Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En del av hemvårdens besök kan snart skötas på distans i Raseborg

Från 2021
Kaija Ojala puhumassa videopuhelun välityksellä kodissaan.
Bildtext Digitala besök är redan vardag i flera kommuner. Bilden är inte från Raseborg.
Bild: Antro Valo / Yle

Digitala hemvårdsbesök ska nu testas också i Raseborg. Besöken sägs inte kräva någon teknisk kunskap utan endast ett knapptryck av klienten. Staden kallar till informationsmöte i början av augusti.

En del av hemvårdens besök i Raseborg kan i framtiden skötas på distans. Staden inleder ett pilotprojekt i samarbete med ett företag som levererar digitala tjänster.

"Med hjälp av teknologi stöds hemvårdens arbete och möjliggör att klienterna kan bo hemma självständigt under trygga förhållanden", skriver staden på sin Facebooksida där man bjuder in klienter och anhöriga till ett infomöte i början av augusti.

På mötet presenteras vårdteknologin som används mellan klienten, anhöriga och vårdpersonalen.

Staden försöker få personalen att räcka till

I diskussionen på Facebook skriver Suvi Vyyryläinen, områdesansvarig för Pojo-Tenala hemvård, att apparaturen under testperioden är kostnadsfri för klienten och det klarnar senare om klienten i framtiden ska betala för apparaturen som behövs för digitala hemvårdsbesök.

Målet med digitala besök är enligt staden inte att spara pengar utan utöka servicen. Antalet besök minskar inte men en del av besöken kan skötas på distans.

Distansbesök kommer på fråga i sådana fall där man bedömer att det fungerar och är tryggt. Då kan de fysiska besöken bättre riktas till klienter som behöver allra mest hjälp.

"Personalbristen är ett problem i hela Finland. Vi rekryterar kontinuerligt mer personal till hemvården och gör det bästa med de resurser vi har", skriver Suvi Vyyryläinen till personer som på Facebook ställer sig kritiska till digitala besök.

"Det går att svara med en knapp"

Vyyryläinen poängterar också att apparaturen är den enklaste möjliga för klienterna att använda.

"Videosamtal kräver ingen kunskap av användaren, utan det går att svara med en knapp."

Klienter och anhöriga kan delta i informationsmötet den 4.8 klockan 17 antingen på Villa Anemone i Karis (Köpmansgatan 27) eller på distans. De som vill delta ska anmäla sig senast 3.8 dig till suvi.vyyrylainen@raseborg.fi eller 0192893302.

Diskussion om artikeln