Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapass för att få gå på restaurang och evenemang? Både oppositionen och regeringspartierna är positiva

Från 2021
Uppdaterad 27.07.2021 16:04.
Augustinatten/publik
Bildtext Förhoppningen är att coronapassen skulle göra det lättare för människor att delta i kultur- och idrottsevenemang.
Bild: Jakob Granfors

I augusti ska Finlands hybridstrategi för coronahanteringen uppdateras. Just nu diskuteras huruvida ett inhemskt så kallat coronapass borde ingå i strategin. Ett coronapass skulle i så fall kunna komma att krävas för att få gå på restaurang eller konsert.

I Danmark har man redan infört ett coronapass som krävs för att man ska få besöka bland annat restauranger och biografer. Också Frankrike kommer att införa en variant av passet i augusti - och de senaste dagarna har diskussionerna om ett eventuellt inhemskt coronapass gått heta.

Vad just ett finländskt coronapass skulle kunna innefatta är ännu inte klart, men i allmänhet är passen ett intyg på att man är fullt vaccinerad eller att man testat negativt för eller nyligen tillfrisknat från covid-19. 

Matias Mäkynen från socialdemokraterna, Kai Mykkänen från Samlingspartiet och Saara Hyrkkö från De Gröna gästade i morse Yles morgon-tv för att diskutera coronapassens vara eller icke vara i Finland. 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Kai Mykkänen.
Bildtext Samlingspartiets Kai Mykkänen förespråkade coronapass redan i våras.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Samlingspartiet föreslog redan i april att man skulle införa coronapass i Finland och föreslog att man skulle ta modell av Danmark. Kai Mykkänen fortsatte på samma spår i morse.

- Enligt mig skulle det vara bättre om vi kan fortsätta gå på kultur- och idrottsevenemang med ett coronaintyg istället för att behöva stänga ner sådana evenemang helt och hållet, sa Mykkänen. 

Kunde coronapassen minska restriktionerna för större evenemang?  

Också De Grönas Saara Hyrkkö tycker att passen kunde tas i bruk, om de kunde göra det lättare för människor att leva sina liv så normalt som möjligt.

- Enbart coronapass skulle inte räcka för att hantera pandemin och restriktioner behövs också. Men passen skulle kanske göra det lättare att arbeta med kultur och också delta i kulturevenemang och gå på restaurang, sa Hyrkkö. 

Kansanedustaja Saara Hyrkkö täysistunnossa 11.9.2019
Bildtext De Grönas Saara Hyrkkö är positiv till coronapassen, ifall de kunde underlätta situationen för kultur- och evenemangsbranschen.
Bild: Pekka Tynell / YLE

På våren fanns det inga bestämmelser om coronapass i regeringens exitstrategi. Social- och hälsovårdsministeriet färdigställer nu sin tredje hybridstrategi, som tas i bruk någon gång i augusti, om regeringen godkänner den. 

Omöjligt att hindra människor från att få grundläggande tjänster

Matias Mäkynen säger att Socialdemokraterna nog var positivt inställda till coronapassen redan i våras och att det nu kan bli möjligt att de införs. 

- Det skulle inte vara möjligt att hindra människor från att få grundläggande service och tillgodogöra sig sina basbehov, men eftersom restaurangernas och evenemangens restriktioner nu stramas åt igen skulle det vara möjligt att införa användning coronapass för sådana ändamål, sa Mäkynen. 

Matias Mäkynen, En ung man med kortare hår och mustasch tittar in i kameran.
Bildtext Socialdemokraternas Matias Mäkynen påpekar att ett coronapass inte skulle få inskränka för mycket på människors grundrättigheter.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Men det återstår många frågetecken kring coronapassen. Vad skulle de innefatta och skulle användning av passen inskränka för mycket på grundrättigheterna? Är det rimligt att införa coronapass när det inte är obligatoriskt att vaccinera sig? Hur blir det för barn och andra som inte är vaccinerade? 

Forsknings- och kulturminister Kurvinen också positiv till coronapassen

Det är regeringen som måste bestämma om de inhemska coronapassen. 

Regeringen har inte hittills sett coronapasset som en lösning, men forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen sa i en intervju med MTV förra veckan att han tycker att regeringen borde överväga att införa dem. 

- Jag är försiktigt positiv till coronapass, de skulle kunna fungera som en morot för att få folk att vaccinera sig, sa han.

En blond man i svart kostym.
Bildtext Också forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (Centern) säger till MTV Uutiset att han tycker att regeringen borde överväga att införa coronapass.
Bild: Tiina Jutila / Yle