Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det sista dödsoffret efter husraset i Florida har identifierats – den slutliga dödssiffran fastställd till 98

Från 2021
Den här bilden på Champlain Towers South i Surfside togs 1.7 då en del av huset fortfarande stod kvar. Senare revs hela huskomplexet för att göra arbetet i rasmassorna säkrare.
Bildtext Den här bilden på Champlain Towers South i Surfside togs 1.7 då en del av huset fortfarande stod kvar. Senare revs hela huskomplexet för att göra arbetet i rasmassorna säkrare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Myndigheterna i Florida har nu kunnat identifiera kvarlevorna efter den sista saknade personen efter husraset i Surfside utanför den amerikanska storstaden Miami. Då kvarlevorna efter den 54-åriga kvinnan identifierats står det alltså klart att 98 människor miste livet i husraset.

– 98 offer har nu identifierats, av vilka 97 offer hittades i rasmassorna och en person dog på sjukhus, sade Daniella Levine-Cava, borgmästare i Miami-Dade county, natten till tisdagen finsk tid.

Myndigheterna kan ändå inte helt utesluta att man hittar något dödsoffer till, då den noggranna undersökningen av spillrorna efter raset fortsätter. Allt som finns kvar av huset har flyttats till en lagerlokal där undersökningen fortsätter.

En stor del av tolvvåningshuset Champlain Towers rasade plötsligt samman mitt på natten den 24 juni.

Den exakta orsaken till kollapsen utreds fortfarande och det kan dröja länge innan den utredningen är klar. En ingenjörsrapport från 2018 visade att det fanns skador på huset och att det behövdes stora renoveringar. En reparationsinsats planerades då byggnaden kollapsade.

Bostadshuset låg alldeles intill havet och stålbalkar hade rostat och betong börjat gå sönder i den havsnära miljön. Det är oklart om det dessutom fanns konstruktionsfel som kan ha orsakat raset.

Det är många som fortfarande besöker minnesplatsen för offren vid olycksplatsen i Surfside. Den här bilden togs den 24 juli.
Bildtext Det är många som fortfarande besöker minnesplatsen för offren vid olycksplatsen i Surfside. Den här bilden togs den 24 juli.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den del av byggnaden som rasade helt gjorde det så plötsligt och så totalt att en femtonåring och hans mamma var de enda invånarna som hittades levande i rasmassorna timmarna efter raset. Mamman avled senare på sjukhus. 

Källor: AFP, Miami Herald