Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fallet Britney Spears: Sångarens advokat har ansökt om att få pappan borttagen som förmyndare – ett steg framåt för att avsluta förmyndarskapet helt

Från 2021
Uppdaterad 27.07.2021 11:41.
Britney Spears ler och tittar åt sidan medan hon poserar på röda mattan.
Bildtext Popsensationen Britney Spears försöker på nytt få sin pappa borttagen som förmyndare. Sångaren har under de senaste åren sällan rört sig i offentligheten, den här bilden är från 2018.
Bild: Priscilla Grant/Everett Collection/All Over Press

Britney Spears egenvalda advokat har efter mindre än två veckor på posten ansökt om att få hennes förmyndare, pappan Jamie Spears, borttagen.

Advokaten Mathew Rosengart listar i ett 127 sidor långt dokument fram argument varför det här bör ske. Han föreslår att Jamie Spears ersätts av en auktoriserad revisor, Jason Rubin, som ansvarar för tillsyn över Britney Spears förmögenhet.

Britney Spears förmögenhet har uppskattats till 60 miljoner dollar. Pappan har ansvarat för Britneys angelägenheter, bland annat hennes ekonomi.

Agerandet är väntat – Rosengart lovade i början av sitt uppdrag att genast börja jobba för att få pappan avlägsnad som förmyndare efter Britney Spears uttalanden i rätten om hur skadligt förmyndarskapet varit.

I den 127 sidor långa ansökan till domstolen står det att Jamie Spears behandlat sångaren dåligt under förmyndarskapet och inte agerat i Spears intressen.

Ärendet kommer att behandlas i rätten i Los Angeles den 29 september.

Dokument från rättegångsansökan i fallet Britney Spears. I dokumentet syns sångarens tillgångar.
Bildtext Britney Spears tillgångar listade i ansökan som Mathew Rosengart lämnat in.
Bild: Copyright © 2021 BACKGRID, Inc./All Over Press

Advokaten: Förmyndarskapet inte längre hållbart

I ansökan kallar Rosengart förmyndarskapet en "kafkamardröm" (eng. kafkaesque nightmare), vilket refererar till Franz Kafkas verk om den lilla hjälplösa människan som förgäves försöker finna sig tillrätta i oöverskådliga byråkratiska komplex.

Han skriver också att förmyndarskapet blivit alltmer giftigt och att det inte längre är hållbart eller försvarbart.

Britney Spears mamma Lynne Spears, som tidigare inte blandat sig i ärendet, har nu också undertecknat och skrivit ett så kallat "declaration of support", vilket betyder att hon stöder den ansökan som nu lämnats in.

Lynne säger att hennes ex-make och Britneys pappa har en mikroskopisk kontroll över Britneys liv. Enligt henne har speciellt beslut som gäller Britneys hälsa och affärer från år 2018 och 2019 varit skadande.

"Den här typen av kontroll är utmattande och skräckinjagande. Det är som att vara fånge", skriver Lynne Spears i uttalandet.

Svartvit bild av Britney Spears tillsammans med sin mamma Lynne.
Bildtext En ung Britney Spears tillsammans med sin mamma Lynne.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Första steget i fallet om förmyndarskapet

Ansökan om att få Jamie Spears borttagen som förmyndare är enligt Rosengart endast första etappen i ärendet. Britney har nämligen uttryckt sin vilja om att avsluta förmyndarskapet helt och hållet.

Enligt Rosengart är det här det första och viktigaste steget eftersom Jamie Spears roll i förmyndarskapet är "den mest brådskande frågan" i ärendet.

"Det kan komma en tid där domstolen ombeds att överväga om förmyndarskapet kan upphöra helt och hållet", står det i ansökan.

Mathew Rosengart omgiven av journalister och Britneyfans utanför domstolen i Los Angeles 14.7.2021.
Bildtext Britneys advokat Mathew Rosengart (till höger) utanför domstolen i Los Angeles.
Bild: Copyright © 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Pappan träder inte frivilligt åt sidan

Jamie Spears har inte svarat på ansökan, men har i tidigare uttalanden sagt att han älskar sin dotter och endast försöker ta hand om henne. Hans advokat Vivian Thoreen har däremot sagt att flera av sångarens anklagelser inte stämmer – bland annat påståenden om att pappan tvingat Britney att äta medicin för depression.

Britneys advokat har uppmanat Jamie Spears att frivilligt ge upp sitt uppdrag som förmyndare. Advokaten Vivian Thoreen har bekräftat för domstolen att Jamie inte frivilligt kommer att träda åt sidan.

"Vilken pappa som helst som uppriktigt älskar sin dotter och tänker på hennes bästa, skulle frivilligt stiga åt sidan", skriver Britney Spears advokat Mathew Rosengart i ansökan.

En ansökan från i fjol om att få pappan borttagen som förmyndare nekades i domstol. Då hade däremot Britney inte uttalat sig om förmyndarskapet så hennes chanser att vinna i fallet nu uppges vara större.

Människor protesterar för Britney Spears rättigheter utanför en domstol i Los Angeles. En person håller upp ett plakat med texten "Free Britney".
Bildtext Britneys fans har länge fört kampanjen #FreeBritney i hopp om att förmyndarskapet ska få ett slut.
Bild: ullstein bild - Boness/IPON/ All Over Press

Britney Spears vägrar uppträda så länge som pappan är förmyndare

Britney Spears har två gånger uttalat sig i rätten om förmyndarskapet, senast för drygt två veckor sedan. Då sade hon att hennes liv förstörts av förmyndarskapet. Hon har tidigare kallat förmyndarskapet kränkande och traumatiserande.

Sångaren uttryckte för två veckor sedan också sin önskan om att åtala pappan för missbruk av förmyndarskap.

– Jag måste bli av med min pappa och få åtala honom för missbruk av förmyndarskap.

Britney Spears fans har länge fört kampanjen #FreeBritney – en kampanj för att befria henne från förmyndarskapet. Stödet för sångaren har varit speciellt synligt den senaste månaden efter hennes uttalanden och många offentliga personer har uttryckt sitt stöd.

Britney Spears uppträder på scen.
Bildtext Britney Spears tänker inte uppträda så länge pappan är förmyndare. Den här bilden är från MTV Video Music Awards år 2016.
Bild: Alamy / All Over Press

Spears har också varit mer aktiv i frågan på sociala medier på senaste tiden och har bland annat berättat för sina fans på Instagram att hon inte kommer att uppträda så länge pappan är hennes förmyndare.

– Jag kommer inte att uppträda på några scener inom den närmaste framtiden med min pappa som hanterar vad jag har på mig, säger, gör eller tänker.

Hon har anklagat pappan och andra för att profitera på förmyndarskapet.

Källor: Reuters, AFP, AP, Variety

Britney Spears på väg mot upprättelse efter 13 år av förmyndarskap

16:01