgick i efterdyningarna av den katastrofala explosionen i hamnen i Beirut.
Det politiska dödläget bottnar i en tvist om maktfördelningen mellan landets president och premiärminister, och dödläget har förvärrat den ekonomiska krisen i landet ytterligare.
Mikati ska nu föra samtal med presidenten Michel Aoun och politiska grupperingar för att försöka enas om en regeringskoalition.
Mäktiga vänner
Mikati har de flesta politiska blockens stöd, däribland den mäktiga Hizbollah-gruppens, och sade sig på måndagen vara säker att han kan lyckas bilda en regering, men drog samtidigt ned på förväntningarna.
– Jag har inte en trollstav och kan inte ensam få till stånd mirakel.
Han har dessutom stöd av den forna kolonialmakten Frankrike och USA, och lovade på måndagen, utan att specificera vem han syftade på, att externa aktörer var viktiga för hans åtagande.
– Om jag inte hade de nödvändiga garantierna av externa makter [...] så skulle jag inte ha tagit jobbet, sa Mikati.
Han sade också att hans högsta prioritet vore att genomföra reformer enligt en plan Frankrike lagt fram. Det internationella samfundet och utländska finansiärer har krävt att Libanon måste ta itu med korruptionen innan finansiellt stöd kan skickas till landet.
Premiärminister två gånger förut
Najib Mikati har erfarenhet av att leda under brinnande kris, med två perioder som premiärminister bakom sig.
Första gången blev Mikati premiärminister år 2005, då han i tre månader ledde en övergångsregering efter mordet på hans föregångare Rafik Hariri.
Andra gången var Mikati premiärminister mellan 2011 och 2013, och måste då huvudsakligen handskas med problem som spillde över till Libanon från kriget i grannlandet Syrien. Hizbollah spelade en stor roll i den regeringen, och Mikati avgick efter gräl inom regeringen.
Mikati är med andra ord inte ny i det politiska spelet.
Han inledde sin politiska karriär år 1998 och många ser honom som kopplad till den politiska elit som hittills styrt Libanon till ruinens brant.
Dessförinnan hade han grundat ett telekomföretag med sin bror på 1980-talet. År 2006 sålde han företaget för 5,5 miljarder dollar.
Mikatis investeringsbolag uppges också ha innehav i ett franskt modeföretag samt inom fastighetssektorn och olje- och gasindustrin.
År 2019 anklagade riksåklagaren honom för att ha berikat sig på olaglig väg, något Mikati förnekar.
Många libaneser ser ändå Mikati som en symbol för den korrumperade styrande eliten i landet, och under samtal mellan Mikati och president Aoun har demonstranter samlats utanför Mikatis hem och anklagat honom för korruption och bäste broder-metoder.
Källor: AP, AFP, Reuters