Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Vasa klubbade igenom miljonsatsningen Wasa Station – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Arkitektens bild av Wasa Station.
Bildtext Vasa stad bildar ett fastighetsbolag och går i borgen för ett lån på 52 miljoner euro för att bygga Wasa Station.

God morgon! Här är fem nyheter att ha koll på den här tisdagen.

Vasa stad gav grönt ljus för miljonsatningen Wasa Station

Vasa stadsfullmäktige samlades på måndagskvällen till ett extrainsatt möte för att ta beslut om projektet Wasa Station.

Beslutsförslaget inför mötet var att staden bildar ett fastighetsbolag och går i borgen för ett lån på 52 miljoner euro. För den summan planerar man bygga ett nytt musik- och kongresshus. Förslaget godkändes med 50 ja-röster och 9 nej-röster.

– Tack för ett historiskt beslut som kommer förändra Vasa speciellt från helikopterposition, säger stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand (SFP) mötet.

Arkitektens bild av Wasa Station.
Bildtext Wasa Station består av ett helt kvarter som också ska rymma idrotts- och multifunktionslokaler, ett hotell, bostäder och affärslokaler. Ett tornhus med över 20 våningar är den mest framträdande delen av Wasa Station.

Nya undersökningar: Sanna Marin är årtusendets mest omtyckta statsminister och Samlingspartiet är störst just nu

Statsminister Sanna Marin (SDP) är helt klart Finlands mest omtyckta statsminister under 2000-talet. Det visar en undersökning som Uutissuomalainen gjort.

På andra plats kommer Paavo Lipponen (SDP) med 13 procents stöd. Centerns Matti Vanhanen och Juha Sipilä får ett stöd på åtta procent.

Enligt Helsingin Sanomats färska undersökning är oppositionens Samlingspartiet nu det största partiet i Finland, med nästan 20 procents understöd. Det är ungefär tre procentenheter högre än tidningens senaste partimätning i maj.

Statsministerpartiet SDP får 19,2 procents stöd. Också den siffran har ökat något jämfört med förr. Ungefär 17,8 procent av svarande stöder Sannfinländarna. Det är 3,8 procentenheter lägre understöd än i maj.

Sanna Marin vierailemassa Mikkelissä 31.5.2021. Vierailun aikana Marin tapasi kaupungin ja maakuntaliiton edustajia.
Bildtext Ungefär var tredje finländare anser att Sanna Marin (SDP) är Finlands bästa statsminister under 2000-talet.

Coronakrisen har startat en elbilsboom i billandet Tyskland

Det är stora omvälvningar på gång inom bilindustrin just nu. Särskilt i det stora billandet Tyskland har man varit orolig över att de egna tillverkarna är dåligt förberedda på övergången från bensin och diesel till alternativa drivmedel.

Efter att ha varit mycket sällsynta har man också i Tyskland börjat se allt fler elbilar och hybrider på vägarna.

I själva verket talar man för tillfället om en boom när det kommer till antalet nyregistrerade elbilar. Att elbilarna plötsligt har blivit så många fler hänger bland annat ihop med coronakrisen.

Någon kör en elbil.
Bildtext Av de omkring 600 000 batteridrivna bilar som ifjol tillverkades i Europa kom ungefär var tredje bil från Tyskland.

Kornskörden blir liten: Det finländska jordbruket kan stå inför förändringar

Den heta och torra sommaren kan göra så att de vårsådda sädesslagen ryps, raps och andra grödor kan torka bort. Men läget varierar och i vissa områden lovas goda skördeutsikter.

– Förr så sa man att vart tionde år var ett besvärligt år, men till exempel 2018 var också ett mycket torrt år. Alltså börjar de utmanande åren komma oftare än förr, säger Rikhard Korkman, jordbrukare och ombudsman för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

– Det är klart redan nu att grödorna lidit mycket av torka och det är fullt möjligt att totalskörden kommer att minska ytterligare, så det är inte bra, säger Korkman.

skördetröska uppifrån.
Bildtext Enligt Naturresursinstitutet Lukes rapport blir spannmålsskörden i år en tiondel svagare än genomsnittet och den förväntade kornskörden den minsta sedan 1987.

OS på tisdagen

Sommar-OS i Tokyo har inlett sin fjärde dag. I Yle Sportens liveblogg kan du följa med allt som händer. Dagens finländare är Tuula Tenkanen (segling, 06.05), Kaarle Tapper (segling 06.05), Mira Potkonen (boxning, 13.24), Ari-Pekka Liukkonen (simning, 13.09), Matti Mattsson (simning 13.46).

Här hittar du alla sändningar på Arenan.

Mira Potkonen.
Bildtext Boxaren Mira Potkonen är ett av Finlands största medaljhopp. I dag tävlar hon klockan 13.24.

Vädret i dag

Tisdagen blir troligtvis veckans varmaste dag. Det är klart uppehållsväder i de södra delarna av landet. Dagens högsta temperatur är mellan 25–30 grader.

I nordöstra Österbotten och Lappland är det snäppet kallare, 21–27 grader. Där är det växlande molnighet och lokala regn- och åskskurar.