Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag hade aldrig trott på det här för jag visste inte om jag skulle spela handboll igen": Jenny Carlson tävlar i OS med stomipåse på magen – Yle Sporten talade med den svenska handbollsspelaren i Tokyo

Från 2021
Sveriges Jenny Carlson håller i bollen och kämpar mot en motståndare i premiärmatchen mot Spanien i OS i Tokyo.
Bildtext Jenny Carlson OS-debuterade mot Spanien (bilden), nu har hon och Sverige redan två segrar på kontot.
Bild: Reuters / Lehtikuva

Läkarna var osäkra och klubbar rynkade på näsan: skulle det verkligen gå att kombinera en stomipåse med en elitkarriär inom handboll? Svaret är ett rungande ja. "Det här känns helt sjukt", säger hon till Yle Sporten efter Sveriges andra raka seger i turneringen.

Höger hand upp i vädret och ett skrik: Ja! 

Jenny Carlson har precis fört upp Sverige i en tidig ledning i gruppspelsmatchen mot det ryska laget på Yoyogi-stadion i Tokyo och glädjen är påtaglig. Hon lunkar till bänken och sätter sig medan musiken dunkar i den tomma hallen. 

Carlson ser ut som vilken spelare som helst. Går in hårt och skakar av sig tacklingar. 

Men under tröjan har hon någonting som sticker ut, bokstavligen. En påse, precis ovanför byxlinningen.

Hur är det möjligt att kombinera en stomipåse med en tuff kontaktsport? Det är många som tvivlat på Carlson de senaste åren. Tränare, lag och läkare – och hon själv, under korta ögonblick. 

– Men jag har velat tillbaka och det har gett mig styrka. Kärleken till handbollen har alltid varit där, säger hon till Yle Sporten.

En comeback är en sak – men OS? Helt andra sfärer.

– Jag hade aldrig trott på det här för jag visste inte om jag skulle spela handboll igen. Jag är jätteglad över att få vara med på den här nivån, säger hon med leende ögon bakom ansiktsmasken med svenskt emblem.

"Jag skäms över dig ibland"

Proffskarriären såg ut att vara över efter bara ett par månader.

Hösten 2018 hade Carlson flyttat till Danmark för att satsa fullt ut på idrotten, men den nya livssituationen blev inte alls som tänkt. Den här gången var läget värre än korsbandsskadan och axelproblemen hon tidigare brottats med.

När Carlson var 18 år diagnostiserades hon med ulcerös kolit, alltså kronisk inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen, och nu höll situationen på att eskalera.

Medicinerna hon fått för att hålla sjukdomen i schack hjälpte inte – tvärtom. De gav komplikationer som inte var att leka med: njursten, bältros och blodpropp.

Just nu är jag frustrerad och ledsen

― Jenny Carlson

Bara ett alternativ återstod: akut operation. Skulle den tidigare stortalangen, som kallats "den nya Bella Gulldén" av en tidigare tränare, tvingas lägga skorna på hyllan redan som 23-åring?

– Just nu är jag frustrerad och ledsen, sa hon till sin dåvarande klubb Ringkøbing Håndbolds webbplats

Operationen lyckades och i februari 2019 började Carlson föra en monolog med sin stomipåse på Instagram. 

– Nu har vi hängt ihop i 3 månader, förlåt för att jag skäms över dig ibland, men tack för att du hjälper mig att bli frisk, skrev hon då.

Handbollsframtiden var fortfarande höljd i dunkel. Men det skulle bli bra till slut.

Vill visa att tvivlarna har fel

I Yoyogi-hallen grimaserar Carlson. Hon var precis nära att föra upp Sverige till ledning med 9–4, men träffade ribban och ramlade omkull efter avslutet. I stället kommer det ryska laget igen och reducerar till 7–8 i snabb takt.

Ett par minuter senare springer hon till byte, lyfter upp tröjan och verkar justera påsen. Efter matchen bekräftar hon: det var ingen fara.

– Det har varit frid och fröjd med påsen hela vägen, hoppas det fortsätter så.

Vad är en stomipåse?

  • En stomi är en öppning i magens vägg, som skapas genom operation

  • Tarmen tas genom magens vägg och upp på huden där den sys fast

  • En påse kopplas ihop med öppningen för att samla upp avföring. Efter vissa stomioperationer används en urinpåse.

  • Sjukdomar i tarmarna, njurarna eller annan skada är vanliga orsaker till stomioperationer

Källa: Vårdguiden i Sverige

Efter operationen började en lång rehabilitering, nya rutiner och en annorlunda vardag. Men tanken om en comeback föddes snabbt. 

Redan i maj 2019 skrev Carlson ett nytt inlägg på Instagram riktat till sin nya följeslagare, påsen.

– Ja kompis, idag skulle vi varit på operationsbordet du och jag. Det blev ju inte riktigt så ... men hoppas du trivs med mig för nu börjar vi istället spela lite handboll ihop tycker jag!

Efter matchen – med svetten rinnande i pannan – antyder Carlson att de senaste åren varit en känslomässig storm.

– Det har varit en jobbig period med höga berg och djupa dalar. Nu kan jag använda all energi jag har på dagarna till handbollen. Det är helt annorlunda och känns jättebra.

Carlson säger att många som har stomipåse inte vågar testa på saker, men att hon tänker annorlunda: provar på allt hon vill tills någon förbjuder henne. Så när läkarna bara tvekade och inte sa nej bestämde hon sig för att köra på.

I maj 2019 skrev hon på för Ålborg. Comebacken gick över all förväntan och ett år senare fick en ännu större klubb upp ögonen för henne: TTH Holstebro, klubben vars herrar Karisbördige Patrick Westerholm tidigare lotsade.

Carlson hade inte bara kommit tillbaka i gammalt gott slag, hon hade blivit ännu bättre. Hur bra? Så bra att landslaget snart skulle få upp ögonen för henne. 

Antingen 100 procent eller ingenting

I andra halvlek visar Carlson upp sin mångsidighet, då Sverige rycker. Hon inledde matchen som playmaker, flyttade sedan ut till vänsterbacksposition – och nu är hon plötsligt ytter. Sen flyttar hon in i mitten igen och får en hård smäll då hon försöker sig på ett avsut.

Hon landar på magen så att ett pladask hörs upp till pressläktaren, men reser sig snabbt upp.

Hon särbehandlas inte på plan, och det vill hon inte heller. Det gjorde hon klart för sig själv och alla andra redan från början.

– Jag vill inte stå på en handbollsplan om de inte får spela 100 procent mot mig. När jag bytt klubb har jag berättat på första träningen att jag har stomi så de inte får en chock när de ser mig i omklädningsrummet, sa hon till Aftonbladet inför OS.

Det är mitt första mästerskap och det är fantastiskt att köra i OS, det är jäkligt roligt

― Jenny Carlson

Carlson vill bryta tabut och talar gärna och öppet om sin stomipåse – hon har rentav ett extra Instagramkonto där hon beskriver vardagen som elitidrottare utöver det vanliga.

– Om någon hade sagt till mig för två och ett halvt år sedan att jag skulle spela i OS hade jag aldrig trott den personen, skrev hon på kontot @athletewithstoma i juni. 

Blev till slut den nya Bella Gulldén

Resan mot Tokyo inleddes i mars i år, då Carlson kallades upp till landslaget och gjorde så väl ifrån sig att hon fått fortsatt förtroende sedan dess.

– Det är mitt första mästerskap och det är fantastiskt att köra i OS, det är jäkligt roligt, säger hon med eftertryck och fortsätter:

– Det har gått väldigt snabbt för mig, jag förstod att OS blir verklighet föst då jag blev uttagen.

Carlson får mycket ansvar i sin sjunde landskamp. Hon spelar stabilt i matchen, som slutar i svensk seger med klara siffror: 36–24.

Sverige fortsätter utan förlust i grupp B. I den första omgången nätade Carlson en gång då blågult vann över Spanien med 31–24. 

Till följande väntar Frankrike på torsdag. Fyra av de sex lagen i gruppen där också Brasilien och Ungern spelar går till kvartsfinal och det ser ljust ut för Sverige. Medaljdrömmen lever stark.

– Att vinna över det ryska laget med 12 mål känns faktiskt helt sjukt, så hoppas det håller i sig, för om vi fortsätter så här kan vi slå alla.

Idag har jag otroligt mycket som jag är tacksam för att jag kan göra tack vare dig

― Jenny Carlson

Nu sluts cirkeln, för Jenny Carlson är verkligen "den nya Bella Gulldén", bara på ett litet annat sätt än den tidigare tränaren tänkte sig. Hon fick nämligen chansen att debutera efter att Gulldén lagt av i landslaget.

Hon kommer också att bli av med stomipåsen en vacker dag, men för det krävs två stora operationer – och det får vänta. Handbollen prioritetas högst. 

För Carlson har lärt sig att livet med stomipåse kan vara bra och givande. Det förstod hon redan hösten 2019.

– För ett år sedan var du det värsta som hänt mig. Men det fick mig att inse att man vänjer sig vid att vara sjuk, att man blir van vid att må dåligt. Så idag har jag otroligt mycket som jag är tacksam för att jag kan göra tack vare dig. 

– Tack för att jag kan spela handboll, men framförallt tack för att jag kan leva som vanligt igen, utan att ha ont. Vi fortsätter framåt vi två, skrev hon då på Instagram.

Källor: Handbollskanalen, Aftonbladet

Diskussion om artikeln